Slayer

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Slayer je americká heavy metalová skupina z Kalifornie (Huntington Park), založená v roce 1981 Kerry Kingem a Jeffem Hannemanem. Slayer patří mezi "Velkou čtyřku" thrash metalových kapel (spolu s nimi tam jsou ještě Metallica, Megadeth a Anthrax). Formace získala dohromady pět cen Grammy a proslavila se především svým charakteristickým stylem, který obsahuje prvky jako tremolo picking (kytarová technika, kdy kytarista velmi rychle pohybuje trsátkem po struně), double bass drumming (perkusní technika, kdy bubeník používá k rozeznění velkého bubnu dvojšlapku nebo používá velké bubny dva), křičený zpěv nebo riffy v různých tóninách. Texty a albová stylizace Slayer se většinou týkají lidského experimentování, satanismu, nenávisti, smrti, mučení, nacismu, válek nebo náboženství a díky tomu si skupina vysloužila kromě kritiky i zákazy a trestní oznámení. Navzdory tomu se dokázali probojovat do škatulky největších metalových kapel. V součanosti jsou členy kapely Kerry King (kytary), Tom Araya (zpěv, basová kytara), Paul Bostaph (bicí) a Gary Holt (kytary).

Slayer založili v roce 1981 kytaristé Kerry King a Jeff Hanneman, bubeník Dave Lombardo a baskytarista/zpěvák Tom Araya. Zpočátku hráli chlapci spíše covery (jako třeba na Iron Maiden nebo Judas Priest) a už začátku byli spojováni s tematikou satanismu (vidět u nich pentagramy, obrácené kříže nebo divoký make-up nebylo nic neobvyklého). Kolem roku 1983 pak byli během jednoho z vystoupení objeveni hudebním žurnalistou a představitelem metalového labelu Brianem Slagelem. Ten jim nabídl, že můžou nahrát jeden song na jeho metalovou kompilaci Metal Massacre III, čehož Slayer využili a nahráli song Aggresive Perfector, v důsledku čehož získali s labelem Metal Blade Records, který Slagel vlastnil, nahrávací smlouvu. Peníze na album však nebyly, a tak si Slayer první desku financovali sami. Kapela ji dokončila ještě tentýž rok, tedy 1983, jmenovala se Show No Mercy, a Slayer si získali popularitu především na undergroundové scéně. Zvuk, který se nejblíže přibližoval budoucím Slayer, mohli fanoušci slyšet na EP Haunting the Chapel z roku 1984.

Pro druhou desku už pánové měli od labelu peněz dost a tak si mohli najmout i producenta. Počin Hell Awaits byl mnohem komplexnější co se struktury songů týče a znamenal pro Slayer velký úspěch. Přinesl jim také novou smlouvu s nově vzniklým vydavatelstvím Def Jam, kde vydala formace desku Reign in Blood, která nabízela větší přímočarost. Kvůli kontroverzním tématům měl ale počin potíže, a to především se samotným vydavatelstvím. I přesto to byla první kolekce kapely, která se probojovala do hitparády Billboard a vysloužila si zlatý status. Následně Slayer velmi zvolnili tempo a snažili se do své tvorby vložit spíše melodičtější vokály a mírnější tempo, jak je slyšet na počinu South of Heaven (1988), který byl přijat poměrně rozporuplně, ale přesto dosáhl žebříčkových i prodejních výšin.

Nu metalové prvky v sobě obsahovala deska Diabolus in Musica - mohli jste tam zaregistrovat podladěné kytary a temné beaty. Nejvýše umístěným albem v Billboardu se pak stal Christ Illusion z roku 2006, v témže roce byla kapela uvedena do Síně slávy časopisu Kerrang!

O desce Repentless z roku 2015 jsme psali a recenzovali tady.

Diskografie:
Show No Mercy (1983)
Hell Awaits (1985)
Reign in Blood (1986)
South of Heaven (1988)
Seasons in the Abyss (1990)
Divine Intervention (1994)
Undisputed Attitude (1996)
Diabolus in Musica (1998)
God Hates Us All (2001)
Christ Illusion (2006)
World Painted Blood (2009)
Repentless (2015)

 

Další články interpreta

The Rev - Bubenický supertalent z Avenged Sevenfold, který o rok přežil členy Klubu 27

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 14.10.2017

James Owen Sullivan, známý pod pseudonymem The Rev, se proslavil především jako bubeník americké metalové kapely Avenged Sevenfold . Krom...

VIDEO: Miloš Meier cestuje přes Koreu, Rusko, Polsko, Slovensko do pražského Lucerna Music Baru

Video

vydáno 12.09.2017

O velkém úspěchu bubeníka Miloše Meiera ( Dymytry , Michal Pavlíček , ...) na bubenickém festivalu v jihokorejském Soulu jsme už psali...

VIDEO: Rammstein, Iron Maiden nebo Motörhead zpívají díky imitátorovi letní hit Despacito

Video

vydáno 04.08.2017

Anthony Vincent je znám pro své imitátorské schopnosti, díky kterým je schopen napodobit téměř každého interpreta. Nyní vsadil letní...

LIVE: Nova Rock - den druhý. Ohniví Blink-182, špičkoví Pendulum a jeden rozpačitě splněný sen

Recenze

vydáno 23.06.2017

V první části na to nedošlo, ale letošní ročník rakouského Nova Rocku poznamenalo hned několik změn počasí. Zatímco první a druhý...

LIVE: První den rakouského Nova Rocku - Linkin Park, sexisti Steel Panther a historická chvíle pro Five Finger Death Punch

Recenze

vydáno 20.06.2017

V tradičním červnovém dilematu rockových a metalových fanoušků, zda jet na rakouský Nova Rock, nebo do Německa za jedním z dvojice...

TOP 5 skladeb System Of A Down: Jsou o arménské genocidě nebo válce v Iráku

Style

vydáno 12.06.2017

Do pražského koncertu System Of A Down  v O2 areně odtikávají poslední hodiny. Novou desku sice kapela nevydala už 12 let, přesto má ve...

TOP 5 kapel, které vyměkly: Žánrové přemety mají za sebou Linkin Park, Metallica i Paramore

Style

vydáno 11.06.2017

Zavděčit se fanouškům bývá pro kapely, které už si stihly získat renomé, často docela náročné. Někdy totiž fanoušci remcají,...

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Style

vydáno 25.01.2017

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud...

zavřít