Pixies

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Pixies

Pixies jsou legendami americké alternativní rockové scény. Jejich působení nebylo nikterak dlouhé, datuje se od roku 1985, kdy byla kapela založena v Bostonu, do roku 1993. V roce 2004 se „vrátila“ na scénu a od té doby příležitostně koncertuje až do současnosti.

Skupinu tvoří Frank Black, Joey Santiago, Kim Shattuck a Dave Lovering. Svůj zasloužený úspěch nesklízela ani tak ve své rodné zemi, jako ve Velké Británii a různě po Evropě. Pixies bezesporu ovlivnila svého času vlnu punk rocku a spousta kapel tohoto žánru ji uvádí za svojí modlu. Pro kapelu je charakteristický a snadno rozpoznatelný hlas zpěváka Franka, který byl také hlavní skladatel kapely. Texty odkazují na témata jako je např. duševní labilita, fyzické zranění nebo UFO.

Velkým fanouškem skupiny byl frontman Nirvany Kurt Cobain, který kdysi řekl, že nebýt Pixies, jejich nejslavněší album Nevermind by vůbec nespatřilo světlo světa. V Praze koncertovali v roce 2013, kdy vyprodali velký sál Lucerny. Pro velký zájem vystoupili dva dny po sobě. Celkem vydali 7 řadových alb, z čehož poslední – Head Carrier, v září tohoto roku a 6 živých nahrávek a výběrů. Debutové album Surfer Rosa z roku 1988 produkoval Steve Albini. Ten vtiskl albu specifický zvuk, který se později snažily napodobit různé další kapely.

 

Diskografie:

Come on Pilgrim (1987)
Surfer Rosa (1988)
Doolittle (1989)
Bossanova (1990)
Trompe le Monde (1991)
Indie Cindy (2014)
Head Carrier (2016)

 

zavřít