Jack White

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Vlastním jménem John Anthony Gillis je světu známý pod jménem Jack White. Narodil se 9. července 1975 v Detroitu a během 90. let prošel několika detroitskými undergroundovými kapelami a živil se jako čalouník. Proslavil se především díky působení v minimalistickém rockovém duu založeného roku 1997 - The White Stripes, kde hrál na kytaru a klávesy, zatímco jeho bývala žena (nějakou dobu se veřejnosti představovali jako bratr a sestra) a spoluhráčka – Meg, na bicí.

Mezinárodní úspěch přišel v pořadí již s třetí deskou White Blood Cells a The White Stripes se dostali do podvědomí široké veřejnosti. Na albu Elephant se nachází notoricky známý hit Seven Nation Army, který v roce 2004 získal cenu Grammy za nejlepší rockovou píseň.

Ukončení činnosti kapely se datuje na 2.2.2011. V roce 2005 založil se svými spoluhráči skupinu The Racounteurs a od roku 2009 působí jako bubeník, zpěvák a kytarista v kapele The Dead Weather po boku zpevačky z kapely The KillsAlison Mosshart. Doposud vydali 3 alba, z nichž první – Horehound z roku 2009 bylo vydáno u nezávislého hudebního vydavatelství Third Man Records, které mimochodem roku 2001 Jack White založil. Svou sólovou kariéru započal svou první deskou Blunderbuss dne 23. dubna 2012. O dva roky později následovalo druhé a doposud poslední album Lazzareto.

Jack White má také blízký vztah k filmu, což dokazuje jeho role zpěváka ve snímku Návrat do Cold Mountain, v Kafe a Cigára, kde spolu s Meg hráli sourozence a nezastupitelnou roli měl také v dokumentárním filmu It Might Get Loud, kde vystupoval vedle Jimmyho Page a kytaristy U2 The Edge. K bondovce Quantum of Solace složil skladbu Another Way to Die.

 

Sólová diskografie:

Blunderbuss (2012)
Lazaretto (2014)

 

Diskografie The White Stripes:

The White Stripes (1999)
De Stijl (2000)
White Blood Cells (2001)
Elephant (2003)
Get Behind Me Satan (2005)
Icky Thump (2007)

 

Diskografie The Racounteurs:

Broken Boy Soldier (2006)
Consolers of the Lonely (2008)

 

Diskografie The Dead Weather:

Horehound (2009)
Sea of Cowards (2010)
Dodge & Burn (2015)

Další články interpreta

AUDIO: Jack White překvapil fanoušky novým singlem Battle Cry

Audio

vydáno 11.04.2017

Multiinstrumentalista Jack White představil bez ohlášení novou skladbu. O víkendu zveřejnil novinku  Battle Cry . Poslechněte si ji. 

Anna K. interview: Jsem srdcař a jinak to nikdy nebude

Rozhovory

vydáno 10.04.2017

Nová deska Anny K. se sice jmenuje optimisticky Světlo, za sebou ale zpěvačka rozhodně nemá veselé roky. "Byla to psychická i fyzická...

Top 7 videoklipů týdne (105.): Martin Harich hledá smysl života, Kings Of Leon vás vyděsí roztleskávačkami

Video

vydáno 20.09.2016

Třetí zářijový týden vám servírujeme ochutnávku z připravovaného alba Kings Of Leon a z čestvě vydaných alb Martina Haricha nebo...

TOP 10 nejočekávanějších alb podzimu: Rockeři vyhlíží Green Day i Metalliku, v popu udeří Lady Gaga

Style

vydáno 01.09.2016

Děti se vrací do školních lavic a hudební fanoušci zase do obchodů - zkrátka pomalu přichází podzim. Ten letošní bude v regálech s...

RECENZE: Beyoncé servíruje svou vysoce koncentrovanou domácí Lemonade

Recenze

vydáno 28.04.2016

Dva a půl roku - pro někoho dlouhá doba, jinému ten čas proplouvá mezi prsty. Pro průměrného populárního interpreta ideální pauza...

TOP 5 videoklipů týdne (74.): Sabina Křováková jako únosce a Simple Plan pořád svěží

Video

vydáno 16.02.2016

Pětice klipů uplynulého týdne je opět zajímavá a hlavně poměrně pestrá. Sabina Křováková připomíná svůj debut, Simple Plan...

POST SCRIPTUM (14): Kariéra Keshy prý definitivně skončila

Rock blog

vydáno 29.09.2015

Za vší slávou, penězi a pozlátkem mainstreamového popu se skrývá i hodně...

POST SCRIPTUM (13.): Populární Last.fm se blíží ke svému konci

Rock blog

vydáno 24.09.2015

  Poloviční sebevraždu plánují podstoupit kanadští alternativci Viet Cong. Nechtějí nadále vystupovat pod jménem, které je...

zavřít