Kabát

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

 

 

Dnes již legendární rocková kapela z Teplic působí na české hudební scéně bez personálních změn od roku 1989. Za svou více než 25 let trvající kariéru vydala přes desítku dlouhohrajících desek, kterých se prodalo přes 1 000 000 kopií. Jejich koncerty navštěvuje v průměru 20 000 lidí na jeden koncert a mezi největší kapelní úspěch se řadí koncert na pražském Vypichu roku 2014, kde se sešlo přibližně 70 000 fanoušků.

Začátek kapely se datuje na rok 1983, kdy baskytarista Milan Špalek společně s kamarády ze školy skupinu založil. Dále se postupně přidal zpěvák Josef Vojtek, bubeník Radek Hurčík a kytarista Tomáš Krulich.

Mezi léty 1989 – 1990 natočila kapela svou první demo nahrávku s názvem Orgazmus, které ovšem nikdy oficiálně nevyšla – mezi fanoušky se šířila na audiokazetách. V roce 1991 vydali Kabáti své debutové dlouhohrající album – Má jí motorovou. Této desky se prodalo celkově 69 000 kusů. Díky tomu skupina vyhrála cenu Anděl v kategorii Objev roku.

V roce 1992 skupina vydává koncertní album nazvané Živě!, které se nahrávalo na koncertech v Brně a Břeclavi. Na tomto albu je zaznamenána i skladba Žízeň, která se stala velkým hitem kapely. O rok později vyšla deska Děvky ty to znaj, kterou skupina natočila za pouhé dva týdny.

Desky skupiny vycházejí do roku 2006 v intervalu většinou 2-3 let a nedá se říci, že by některé jejich studiové album bylo neúspěšné. Kabáti již patří mezi legendární skupinu, která si stále pevně drží svou pozici.

 

Diskografie:

Má jí motorovou (1991)
Děvky ty to znaj (1993)
Colorado (1994)
Země plná trpaslíků (1995)
Čert na koze jel (1997)
MegaHu (1999)
Go satane go (2000)
Dole v dole (2003)
Corrida (2006)
Banditi di Praga (2010)
Do pekla/do nebe (2015)

Další články interpreta

LIVE: Harlej v Plzni potvrdil příslušnost k české rockové špičce

Recenze

vydáno včera

Po říjnové velkolepé oslavě narozenin v Lucerně se Harlej vydal na další část svého turné k nové desce Hodný holky zlý kluky...

LIVE: Voxel s cimbálovou muzikou za zády v Praze diváky roztančil vlastními písněmi i lidovkami

Recenze

vydáno 07.12.2017

Podzimní PopFolklor tour, na kterou si přizval cimbálovou muziku, zakončil  Voxel  v pražském Lucerna Music Baru. Kromě svých písní...

POST SCRIPTUM (93): Ortel na Slavíka nepatří, přesto mu pořadatelé neměli brát zaslané hlasy

Rock blog

vydáno 29.11.2017

Také letos vzbudily výsledky Českého slavíka bouřlivé emoce. Už třetím rokem po sobě to ale nebylo kvůli hudbě samotné.

LIVE: Kabát uzavřel turné skvělou show v O2 areně s rekordním počtem diváků

Recenze

vydáno 29.11.2017

Rocková formace Kabát završila podzimní šňůru svým koncertem v Praze. Do O2 areny navíc přišel rekordní počet diváků, kterým se...

Jiří "Dymo" Urban (Dymytry) interview: Rozhodli jsme se udělat show, kterou u nás fanoušci ještě neviděli

Rozhovory

vydáno 28.11.2017

V roce 2016 vydala pražská pětice Dymytry , v jejímž čele stojí Jan "Protheus" Macků, desku A-G-R-O-N-A-U-T, která sklidila značný...

RECENZE: Taylor Swift temnější pop reputaci nekazí

Recenze

vydáno 22.11.2017

"Stará Taylor nemůže jít k telefonu, je totiž mrtvá," říká Taylor Swift  mimo jiné na svém novém albu Reputation. Jaká je...

LIVE: Kabát rozpumpovali svými hity hokejovou arénu ve Zlíně

Recenze

vydáno 12.11.2017

Před měsícem kapela Kabát turné Do pekla/Do nebe zahájila, teď už se pomalu blíží ke konci. Pětičlenná formace v sobotu zahrála...

AUDIO: Dymytry vydali novou píseň Iluze. Tou avizují desku Reser

Audio

vydáno 05.11.2017

V roce 2016 vydala pražská pětice Dymytry , v jejímž čele stojí Jan "Protheus" Macků, desku A-G-R-O-N-A-U-T, která sklidila značný...

zavřít