Placebo

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Alternativně rocková kapela Placebo byla založena roku 1994 v Londýně. Současné uskupení tvoří dvojice Brian Molko, Stefan Olsdal a bubeník Steve Forest. Skupina vznikla tak, když se oba členové náhodou potkali v Londýně a poté založili kapelu Ashtray Heart. Zajímavostí je, že oba výše uvedení spolu chodili do stejné školy, tam ovšem spolu nejspíše nikdy nepromluvili. Na post bubeníka obsadili Stevena Hewitta, který s nimi nahrál první dema, ale právoplatným členem kapely se stal až o dost později.

Jejich první singl Bruise Pristine vyšel na nezávislém vydavatelství Fierca Panda v limitovaném nákladu 1000 kusů, což z něho dělá sběratelskou raritu. Skupina hned začala na své vlastní náklady koncertovat v londýnských klubech, s tím rozdílem, že za bicí usedl Olsdala spolužák Robert Schultzberg, protože Hewitt byl v té době na turné se svou kapelou.

První eponymní album s prostým názvem „Placebo“ vyšlo 17. července 1996 a díky pestrobarevnému zvuku celé desky se jednalo o velmi vydařený debut. V září téhož roku vychází singl Teenage Angst, který svými hitovými ambicemi začíná naplňovat předzvěst vycházející hvězdy. Již v této době mají Placebo za sebou několik zajímavých vystoupení. Rok předtím totiž absolvovali několik koncertů s kapelami Ash, Whale a Bush. Mezi největší úspěchy je však považováno koncertování s Davidem Bowiem na jeho cestách po Evropě. Ten se stal jejich velkým fanouškem a pozval je i na hostování jeho posledního turné. Ještě v září roku 1996 opouští pro přetrvávající neshody skupinu bubeník Robert a na jeho místo téměř okamžitě nastupuje již zmiňovaný Steve Hewitt a kapela vyráží na čtyřměsíční turné po třinácti státech.

Skupina má na kontě celkem 7 studiových alb, 1 kompilaci, 2 DVD a pyšnit se může také hudbou k různým filmům, seriálům či k tv hrám.

 

Diskografie:

Placebo (1996)
Without You I’m Nothing (1998)
Black Market Music (2000)
Sleeping with Ghosts (2003)
Meds (2006)
Battle For The Sun (2009)
Loud Like Love (2013)

Další články interpreta

JP Cooper interview: Nechci být jako jídlo z McDonald's

Rozhovory

vydáno 19.11.2017

Říká sice, že být superstar není nic pro něj, ale při osobním rozhovoru se zdálo, že si to vlastně dost užívá. Když mluví, dlouho...

LIVE: Mumford And Sons jako králové Frequency a Wiz Khalifa s Rise Against jako jejich poddaní

Recenze

vydáno 27.08.2017

Třetí a poslední festivalový den FM4 Frequency to na Green stage vypadalo mizerně. Rakede, rapeři 257ERS, Raf Camora & Bonez MC,...

LIVE: Druhý den Frequency zabodoval George Ezra, Galantis i Anne-Marie, o Placebo nebyl zájem

Recenze

vydáno 26.08.2017

Také druhý festivalový den se rakouský festival FM4 Frequency proměnil v oázu hudební rozkoše a nabídl tolik skvělých koncertů, až...

LIVE: The Offspring si na Frequency hráli na hasiče, objevem byl JP Cooper

Recenze

vydáno 21.08.2017

Vzít to cestou domů z týdenního maratonu na maďarském festivalu Sziget oklikou přes rakouský St. Pölten a ještě tam tři dny pobýt, se...

LIVE: Placebo v Brně - nečekaná terapie láskou

Recenze

vydáno 27.06.2017

I když byste u této kapely spíš čekali, že z koncertu odejdete zdrcení a s těžkými depresemi, není tomu tak. Placebo naživo umí...

TOP 8 videoklipů týdne: Foo Fighters uspořádali party důchodců, Placebo a Arcade Fire řeší neřesti dnešního světa

Video

vydáno 06.06.2017

V prvním červnovém týdnu se s  Placebo podíváme na skládku přebytečné elektrotechniky, Richard Krajčo nás pozve na svou rozlučku...

Hvězdami nabitý hudební červen: V Česku zahrají System Of A Down, Sting, Linkin Park i Foo Fighters

Style

vydáno 01.06.2017

Po koncertně bohatém květnu, během kterého u nás hráli Rammstein , Depeche Mode či Deep Purple , přichází neméně nabitý červen....

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Style

vydáno 25.01.2017

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud...

zavřít