Depeche Mode

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Depeche Mode je anglická elektro-rocková skupina, založená v roce 1980 v essexském Basildonu. Současná sestava je následující: Dave Gahan (hlavní vokály), Martin Gore (kytara, klávesy, zpěv, hlavní skladatel) a Andy Fletcher (baskytara, klávesy). Jedná se o jedno z nejlegendárnějších uskupení v historii hudby a dosud se prodalo přes 120 milionů alb. Hudba Depeche Mode se velice inspiruje německými Kraftwerk, ale podařilo se jí vytvořit svůj vlastní styl, který inspruje další umělce. Kapela se proslavila svým tehdy novým producentským přístupem, vizáží i novou technikou samplování.

Technicky vznikla kapela už v roce 1976, prošla si změnou stylů, členů i jmen (No Romance In China nebo French Look). Mnohé se změnilo až s příchodem problémového týpka Dave Gahana. Byl sice v té době už třikrát ve vězení, ale měl také mnoho velice užitečných kontaktů, které kapele pomohly k posunu dopředu. A samozřejmě skvěle zpíval. Tehdejší kytarista Vince Clark byl nadšený z jeho verze songu Heroes Davida Bowieho. Gahan tedy zřejmě zapříčinil i to, že Depeche Mode (název nakonec vymyslel také Gahan, podle francouzského časopisu módy; volně se dá přeložit jako "módní zprávy") podepsali smlouvu s Mute Records.

Roku 1981 tak mohlo vyjít debutové album Speak & Spell, ze kterého sice byli kritici nadšení (a oproti pozdější tvorbě bylo také dost veselé) a také se dobře prodávalo. Kvůli tvůrčím i osobním rozporům nicméně z kapely odešel Vince Clarke, což byl pro Depeche Mode dosti velký problém, jelikož byl Clark takovým neoficiálním frontmanem a hlavním skladatelem. Kapela tak přijala nového člana, Alan Wildera a novým hlavním skladatelem se stal Martin Gore. Už na další desce A Broken Frame se rýsoval nový styl Depech Mode, od kterého už pak neupustili. Gorův styl byl temnější a tajemnější. Album ale bylo přijato velice vlažně.

Jinak už to bylo s třetí řadovkou Construction Time Again (1983), na které skupina zužitkovala širokou škálu nových nástroju a hudebních postupů, které se pak rozvíjely na všech dalších počinech. Prvním globálním hitem Depeche Mode se stal singl People Are People s tématem pojednávajícím o rasismu. Do své tvorby přidávali hudebníci stále více kontroverzních témat, začali se i stylizovat do temných barev a experimentovat s různými nástroji. 

Skvělým úspěchem byly singly Personal Jesus (1989) a Enjoy The Silence (1990) a kapela se postupně stala stálicí rockové scény. Začátkem devedesátých let se Dave Grahan potýkal se silnou drogovou závilostí, ze které se mu s pomocí odborníků podařilo vymámit, o několik let později také onemocněl rakovinou močového měchýře, proti které se také podařilo zasáhnout. 

V březnu 2017 vydala kapela své aktuální album Spirit. Jedná se o čtrnáctou řadovku v jejich diskografii.

Diskografie:
Speak & Spell (1981)
A Broken Frame (1982)
Construction Time Again (1983)
Some Great Reward (1984)
Black Celebration (1986)
Music for the Masses (1987)
Violator (1990)
Songs of Faith and Devotion (1993)
Ultra (1997)
Exciter (2001)
Playing the Angel (2005)
Sounds of the Universe (2009)
Delta Machine (2013)
Spirit (2017)

Další články interpreta

Koncertní tipy roku 2018: Uvidíme v Česku Pink, Nine Inch Nails nebo Taylor Swift?

Style

vydáno 25.10.2017

Rok 2017 ještě zdaleka nevyčerpal všechny svoje koncertní lahůdky, přesto už se nám plní kalendář na rok 2018. Které zahraniční...

VIDEO: Bruno Ferrari zpívá pro hrdinky z kanceláře. Desku, na které hostuje Kulínský i Zelenková, pokřtí v Rock Café

Video

vydáno 08.10.2017

Generační šansoniér Bruno Ferrari vydává po pěti letech nové album nazvané Ayahuascero. Prostředky na něj získal prostřednictvím...

VIDEO: Depeche Mode předělali hit Davida Bowieho Heroes

Video

vydáno 24.09.2017

Uplynulo 40 let od okamžiku, kdy David Bowie vydal jeden ze svých největších hitů - Heroes . Tohoto výročí se chytili Depeche Mode a...

Grant Hart - Ten, který s Hüsker Dü předběhl Nirvanu

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 23.09.2017

Když Grant Hart, dlouhovlasý bubeník, známý z americké skupiny Hüsker Dü , prohrál 13. září svůj boj s rakovinou jater, byla to...

TOP 8 videoklipů týdne: Dave Gahan z Depeche Mode jako astronaut, Lana Del Rey miluje bílého mustanga

Video

vydáno 19.09.2017

V klipovém přehledu uplynulého týdne převažují domácí novinky. David Stypka se spojil s Ewou Farnou, Marek Ztracený vzpomíná na...

RETRO: S kapelou Kryštof na turné V siločarách - Richard Krajčo měnil barvy a převleky, hráli zahraniční hosté

Recenze

vydáno 14.09.2017

Na výroční koncerty Kryštof k pětadvaceti letům na scéně zamíří o víkendu 16. a 17. září na Strahov podle odhadů až 70 tisíc...

TOP 10 nejpamátnějších koncertů první poloviny roku 2017: Rammstein, Foo Fighters i loučení Chestera z Linkin Park

Style

vydáno 24.07.2017

První polovina roku 2017 byla v České republice koncerty velkých zahraničních hvězd mimořádně nabitá. Desítku těch opravdu...

TOP 10 nejžhavějších témat první poloviny roku 2017: Rammstein v Praze i kontroverzní dokument Lucie Bílé

Style

vydáno 10.07.2017

O co se v první polovině roku 2017 hudební fanoušci nejvíc zajímali? Podívali jsme se do statistik uplynulého pololetí, abychom našli...

zavřít