Lenka Dusilová

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Lenka Dusilová je česká zpěvačka a skladatelka. Narodila se 28. prosince 1975 v Karlových Varech. Žánr, ve kterém hudebnice nejčastěji hraje, se dá nejlépe popsat jako alternativní folk, avšak Dusilová se nebojí fúze vůbec žádných žárnů. Její tvorba je charakteristická i pro velmi snadno ropoznatelný a osobitý vokál.

Dusilová začala s kariérou již v 10 letech, kdy vystoupila na folkové festivalu se zhudebněnou básní a roku 1988 se stala členkou slavného pěveckého sboru Bambini di Praga. V letech 1991 až 1995 fungovala jako frontwoman rockové kapely Sluníčko, s níž vyhrála hudební soutěž - tím na sebe velmi efektivně upozornila, což se projevilo i na tom, že ji Akademie populární hudby nominovala v kategorii Objev roku. V roce 2000 pak získala cenu Anděl za nejlepší zpěvačku - tuto cenu pak v různých kategoriích získala mnohkrát. Mimojiné působila v polovině 90. let ve skupině Pusa, jejíž zakladatelem byl David Koller z Lucie.

Patrně nejzásadnějšími alby její kariéry jsou desky Mezi světy (2006), na které spolupracovala s hudebníky z různých zemí, a dále pak Baromantika (2011), na které se jí skvělým způsobem podařilo propojit různé styly.

Nejvíce se Dusilová proslavila jako sólová zpěvačka, bez doprovodné kapely ale nevystupuje. Ta současná se jmenuje Baromantika (složení: Beata Hlavenková - klávesy, zpěv; Viliam Béreš - klávesy, samply, zpěv; Patrick Karpentski - elektrická a basová kytara; Martin Novák - bicí).

Diskografie:
S kapelou Sluníčko:
Sluníčko (1994)
S kapelou Pusa:
Pusa (1996)
Sólově:
Lenka Dusilová (2000)
Spatřit světlo světa (2002)
UnEarthEd (2004)
Mezi světy (2005)
Eternal Seekers (2008; s Clarinet Factory a Beatou Hlavenkovou)
Baromantika (2011)
Lenka Dusilová a Baromantika: Live at Café v lese (2013)
Lenka Dusilová a Baromantika: V hodině smrti (2014)

zavřít