Jamiroquai

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Jamiroquai je britská multižánrová skupina (nejvíce však pracují s jazzem, funkem a elektronikou) založená v roce 1992. Jejím frontmanem a hlavním tvůrcem je Jay Kay, kromě něho v kapele ještě působí Derrick McKenzie (bicí), Sola Akingbola (perkuse, back vokály), Rob Harris (kytara), Matt Johnson (klávesy), Paul Turner (baskytara), Hazel Fernandes (back vokály), Valerie Etienne (back vokály), Elle Cato (back vokály), Nate Williams (klávesy, kytara) a Howard Whiddett (Ableton Live).

Původně kapelu zakládali Jay Kay, Toby Smith (klávesy), Nick Van Gelder (bicí), Wallis Buchanan (didgeridoo) a Alec Moran. Ti všichni se také podíleli na tvorbě prvního alba. Sestava formace se v průběhu let velice často měnila, jediným stálým členem tak dosud zůstává Jay Kay. První singl vyšel roku 1992, jmenoval se When You Gonna Learn. Úspěch tohoto singlu vynesl Kayovi kontrakt se Sony Music Entertainment na osm alb. Debutové album Emergency on Planet vstoupilo do prodeje v roce 1993 a hned následující rok vyšla další řadovka The Return of the Space Cowboy, která přinesla singl Space Cowboy, který je dodnes mezi posluchači nadmíru populární.

Ačkoli byli Jamiroquai velmi úspěšní v Evropě a domovině, v Americe dlouhou dobu ne a ne uspět. Na to si museli počkat až s třetí studiovkou Travelling Without Moving (1996) s hity Virtual Insanity a Cosmic Girl, první jmenovaný byl opatřen vynikajícím videem, které získalo mnoho ocenění. Ke konci milénia se Jay Kay začal zajímat o funk a disco a to se projevilo na desce Synkronized. Hudba z tohoto počinu se mimo jiné objevila i ve filmu Godzilla. Velice zásadní změna zvuku pak přišla s albem A Funk Odyssey (2001), kdy je fanoušci osočovali, že ztratili svůj "jamiroquaivský sound", nadšeni nebyli ani kritici. Projevilo se to i tak, že z formace začali odcházet členové. I tak se ale singl Little L z tohoto období prosadil a dobyl hitparády v mnoha zemích světa.

Ke svému původnímu zvuku se projekt vrátil až v roce 2010 s dílem Rock Dust Light Star. Album se prodávalo velice špatně, singly Blue Skies a White Knuckle Ride ale patří mezi perly tvorby Jamiroquai.

V roce 2017 vystoupili Jamiroquai na Colours of Ostrava, o čemž jsme psali tady.

Diskografie:
Emergency on Planet Earth (1993)
The Return of the Space Cowboy (1994)
Travelling Without Moving (1996)
Synkronized (1999)
A Funk Odyssey (2001)
Dynamite (2005)
Rock Dust Light Star (2010)
Automaton (2017)

Další články interpreta

Jiří Burian interview: Do projektu se musím zamilovat, aby fungoval

Rozhovory

vydáno 23.08.2017

Jiří Burian se jen tak nezastaví. V létě koncertuje hned s pěti různými projekty, z nichž nejžádanější jsou momentálně  Kapitán...

TOP 10 vrcholů Colours of Ostrava: LP, Jamiroquai nebo bizarní Kapitán Demo

Style

vydáno 25.07.2017

Šestnáctý ročník ojedinělé multižánrové přehlídky Colours of Ostrava máme za sebou. Letos festival zaznamenal rekordní...

LIVE: Závěrečný den Colours Of Ostrava v rytmu funku s Jamiroquai i elektronických hvězd Justice

Recenze

vydáno 23.07.2017

Poslední den ostravského festivalu byl ve znamení funky i elektroniky. Jamiroquai se představili v plné síle a Justice předvedli...

RETRO: Koncert Jamiroquai v Praze v roce 2002 připomínal diskotéku, předskakovali Monkey Business

Recenze

vydáno 22.07.2017

Hvězdou závěrečného dne festivalu Colours Of Ostrava budou v sobotu britští Jamiroquai . Než rozbalí Jay Kay a spol. svou funkovou...

TOP 10 nejžhavějších témat první poloviny roku 2017: Rammstein v Praze i kontroverzní dokument Lucie Bílé

Style

vydáno 10.07.2017

O co se v první polovině roku 2017 hudební fanoušci nejvíc zajímali? Podívali jsme se do statistik uplynulého pololetí, abychom našli...

Červenec - čas festivalů. Přijedou na ně Paramore, Jamiroquai i LP, samostatný koncert odehrají Guns N' Roses

Style

vydáno 29.06.2017

Léto je tady a festivalová sezóna se rozjíždí na plné obrátky. V červenci se můžeme těšit na Rock for People s headlinery jako Die...

Pláž OBJEVTE VÍCE URBAN WAVE bude na tvém oblíbeném fesťáku!

Style

vydáno 28.06.2017

Festivalová pláž opět po roce otevře náruč všem milovníkům párty a DJských pecek. Letos s novým vychytaným programem vyráží na...

Hudební festivaly s našlápnutým line-upem se blíží. Šetři kapsu a pořiď si lístky za polovic!

Style

vydáno 02.06.2017

Českou republikou už brzo zazní tóny všech hudebních žánrů, a to na nejlepších hudebních festivalech letošního léta. Přinášíme...

zavřít