Pink Floyd

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Pink Floyd je britská hudební skupina založená roku 1964 v Londýně. Zaujala na sebe především díky svému specifickému stylu, který se dá označovat za fúzi psychedelického a progresivního rocku. Jejich texty jsou příznačné svým filosofickým obsahem, Pink Floyd také vždy dbali i na vizuální stránku své hudby, ať už se to týkalo obalů alb nebo samotných vystoupení. I díky tomu je občas kapele přisuzována nálepka "art rock". Celosvětově prodali Floidi přes 200 milionů alb a řadí se tak mezi nejlegendárnější a nejvlivnější interprety celé historie. Kapelou si prošli hudebníci jako Roger Waters (baskytara, zpěv, kytara), David Gilmour (kytara, klávesy, zpěv), Nick Mason (bicí, perkuse, zpěv), Richard Wright (klávesy, klavír, zpěv, varhany) nebo Syd Barrett (kytara, zpěv) - ti patří mezi jména, která se s Pink Floyd nejčastěji spojují. 

Název kapely je odvozen od jmen Barrettových koček, které se jmenovali Pink a Floyd podle amerických bluesmanů Pinka Andersona a Floyda Councila. Zpočátku hrála formace především cover verze. Pak začal Barrett psát své vlastní písně, které už nesly typické rockové prvky, díky čemuž se z Pink Floyd stala postupem času oblíbená undergroundová kapela. Roku 1967 vyšel první singl Arnold Layne a následně také See Emily Play, oba songy si vedli celkem slušně a skupina vystoupila dokonce v televizi.

Debutová deska The Piper at the Gates of Dawn (1967) byla přijata převážně pozitivně a dodnes je považována za jednu z nejlepších v žánru britského psychedelického rocku. Už na této desce se jasně vykrystalizoval styl, kterým jsou PF charakterističtí. Popularita si nicméně vybrala svou daň. A to především na Sydu Barrettovi, který začal mít problémy s návykovými látkami a to se projevovalo i na vystoupeních skupiny, během nichž se Barrett často choval velmi podivně a nepřítomně, začal skládat i značně zvláštní písně. Nahradil ho proto David Gilmour, a to, co dřívě dělal převážně Barrett (skládání a zpěv) se nyní rozdělili mezi sebou Gilmour, Waters a Wright, a hudba Pink Floyd tak začala být velmi pestrá, protože každý hudebník preferoval jiný styl. Hodně experimentální je například album Ummagumma (1969). 

Poté se však zvuk kapely poněkud zklidnil, bylo to znát především na deskách The Dark Side of the Moon a Wish You Were Here. První jmenovaná se v americké hitparádě dokonce udržela neuvěřitelných 741 týdnů, jedná se o světový rekord. S každým albem kapela dokazovala, jak neskutečně variabilní je, a to jich za svou kariéru vydala opravdu spoustu. V roce 1979 pak vyšla rocková opera The Wall, za kterou zodpovídal především Roger Waters. Hádky a kreativní rozdíly ale kapelu doprovázely pořád, i kvůli tomu si dávala často pauzy a aktuálně sestavu tvoří pouze Mason a Gilmour, který jede i poměrně úspěšnou sólovou dráhu (recenze na album).

Diskografie:
The Piper at the Gates of Dawn (1967)
A Saucerful of Secrets (1968)
More (1969)
Ummagumma (1969)
Atom Heart Mother (1970)
Meddle (1971)
Obscured by Clouds (1972)
The Dark Side of the Moon (1973)
Wish You Were Here (1975)
Animals (1977)
The Wall (1979)
The Final Cut (1983)
A Momentary Lapse of Reason (1987)
The Division Bell (1994)
The Endless River (2014)

Další články interpreta

RECENZE: David Gilmour znovu vnesl život do Pompejí

Recenze

vydáno 15.11.2017

David Gilmour během kariéry absolvoval se svými kumpány nejeden projekt přesahující běžné meze. Se sedmi křížky na krku už sice...

RECENZE: David Gilmour na velkém plátně - Návrat kytarové legendy do Pompejí

Recenze

vydáno 14.09.2017

Pětačtyřicet let od sebe dělí legendární koncert Pink Floyd v Pompejích v roce 1971 a dvě zastávky Davida Gilmoura na témže místě...

BLOG: Honza Unger (Zrní) - Máme rádi žít spolu v partě, bejt tým

Rock blog

vydáno 09.09.2017

Kdo jsou Zrní , když je sundáte z pódia? Zpěvák Honza Unger ve svém blogu přibližuje vznik kapely i osobnost každého člena. Zrní...

RETRO: Když zpíval Robbie Williams v roce 2003 poprvé v Praze, pop povýšil na královskou zábavu

Recenze

vydáno 18.08.2017

V sobotu 19. srpna potěší Prahu svým koncertem Robbie Williams . Britský popový idol se k nám vrací po třech letech, v roce 2014 se...

POST SCRIPTUM (87): Další výsměch autorským právům. Hvězdičky z klanu Kardashianových zneužily legendy k prodeji triček

Rock blog

vydáno 13.07.2017

Znamenají v dnešní době vůbec ještě něco autorská práva? Podle protagonistek populární americké reality show pravděpodobně ne....

LIVE: Guns N' Roses v Praze aneb Rockoví mohykáni uctívají rockové mohykány

Recenze

vydáno 05.07.2017

Koncert ikonických Guns N' Roses přilákal do pražských Letňan 50 tisíc lidí. Tříhodinová show nabídla největší hity skupiny i...

RECENZE: Roger Waters má stále co říct, i když podobnými prostředky jako před lety

Recenze

vydáno 01.07.2017

Na konci 80. let Roger Waters  po odchodu z Pink Floyd uštěpačně ocenil jejich tehdejší album A Momentary Lapse of Reason...

RECENZE: Harry Styles našel svůj styl. Na své první sólovce je dospělý a upřímný

Recenze

vydáno 08.06.2017

Sólové album "toho z One Direction ". Ještě jsme ho ani neslyšeli a už si dopředu zívneme s vědomím, že to bude stejný prvoplánově...

zavřít