Alice Cooper

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Alice Cooper (vlastním jménem Vincent Damon Furnier) je americký zpěvák, skladatel a herec. Jedná se také o stejnojmennou americkou kapelu, ve které Furnier zpíval. Furnier se narodil 4. února 1948 v Detroitu. Některými žurnalisty bývá označován jako "Kmotr shock rocku" a je považován za umělce, který poprvé přinesl horor do rockové hudby a navždy tak tento žánr změnil. Proslavil se také ve spojistosti se svým chraplavým hlasem, divokou koncertní show (obsahující gilotiny, elektrická křesla, falešnou krev, jedovaté hady a podobně). Je však známo, že za scénou se jedná o velice veselého a milého chlapíka. Kromě hudby je také hercem, restauratérem a golfistou. Od roku 2004 rovněž moderuje rádiový pořad Nights with Alice Cooper.

Cooper má anglické, irské, židovské, indiánské a skotské předky (perlička: jeho otec byl kazatelem). Vlastní také bakalářských titul z výtvarného umění. V roce 1964 se Furnier chtěl zúčastnit místní talentové show a proto sehnal pár kluků, kteří by s ním mohli vystoupit na scéně. Pojmenovali se Earwigs a vystoupili s parodiemi na kapelu Beatles a světě div se - soutěž vyhráli, z čehož usoudili, že stojí za to fungovat jako opradová kapela a nazvali se The Spiders. V roce 1965 vyšel pak jejich první singl, o tři roky později se formace přejmenovala na Alice Cooper a hudebníky právě tehdy napadlo, že by se mohli stylizovat do určité role, která by je udělala něčím kontroverzním. Za klasickou sestavu kapely Alice Cooper je považován line up Vincent Furnier (zpěv), Glen Buxton (kytarista), Michael Bruce (doprovodná kytara), Dennis Dunaway (baskytara), Neal Smith (bicí). Shodou náhod se pak dostali pod křídlo nového lablu Franka Zappy, který hledal pro svoje projekty zajímavé interprety. První deska se tak objevila v roce 1969, nesla název Pretties for You; celkově byla ale propadákem, a podobně se dařilo i další řadovce. Úspěch se dostavil až v roce 1970 se singlem I'm Eighteen a albem Love It to Death. Výborně se dařilo i počinu Killer (1971), píseň z roku 1972 School's Out pak vůbec platí za jednu z největších rockových hymen. V průběhu své úspěšné kariéry se kapela neustále setkávala se zákazy a kritikou, čímž však k sobě šikovně poutala dostatečnou pozornost.

V roce 1975 se Furnier oficiálně stal Alice Cooperem a vydal sólově album Welcome to My Nightmare, což značilo definitivní konec Alice Cooper jako kapely. Počátek jeho sólové kariéry je charakteristický především vynikajícími prodejními výsledky balad You and Me a How You Gonna See Me Now. Období 80. let pak sám zpěvák označuje za "výpadek", neboť si nahrání téměř čtyř alb prý vůbec nepamatuje a to se projevuje i na komernčních neúspěších těchto nahrávek. Hudebník se ani nikdy netajil tím, že trpí vážnými alkoholickými problémy. I to mu ale nezbránilo v tom, aby dosud šokoval svět a patřil mezi elitu hudebního světa.

V roce 2013 jsme se za Alice Cooperem byli podívat v Brně a také jsme o tom psali.

Diskografie:
Pretties for You (1969)
Easy Action (1970)
Love It to Death (1971)
Killer (1971)
School's Out (1972)
Billion Dollar Babies (1973)
Muscle of Love (1973)
Welcome to My Nightmare (1975)
Alice Cooper Goes to Hell (1976)
Lace and Whiskey (1977)
From the Inside (1978)
Flush the Fashion (1980)
Special Forces (1981)
Zipper Catches Skin (1982)
DaDa (1983)
Constrictor (1986)
Raise Your Fist and Yell (1987)
Trash (1989)
Hey Stoopid (1991)
The Last Temptation (1994)
Brutal Planet (2000)
Dragontown (2001)
The Eyes of Alice Cooper (2003)
Dirty Diamonds (2005)
Along Came a Spider (2008)
Welcome 2 My Nightmare (2011)
Paranormal (2017)

zavřít