INDIE S JAZZEM PROVONÍ SMETANOVU SÍŇ

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Mimořádnou událostí v jarní nabídce zahraničních umělců bude společný koncert legendárního kytaristy JOHNA McLAUGHLINA s indickou skupinou SHAKTI. Na jejich premiérové české vystoupení se můžete těšit 18.3., akce se uskuteční v pražské Smetanově síni.

INDIE S JAZZEM PROVONÍ SMETANOVU SÍŇ INDIE S JAZZEM PROVONÍ SMETANOVU SÍŇ

Světoznámý kytarista John McLaughlin se spolu s legendární skupinou Shakti koncertně představí domácím fanouškům vůbec porvé. Koncert probíhá v rámci aktuálního světového turné.



























V hudbě Shakti se prolíná energie dvou hudebních tradic – jazzové, vždy tak světské, a indické klasické hudby, nesmírně duchovní. Příběh Shakti započal koncem šedesátých let, kdy se protnuly umělecké cesty britského kytaristy McLaughlina a indického hráče na tabla Zakira Husaina. Kytarista právě "absolvoval" univerzitu Milese Davise a indický hráč měl za sebou taktéž tu nejlepší možnou školu, po boku svého proslulého vrstevníka Allarakha Khana. První z nich měl již vbrzku ztělesňovat obnovení jazzu ve formě fúze, a jméno toho druhého se právě začalo proslavovat.


















Středobodem jejich společných cest byl jejich vybroušený smysl pro improvizaci. Do poloviny sedmdesátých let se pustili do první nahrávky, kterou brzy následovaly dvě další, a poté se oba jiným směrem vydali za novým hudebním dobrodružstvím. Jejich příběh pak pokračoval na konci devadesátých let, kdy se rozhodli společně vrátit na scénu. Turné na oslavu 50. výročí indické nezávislosti dalo vzniknout pozoruhodnému dvojalbu „Remember Shakti“. To bylo něco, na co se nezapomíná. Od té doby k bohaté diskografii přibylo album „The Believer“. Příběh pokračuje...



John McLaughlin & Shakti v Praze 18.3.2006, 20.00 hodin. Obecní dům – Smetanova síň, nám. Republiky 5, Praha 1. Koncert je součástí festivalu Kytara napříč žánry.

www.kytaranapriczanry.cz

zavřít