Marilyn Manson

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Marilyn Manson (vlastním jménem Brian Hugh Warner) je americký zpěvák, skladatel, herec, malíř a hudební žurnalista. Narodil se 5. ledna 1969. Proslavil se především svým skandálním a kontroverzním projevem a vystupováním. Marilyn Manson je také název jeho doprovodné kapely, v níž je Warner hlavním zpěvákem. Své jméno hudebník utvořil ze složeniny z jmen Marilyn Monroe (americká herečka) a Charles Manson (masový vrah).

Warner a kytarista Scott Putesky (aka Daisy Berkowitz) založili kapelu Marilyn Manson & the Spooky Kids na Floridě v roce 1989. Od druhé části názvu kapely se později upustilo. Už v té době se Warner začal věnovat vedlejším projektům, které už tehdy měly co dočinění s netradiční vírou. Původní skupiny si pak náhle povšimnul Trent Reznor (hlavní hvězda Nine Inch Nails), který jim nakonec i zprodukovat debutové album Potrait of an American Family, které zpočátku nezaznamenalo nijak zvláštní úspěch, později si ale vysloužilo ocenění "gold" za půl milionu prodaných kusů. Prvního velkého úspěchu se uskupení dočkalo až s vydáním EP Smells Like Children (1995), na němž se objevil megahit Sweet Dreams (Are Made of This), už název značí, že se jedná o cover na legendární píseň Eurythmics. Velmi dobře si vedlo i další album, na kterém se podílel Trent Reznor - Antichrist Superstar. To dosáhlo třetí příčky v hitparádě Billboard a prodalo se ho takřka dva miliony kopií v USA a přes sedm milionů po celém světě. Skvěle se dařilo i třetí řadovce Mechanical Animals. Další alba už měla střídavý úspěch.

Manson se proslavil i jako filmový herec. Debutoval roku 1997 ve filmu Davida Lynche Lost Highway. Od té doby se objevoval ve velkém množství malých rolí a to nejen ve filmech, ale i seriálech.

Marilyn Manson také vlastní svou vlastní značku absintu - Mansinthe.

Diskografie:
Portrait of an American Family (1994)
Antichrist Superstar (1996)
Mechanical Animals (1998)
Holy Wood (2000)
The Golden Age of Grotesque (2003)
Eat Me, Drink Me (2007)
The High End of Low (2009)
Born Villain (2012)
The Pale Emperor (2015)
Heaven Upside Down (2017)

 

Další články interpreta

Machine Gun Kelly interview: Mezi lidmi v Japonsku bych vypadal jako Godzilla

Rozhovory

vydáno 21.10.2017

Americký rapper Machine Gun Kelly k nám zavítal tento rok už podruhé. V červnu vystoupil pod otevřeným nebem na Aerodrome festivalu a...

TOP 6 videoklipů týdne: Imagine Dragons pod vodou, John Legend sní o světě bez xenofobie

Video

vydáno 17.10.2017

Také tento týden je šestka videoklipů týdne žánrově pestrá. Popové fanoušky potěší John Legend , rockery Imagine Dragons , a kdo...

VIDEO: Marilyn Manson a Johnny Depp jsou hlavními hrdiny klipu SAY10. Je plný krve a provokace

Video

vydáno 11.10.2017

Marilyn Manson  se nepřestává bavit tím, že šokuje své fanoušky i odpůrce. Také nové klip SAY10 se jen hemží provokativními...

Ondřej Brzobohatý interview: Už se tolik nehledám, vím, co přesně chci

Rozhovory

vydáno 03.10.2017

Ondřej Brzobohatý loni slavil úspěch díky spolupráci s Richardem Müllerem na jeho desce 55. Nyní vydává svoji druhou sólovku...

AUDIO: Pán temnoty je zpět! Marilyn Manson představuje nový singl, album vydá v říjnu

Audio

vydáno 12.09.2017

Ještě před tím, než Marilyn Manson 19. listopadu zavítá do pražské Tipsport arény, vydá novou desku. Bude se jmenovat Heaven Upside...

TOP 15 Nejočekávanějších koncertů podzimu (II.): Marilyn Manson, Scorpions nebo loučení HIM

Style

vydáno 28.08.2017

Podzim pomalu klepe na dveře a spolu s ním se na nás chystají i mezinárodní hudební hvězdy. Také letos o ně v poslední třetině roku...

TOP 15 Nejočekávanějších koncertů podzimu (I.): Queen a Adam Lambert, Gorillaz, Nick Cave a další lákadla

Style

vydáno 23.08.2017

Podzim pomalu klepe na dveře a spolu s ním se na nás chystají i mezinárodní hudební hvězdy. Také letos o ně v poslední třetině roku...

TOP 5 největších bizárů na pódiu: Ozzy Osbourne ukousl hlavu netopýra, z Rammstein se stali mistři nechutností

Style

vydáno 04.07.2017

Není divu, že vše, co se liší od zavedené "normy", lidi přitahuje. Jinak tomu není ani u hudby. Největší pozornost na sebe strhávají...

zavřít