Gogol Bordello

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Gogol Bordello je romská punková kapela z New Yorku. Byla založena v roce 1999 a proslavila se svou nevšední kombinací cikánské hudby a punku, a také svými energickými a humornými koncerty. Členové kapely pocházejí z různých zemí a sestava se poměrně často obměňuje. Gogol Bordello tedy tvoří Eugene Hütz (zpěv, akustická kytara, perkuse; Ukrajinec), Sergey Ryabtsev (housle, back vokály; Rus), Pamela Racine (perkuse, back vokály, tanec), Thomas "Tommy T" Gobena (baskytara, back vokály; Etiopijec), Pedro Erazo (MC, perkuse; Ekvádorec), Alfredo Ortiz (bicí; Američan), Pasha Newmer (akordeon, back vokály; Bělorus) a Boris Pelekh (kytara, back vokály; Rus).

Název kapely je inspirován jménem rusko-ukrajinského spisovatele Nikolaje Gogola, ve kterém kapela nachází velkou inspiraci. Gogol ve své době propašoval ukrajinskou kulturu do té ruské a to samé si klade za cíl i Gogol Bordello, které chce cikánskou a východoevropskou hudbu dostat do širšího povědomí a především do anglicky hovořících zemí. Pojem "bordello" pak znamená v angličtině "klub pro džentlmeny", neboli stručně řečeno "bordel". Gogol Bordello se původně jmenovali Hütz and the Béla Bartóks, ale Hütz se název rozhodl změnit, "protože v Americe nikdo jméno Béla Bartók neslyšel" (jedná se o maďarského hudebního skladatele). 

První singl kapely vyšel v roce 1999 a skutečně prorazit ve velkém se jim povedlo až v roce 2005, kdy vydali na labelu proslulého Ricka Rubina (American Recordings, spadající pod Sony Music Entertainment) album Transcontinental Hustle, které získalo spoustu pozitivních ohlasů. Od té doby také skupina velmi aktivně koncertuje po celém světě, navíc jen s malými přestávkami. Zajímavostí i je, že ačkoli je Hütz rozený frontman, žádný člen kapely neustupuje do pozadí a každý dostane během vystoupení prostor. Formace samozřejmě několikrát navštívila Česko, například festival Might Sounds, o čemž jsme psali zde. Vynikající výsledky měla i deska Super Taranta, která získala i světový věhlas a časopis Rolling Stone počin umístil mezi padesátku nejlepších desek roku. 

 

Diskografie:
Voi-La Intruder (1999)
Multi Kontra Culti vs. Irony (2002)
J.U.F. (2004, with Tamir Muskat)
Gypsy Punks: Underdog World Strike (2005)
Super Taranta! (2007)
Live from Axis Mundi (2009)
Trans-Continental Hustle (2010)
Моя Цыганиада (2011)
Pura Vida Conspiracy (2013)
Seekers and Finders (2017)

Další články interpreta

TOP 10 vrcholů Colours of Ostrava: LP, Jamiroquai nebo bizarní Kapitán Demo

Style

vydáno 25.07.2017

Šestnáctý ročník ojedinělé multižánrové přehlídky Colours of Ostrava máme za sebou. Letos festival zaznamenal rekordní...

LIVE: Na Mighty Sounds bavili energičtí Gogol Bordello i česká žánrová špička

Recenze

vydáno 18.07.2017

Již tradičně patří jeden červencový víkend festivalu Mighty Sounds, konanému na táborském letišti Čápův dvůr. Pro mnohé...

Červenec - čas festivalů. Přijedou na ně Paramore, Jamiroquai i LP, samostatný koncert odehrají Guns N' Roses

Style

vydáno 29.06.2017

Léto je tady a festivalová sezóna se rozjíždí na plné obrátky. V červenci se můžeme těšit na Rock for People s headlinery jako Die...

Kam v roce 2017 vyrazit na festivaly (II.): Colours lákají na Imagine Dragons i Jamiroquai, Rock Heart zválcují Lordi

Style

vydáno 19.01.2017

I když venku mrzne, lístky na festivaly jdou už teď na dračku. Možná jste o Vánocích našli pod stromečkem nějakou tu vstupenku - a...

LIVE: Pohoda zažila taneční nálož Parov Stelar i severské chmury Sigur Rós

Recenze

vydáno 09.07.2016

Na Pohodě vládne opravdová pohoda, přesto se našlo pár zádrhelů spojených s přírůstkem návštěvníků. Tvoří se dlouhé fronty...

LIVE: První den festivalu Pohoda: bizarní show Gogol Bordello, PJ Harvey uhranula i bez cirkusu

Recenze

vydáno 08.07.2016

Prakticky hned po skončení Rock for People jsme vyrazili k našim sousedům na Slovensko do Trenčína, kde se koná již 20. ročník...

TOP 5 důvodů, proč zavítat na Pohodu: Už není teenagerka a láká na Prodigy, Parov Stelar nebo PJ Harvey

Style

vydáno 30.05.2016

Léto se kvapem blíží a s ním i velké množství zábavy pro mladé i starší. Největší festivaly v našem okolí již brzy dostanou...

Na co se těšit v únoru: 13 tipů iREPORT.cz

Style

vydáno 02.02.2015

Únor bílý, pole sílí, praví stará česká pranostika. V únoru ovšem sílí i množství koncertů a nových desek, jimiž si...

zavřít