RADIO WAVE ZAČALO VYSÍLAT

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Na frekvenci 100,7 MHz si dnes od 13. hodiny 13. minuty můžete ve středních Čechách naladit novou stanici určenou mladým posluchačům - RADIO WAVE je novým projektem Českého rozhlasu.

RADIO WAVE ZAČALO VYSÍLAT RADIO WAVE ZAČALO VYSÍLAT

Český rozhlas 4 – Rádio Wave

Po mnoha letech se vedení Českého rozhlasu konečně rozhodlo o zřízení nové stanice, která se bude zaměřovat pouze na mladé posluchače. Končí tak éra, kdy bloky pro mladé lidi měly pouze několik drobných okének na stávajících stanicích (např. Radium na ČRo 6, Alternativa na ČRo 1 či Čajovna na ČRo 3).

Rádio Wave bude zaměřeno na mladé lidi ve věku 15 – 25 let. Jedná se o vzdělané studenty nebo absolventy minimálně střední školy z převážně městského a příměstského prostředí, kteří nežijí pouze pasivním, konzumním životem bez jakýchkoliv zájmů, nýbrž si aktivně vyhledávají informace, orientují se v počítačovém a internetovém prostředí, zajímají se o sport, a to nejen jeho klasická odvětví, ale i o sporty freestylové a adrenalinové, mají rádi hudbu, kulturu, módu a nové technologie.

Nejmladší stanici Českého rozhlasu přivedl na svět realizační tým pod vedením současného šéfredaktora Rádia Wave Ladislava Lindnera-Kylara, zárodek tohoto týmu v minulosti připravoval alternativní internetový hudební stream Radium a nadále připravuje stejnojmenný pořad na Českém rozhlase 6. Vedle několika publicistických a life-stylových pořadů bylo toto vysílání zaměřeno na převážně hudební bloky dělené podle jednotlivých stylů jako hip-hop, hard-core, domácí nebo zahraniční elektronická hudba atd.

Hudební dramaturgie

Jedním z hlavních cílů hudební dramaturgie Rádia Wave je sledování současných trendů muziky. Velký důraz je kladen na pečlivý výběr jednotlivých skladeb. V českém éteru chybí hip-hop a r´n´b, kvalitní kytarová scéna a také širší záběr domácí hudební produkce, a to jsou také hlavní cíle hudební dramaturgie ČRo 4. Doplňkovou muzikou bude tzv. chytrý pop, punk-rock a další menšinové hudební žánry, které v českém éteru nejsou moc slyšet, jako jsou například nu-punk, nu-metal, nu-hardcore atd. Díky programové diverzitě stanice se v hudební redakci sešli skuteční odborníci na dané žánry, a tak by hudební nabídka měla dobře uspokojit všechny ty nespokojené, kterým český éter nestačí.

Dramaturgie se pak bude dělit na tzv. denní, která bude popovější a pro širší posluchačskou obec, a večerně-noční, která bude alternativnější. Žánrové pořady si plní hudbou samotní autoři. Zpestřením také bude využívání Evropské rozhlasové unie (EBU) sdružující evropská veřejnoprávní rádia (mezi kterými například probíhá výměna exkluzivních koncertů skupin jako Coldplay, Green Day nebo The Streets), živé koncerty z klubů či ze studií ČRo nebo DJské sety. Zvláštní důraz bude kladen na českou a slovenskou hudbu, a to jak na interprety, kteří své desky vydávají u nadnárodních společností, tak i na hudebníky, kteří s těmito kolosy žádné zkušenosti nemají.



Program

Programové schéma ČRo 4 bude přes den převážně proudového hudebního charakteru, v němž budou pevnými body pouze krátké zprávy a tématické příspěvky (např. filmové novinky, nová CD, tip na koncert atd.). Večery budou patřit jednak různým talk-show a publicistickým pořadům, jednak žánrovým pořadům mapujícím stěžejní hudební styly Rádia Wave. Chybět také nebude staniční hitparáda, magazíny zaměřené na zájmy cílové skupiny či různé, nenásilným způsobem pojímané vzdělávací prvky. Do této sféry vysílání bude patřit třeba spolupráce se zahraničními vzdělávacími centry sídlícími v ČR (např. British Council) a s dalšími evropskými veřejnoprávními rádii zaměřenými na mladé posluchače (Rádio_fm, BBC Radio 1, FM4 atd.).

Důležitou součástí programového schématu jsou večerní žánrové pořady, které pokrývají stěžejní hudební žánry ČRo 4. Chybět proto nemůžou pořady o hip-hopu (s moderátory K-Hillem a Poetou), r´n´b (s moderátory Abdulem 52 a Omarem), hard-coru a punku (s moderátorem Kay Buriánkem), kytarové scéně (s moderátorem Kubou Alexou) nebo punkrocku (s moderátorem Raem). Rádio Wave se ovšem nebrání ani dalším hudebním stylům. Důkazem jsou například pořad o dubu, reggae a ragga pod vedením Jakuba Johánka, pořad o taneční hudbě s moderátorem Alexem či nedělní chill-outová afterparty s DJem Bluem a jeho hosty. Nové trendy a novou hudbu pak dostal za úkol mapovat pořad New Music s týmem publicistů, jako jsou Pavel Kučera, Petr Pliska (CB) či Michal Nanoru.

Moderátoři

Vzhledem k zaměření stanice jsou moderátoři mladí a dynamičtí lidé. Mnozí z nich mají za sebou rozhlasovou zkušenost z jiných stanic ČRo. Jejich velkou devizou je to, že nejsou postiženi moderátorskými manýrami komerčních stanic. Rádio Wave chce mít vlastní osobité moderátory, kteří budou mít svůj styl a měli by se odlišovat od moderátorů jiných českých stanic.

Další skupinou jsou moderátoři žánrových a speciálních pořadů. Jsou to prioritně lidé, kteří se v daném hudebním žánru či oboru už nějaký čas pohybují. Jsou to hudebníci, publicisté a novináři. Lidé, kteří jsou jakýmisi tahouny daného odvětví v Česku a kteří jsou víceméně pro cílovou skupinu ČRo 4 vzory a ikonami. Proto se v moderátorském týmu žánrových pořadů objeví například Kay Buriánek (Sunshine), Richard Krajčo (Kryštof), Rae (Clou), Omar (D-Real-C) nebo Jakub Johánek (100°C), na pořadu o elektronické hudbě bude aktivně participovat například Aleš Bleha.

Komunikace s posluchači

Jedním z hlavních cílů ČRo 4 je komunikace s posluchači a snaha zapojit je do spolupráce na vytváření programu. Rádio proto bude jednak využívat veškerých dostupných prostředků komunikace přímo ve vysílání (telefon, sms, icq, chaty atd., jimiž budou probíhat různé soutěže, diskuze, dotazy na hosty atd.), jednak budou sami moderátoři či propagační tým za posluchači pravidelně vyjíždět – například ke školám, do klubů, na festivaly, sportovní akce atd.



www.rozhlas.cz

www.wave.cz



zavřít