David Guetta

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

David Guetta David Guetta

David Guetta (celým jménem Pierre David Guetta) je francouzský DJ, skladatel a producent. Narodil se 7. listopadu 1967 v Paříži. Proslavil se především svými četnými spoluprácemi s populárními umělci. Celosvětově prodal přes třicet milionů alb.

Guettova matka byla Belgičanka a otec marocký Žid. Svou kariéru budoucí megastar započala v Broad Clubu v Paříži a k housové hudbě se poprvé dostal poté, co uslyšet nahrávku Farleyho "Jackmastera" Funku v rádiu. Brzy začal pořádat své vlastní noční párty a postupně se propracovával k účasti na tvorbě programu v nejrůznějších klubech. Roku 1994 se mu konečně podařil menší úspěch, když kluby začaly občas hrát jeho singl s americkým house umělcem Robertem Owensem Up & Away. Mimo jiné se Guetta také stal majitelem klubu. Po několika letech takovýchto činností se hudebník rozhodl založit s Joachimem Garraudem vlastní nahrávací společnost Gum Productions, kde David vydal také svůj první pořádný singl Just A Little More love s americkým zpěvákem Chrisem Williamsem. Stejný název také nesla debutová nahrávka Guetty, které se prodalo přes 300 000 kusů. Kompilace F*ck Me I'm Famous z roku 2003 nabídla také song Just for One Day (Heroes).

Guettovo druhé album už mělo znatelnější úspěch. Uznání a popularitu mu přinesly songy jako Money, Stay, The World Is Mine, In Love With Myself a pochopitelně také vynikající Love Don't Let Me Go, což byl mash-up z remixu Tocadisco a song v původní verzi nahrál The Egg. Podobně skvěle si vedlo i třetí album Pop Life (2007). Na světový úspěch si hudebník musel počkat až do čtvrté řadovky One Love (2009), z níž hned první singl When Love Takes Over  feat. Kelly Rowland strhl snad všechny hitparády na světě, a špatně se nevedlo ani dalším singlům jako Sexy Bitch feat. Akon, One Love featuring Estelle, Memories feat. Kid Kudi a několika dalším peckám. Není vůbec divu, že si toto album i singly vysloužily několik nominací na Grammy. Od té doby se Guetta vezl na vlně popularity a vydával jeden singl za druhým či fungoval jako producent. Je podpsán například pod hitovkou The Black Eyed Peas I Gotta Feeling nebo Club Can't Handle Me od Flo Rida. Obrovského úspěchu se dočkal ve spolupráci s australskou zpěvačkou a skladatelkou Siou, se kterou vydal megahit Titanium nebo She Wolf (Falling to Pieces). Jeho práce je snadno rozpoznatelná i na Rihannině albu Unapologetic, proslavil se i hitem Hey Mama s Nicki Minaj a Bebe Rhexa. Velkou poctou pro něj byla možnost nahrát fotbalovou hymnu pro Euro 2016 This One's For You.

Diskografie:
Just a Little More Love (2002)
Guetta Blaster (2004)
Pop Life (2007)
One Love (2009)
Nothing but the Beat (2011)
Listen (2014)

Další články interpreta

HITPARÁDY (79.): Rihanna je lepší než Michael Jackson. Víc hitů už mají jen Madonna a Beatles

Rock blog

vydáno 22.02.2017

Rihanna pokořila další metu, v historických tabulkách americké hitparády je nově singlově třetí nejúspěšnější umělec -...

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Style

vydáno 25.01.2017

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud...

LIVE: Maďarsko je nejlepší ve třech věcech: Guláš, Rubikova kostka a Sziget

Recenze

vydáno 19.08.2016

... Toť citace Maďara uvádějícího operetu na operní scéně. I takové věci zažijete na Szigetu, který příští rok oslaví...

TOP 7 videoklipů týdne (91.): David Guetta má fotbalovou hymnu, PJ Harvey odjela do Afghánistánu

Video

vydáno 14.06.2016

Fotbalový šampionát EURO 2016 se promítl i do hudební branže, oficiální hymnu k němu i s klipem představil  David Guetta . To  Selena...

Talent, který už nerozkvete: TOP 5 pěveckých výkonů zavražděné Christiny Grimmie

Style

vydáno 12.06.2016

Christina Grimmie zazářila před dvěma lety v talentové show The Voice, kde obsadila třetí místo. Už několik let na sebe upozorňovala...

HITPARÁDY (49.): Češi dostali chuť na Team, Habera a spol. u nás prodávají nejvíc. Rádia ovládla Sia

Rock blog

vydáno 08.06.2016

Koncertní turné skupiny Team a Pavola Habery slaví v českých městech velké úspěchy. Nadšení fanoušků se projevuje i tím, že po...

TOP 10 nejsledovanějších videoklipů roku 2015: Kdo porazil Adele?

Style

vydáno 17.12.2015

Mohlo by se zdát, že má Adele první místo ve všech výročních žebříčcích roku předplacené, ale není tomu tak. V přehledu...

VIDEO: 66 hitů roku 2015 v jednom balíčku

Video

vydáno 18.11.2015

Kanadský DJ a producent Daniel Kim letos s docela velkým předstihem přišel s novým dílem své populární série Pop Danthology, kde...

zavřít