Madonna

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Madonna (vlastním jménem Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie) je dle Guinessovy knihy rekordů nejúspěšnější umělkyní všech dob a často je také označována za královnu popu. Narodila se 16. srpna 1958 v Bay City ve státě Michigan a má italské a francouzské předky. Mezi její nezjnámější hity patří legendární songy jako Like A Virgin, La Isla BonitaLike A Prayer, Material Girl, Frozen, Hung Up, Sorry či 4 Minutes.

Od útlého dětství se velice úspěšně věnovala baletu, a navzdory otcově přání se rozhodla pro uměleckou dráhu. Nejprve se jí podaři působit v New Yorku právě v oblasti tance, záhy ale zjišťuje, že na profesionální úrovni se baletu věnovat nemůže a tak začala pracovat ve fastfoodu a rekreačně také působila v několika rockových kapelách (i jako bubenice). Když se začala čím dál více angažovat sólově, všimli si ji producenti ze Sire Records (spadá pod Warner).

V roce 1983 tak vychází první album nazvané jednoduše Madonna, a přineslo s sebou hity jako Borderline, Lucky Star či Holiday. A ačkoli má Madonna v procesu psaní a aranžování písní už od začátku své kariéry hlavní slovo, je její úspěch až doteď často přisuzován spíše správnému výběru spolupracovníků, muzikantů a producentů, než jejímu skutečnému talentu.

V éře dalších alba (Like A Virgin) se Madonně podařila také první velká provokace: na veřejnost pronikly její nahé snímky. V tom samém roce, tedy 1985, se také poprvé vdala, a to za hollywoodského herce Seana Penna, kterému věnuje i následující nahrávku True Blue. Ta je z jejích alb komerčně vůbec nejúspěšnější. Od čtyři později se s Pennem rozvádí, a to především kvůli divokým manželským hádkám způsobeným hercovou alkoholickou závislostí. Další skandál se Madonně povedl s novou nahrávkou a předešvím ústřední písní Like A Prayer, kde vizuál zobrazoval eticky sporná témata, jako například rasismus či hořící kříže.

Skutečného uznání ze strany kritiků se Madonna dočkala až s průkopnickým albem Ray Of Light (1998), které stanovilo novou dimenzi popu, i díky vynikající práci producenta Williama Orbita. Podobně svěže působila i nahrávka Music, která si zajímavě pohrála především s elektronikou. Smůlu ale měla zpěvačka s albem American Life. Ačkoli jej mnohými fanoušky považováno za jedno z nejlepších ve zpěvaččině diskografii, prodejní výsledky přesvědčily zpěvačku o tom, že tato cesta není správná. Ostatně i proto zní všechny další nahrávky (kromě Hard Candy), včetně té aktuální Rebel Heart, poněkud podobně - tedy čistě popově, ale nepříliš inovativně. To ale Madonně vůbec nevadí pokračovat v tom, v čem v roce 1983 začala - tedy být královnou popu.

Madonna má dvě děti: dceru Lourdes (narozena v roce 1996), kterou má se svým někdejším trenérem Carlosem Leonem a s britským režisérem Guyem Ritchiem syna Rocca (nar. 2000). Z Malawi má také adoptovaného syna Davida. Zahrála si také v několika filmech, největší úspěch jí vynesl snímek Evita. 

O jejím pražském koncertě v roce 2015 jsme psali tady.

Diskografie:
Madonna (1983)
Like a Virgin (1984)
True Blue (1986)
Like a Prayer (1989)
Erotica (1992)
Bedtime Stories (1994)
Ray of Light (1998)
Music (2000)
American Life (2003)
Confessions on a Dance Floor (2005)
Hard Candy (2008)
MDNA (2012)
Rebel Heart (2015)

Další články interpreta

LIVE: Kabát uzavřel turné skvělou show v O2 areně s rekordním počtem diváků

Recenze

vydáno 29.11.2017

Rocková formace Kabát završila podzimní šňůru svým koncertem v Praze. Do O2 areny navíc přišel rekordní počet diváků, kterým se...

VIDEO: Pink novým klipem What About Us podporuje menšiny

Video

vydáno 17.08.2017

Comeback zpěvačky Pink nabírá na obrátkách. Pouhý týden po zveřejnění nového singlu What About Us si ho fanoušci mohou...

Inovátor, sexuální rebel i ten, co šel proti době: 10 podob legendárního Prince

Style

vydáno 21.04.2017

Populární hudba přišla na den přesně před rokem o svého Prince . Zní to jako klišé, ale tento zpěvák, skladatel, producent a...

POST SCRIPTUM (79): Na Brit Awards se hlavně vzpomínalo. Nechyběl ale ani Trump v rámci bizarní show Katy Perry

Rock blog

vydáno 23.02.2017

Ve středu se už po třicáté sedmé předávaly prestižní ceny Brit Awards. Také letos jste mohli slavnostní ceremoniál zhlédnout díky...

HITPARÁDY (79.): Rihanna je lepší než Michael Jackson. Víc hitů už mají jen Madonna a Beatles

Rock blog

vydáno 22.02.2017

Rihanna pokořila další metu, v historických tabulkách americké hitparády je nově singlově třetí nejúspěšnější umělec -...

POST SCRIPTUM (76): Madonna vystoupila proti Trumpovi. V rádiu ji za to nebudou hrát

Rock blog

vydáno 26.01.2017

Taylor Swift popudila feministky, Madonnu pro změnu nechce hrát rádio - přečtěte si první Post Scriptum za vlády nového amerického...

TOP 10 nejočekávanějších zahraničních desek roku 2017: Depeche Mode, Foo Fighters, Marilyn Manson, Taylor Swift a další

Style

vydáno 15.01.2017

O jakých albech se bude v roce 2017 nejvíc mluvit? Řada hvězdných jmen už svoje novinky ohlásila, o dalších se teprve spekuluje. Vyberete...

LIVE: Dojatá Lucie Bílá v Praze místo oslnivé show vsadila na svůj hlas, Arakain a trochu nudy

Recenze

vydáno 09.01.2017

Vyprodaná největší pražská aréna viděla oba odložené listopadové koncerty Fifty Fifty. Naše nejpopulárnější zpěvačka Lucie...

zavřít