Snoop Dogg

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Snoop Dogg (vlastním jménem Cordozar Calvin Broadus Jr.) je americký rapper a herec. Narodil se 20. října 1971 v Long Beach v Kalifornii. Celosvětově prodal přes třicet pět milionů desek.

Rodiče mu přezdívali Snoopy podle slavného kresleného pejska, běžně ho ale oslavovali "Calvin". Už od dětství Calvin hrál na klavír a zpíval v kostele, v šesté třídě pak poprvé začal rapovat. V teenagerských letech pak míval neustálé problémy se zákonem. Hned po dokončení střední školy byl zatčen za držení kokainu a následující tři roky pobývával často za mřížemi. Se svými bratranci Nate Doggem a Lil' 1/2 Dead a také kamarádem Warrenem G nahrával doma písničky a měli spolu kapelu s názvem 213. Jedné freestylové nahrávky si pak všiml Dr. Dre, který se Calvina pozval na návštěvu. Tehdy se Snoop Doggy Dogg (tak si tehdy říkal) začal učit, jak správně frázovat a jak písničky vůbec skládat. Dr. Dre si mladého umělce také často zval do svých projektů a tím ke Calvinovi dostatečně přitáhl pozornost. Když pak vyšel debutový singl Who Am I (What's My Name)?, měla nahrávka velký úspěch. Top ten nejhranějších písní dosáhl i další song Gin and Juice. Recenzenti tehdy Snoopa charakterizovali jako rappera, který je jeden z těch mírumilovnějších, co se textů týče. To bylo patrné i na debutové desce Doggystyle (1993). Ještě dále od "gangsterského rapu" se dostal na druhé řadovce Tha Doggfather (1996). Poté přešel k labelu No Limit, na kterém po dvou deskách vydal velmi kvalitní album Paid tha Cost to Be da Bo$$, kde se nacházely hity jako From tha Chuuuch to da Palace a Beautiful. Po dalším přechodu k jinému labelu (tentokrát k Interscope) se Snoop dostal k spíše r'n'b zvuku a tehdy populárním The Neptunes a také Pharrellovi - ti se mu postarali o produkci na desce R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece, která obsahovala první Snoopův hit číslo jednaDrop It Like It's Hot. 

V létě 2007 se Snoop Dogg proslavil tím, že se stal prvním umělcem, který vydal svůj singl nejprve jako vyzvánění pro mobilní telefon - jednalo se o song It's the D.O.G. Také se začal velmi aktivně angažovat do různých projektů, objevoval se v četných videích k songům svých kolegů, a také se čím dál častěji objevoval ve filmu. 

Za celou svou kariéru vydal patnáct desek a o žádné se nedá říci, že by byla špatná.

V dubnu 2017 Snoop Dogg oznámil, že v květnu téhož roku vydá své nové album Neva Left.

Diskografie:
Doggystyle (1993)
Tha Doggfather (1996)
Da Game Is to Be Sold, Not to Be Told (1998)
No Limit Top Dogg (1999)
Tha Last Meal (2000)
Paid tha Cost to Be da Boss (2002)
R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece (2004)
Tha Blue Carpet Treatment (2006)
Ego Trippin' (2008)
Malice n Wonderland (2009)
Doggumentary (2011)
Reincarnated (2013)
Bush (2015)
Coolaid (2016)
Neva Left (2017)

Další články interpreta

LIVE: Herbie Hancock ve Foru Karlín osobitě poodhalil krásy jazzu

Recenze

vydáno 11.11.2017

Herbie Hancock - ikona jazzu, fusion a podle podle Snoop Dogga dokonce zakladatel hiphopu. Laická představa o nudném utahaném jazzu se v...

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Style

vydáno 25.01.2017

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud...

RECENZE: Schoolboy Q pro slávu nerapuje. Jeho svět je o střílečkách a drogách

Recenze

vydáno 27.08.2016

Schoolboy Q se po dvou letech rozhodl opět zaútočit na rapové vrcholky s novým albem, které nese název Blank Face LP. Od vydání desky...

TOP 7 videoklipů týdne (31.)

Video

vydáno 21.04.2015

David Hasselhoff v bizarní vzpomínce na osmdesátky, Snoop Dogg jako hrdina filmových plakátů, Ella Eyre v bujaré oslavě mládí....

Hoď zadkem aneb TOP 10 + 1 nejen twerkovacích klipů

Style

vydáno 29.03.2015

Kdo by si nevzpomínal na Madonnu a její špičatou podprsenku. Konec minulého století prostě ovládla prsa a to nejen v hudebním...

TOP 6 videoklipů týdne (27.)

Video

vydáno 24.03.2015

Tereza Černochová pěje baladu své dceři, Snoop Dogg zase opěvuje broskve. Různé pohledy na lásku mají Slza a Ivan & The...

LIVE: Katy Perry v Praze: balónky, švihadla, rachejtle. Ale co hudba?

Recenze

vydáno 24.02.2015

Hodnocení prvního pražského koncertu Katy Perry nelze otevřít jinak než položením si otázky: Jak moc jste ochotní slevit...

TOP 7 nejzábavnějších klipů Katy Perry

Style

vydáno 22.02.2015

Už 23. února se v pražské O2 areně rozezní hlas Katy Perry. Projeli jsme proto celou její diskografii a vybrali sedm...

zavřít