Rasmus

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Rasmus je finská rocková kapela založená roku 1994 v Helsinkách. Současnými členy jsou Lauri Ylönen (zpěv), Eero Heinonen (baskytara), Pauli Rantasalmi (kytara) a Jarno Lahti (bicí).

Své první EP nazvané jednoduše 1st nahrála skupina už v roce 1995 a s nulovou propagací se ho prodalo přes tisíc kusů. Podařílo se jim touto nahrávkou zaujmout i label Warner Music a v roce 1996 tak mohli vydat své debutové album Peep, které bylo velmi populární nejen v domovině ale třeba i v Estonsku a Rusku. V témže roce byli velmi produktivní a vydali ještě dvě další ípíčka. Lauri a Pauli odešli nakonec ze školy a rozhodli se plně věnovat hudbě: výsledkem byla další deska Playboys (1997). S dalším počinem Hell of a Tester už ale ubrali od původního funku a značně přidali na tvrdosti - stala se z nich čiště rocková kapela.

Kolem roku 1999 si jich povšimnul manažer kapely The Cardigans a rozhodl se - i na přání samotných členů kapely - pozvednout slávu Rasmus i mimo jejich domovinu. Pro začátek tedy změnili label z Warneru na nezávislý Playground a začali hrát čistý pop rock, začali také více pracovat s producenty a celkově se s písničkami více "piplat". V roce 2001 tak vyšla deska Into a obsahovala už i první větší hity jako F-F-F-Falling či Chill. Skutečného uznání se Rasmus dočkali až s další nahrávkou Dead Letters, kterého se prodalo přes milion a půl kusů a bylo mezinárodně velmi úspěšné. Právě z něj pochází dodnes v českých rádiích velmi oblíbený song In the Shadows. Skupina obdržela za toto album celou řadu prestižních cen, včetně ceny MTV.

Nezklamali ani s dalším dílem, šestým studiovým počinem Hide from the Sun. Platinový nosič obsahoval další oblíbené hitovky jako No Fear a Sail Away. S další řadovkou Black Roses (2008) pak dokonce sesadili Metallicu z prvního místa ve finské hitparádě. Materiál už byl o něco více experimentální, kapela si například začala pohrávat se symfonickými a metalovými prvky. Nejslavnějším hitem z této éry je pak song Livin' in a World Without You.

Posledními počiny Rasmus jsou pak eponymní The Rasmus (2012) a Dark Matters (2017), které ovšem teprve vyjde na podzim roku 2017.

Diskografie:
Peep (1996)
Playboys (1997)
Hell of a Tester (1998)
Into (2001)
Dead Letters (2003)
Hide from the Sun (2005)
Black Roses (2008)
The Rasmus (2012)
Dark Matters (2017)

Další články interpreta

LIVE: Finští The Rasmus byli v Praze jen krůček od dokonalosti

Recenze

vydáno 16.11.2017

Jak vlastně vypadá dokonalý koncert? To je otázka, již si jistě klade řada čtenářů, kteří tu a tam zavítají na nějaký ten...

Listopadové koncerty: Gorillaz, Queen, Alvaro Soler, Helloween a mnoho dalších

Style

vydáno 01.11.2017

Koncertní sezóna graduje, listopadová hudební smršť je příslibem mnoha výjimečných zážitků. Ze zahraničních hvězd se k nám...

ROCKBLOG: Grandbrothers strčí Nilse Frahma i Kiasmos do kapsy

Rock blog

vydáno 15.03.2016

Jono McCleery své turné započal, Grandbrothers jej pomalu končili. Na dvou koncertech se však potkali hudebníci v Praze a Olomouci....

RECENZE: S Tokio Hotel na mejdan, kde zní disco a angličtina

Recenze

vydáno 05.11.2014

Pět let o nich slyšeli jen ti nejvěrnější fanoušci. Tokio Hotel přesto pořád existují, a díky diametrálně odlišnému albu...

Takhle diktuje Metallica na pódiu: průlet 10 alby v 10 živácích

Style

vydáno 07.07.2014

Zatímco v 80. letech vytvářela Metallica historii thrash metalu, v posledních letech je hlavně koncertní atrakcí. Pozdější...

Lauri z The Rasmus interview: Miluju Daft Punk!

Rozhovory

vydáno 18.07.2013

Turné bývají vyčerpávající, to vám potvrdí každý muzikant. A když si zpěvák The Rasmus Lauri Ylönen po energeticky...

RECENZE: HIM znají návod, jak příjemně utonout ve svých slzách

Recenze

vydáno 08.05.2013

Finští HIM se se svou novou studiovkou pokouší obhájit trůn králů love metalu i dívčích srdcí. Album nese příhodný název...

LIVE: The Rasmus v Meet Factory zalapali po dechu

Recenze

vydáno 30.11.2012

The Rasmus vystoupili již popáté v České republice. Své odrostlé fanouškovské základně v Meet Factory ukázali, že i přes...

zavřít