Tata Bojs

Vydáno 11.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Tata Bojs je pražská alternativně rocková skupina. Byla založena v roce 1988 Mardošou (Marek Huňát; baskytara, iPad) a Milanem Caisem (zpěv, bicí, klávesy, kytara). Dalšími členy kapely jsou Vladimír Bár (kytara, baskytara), Dušan Neuwerth (kytara, baskytara) a Jiří Hradil (klávesy).

Tata Bojs vznikli již během studií na základní škole na Hanspaulce a první koncert se uskutečnil v červnu 1988. Poté uskupupení aktivně vystupovalo po klubech nejen v Praze, ale v okolí a první desku měli hotovou v roce 1992, tedy v období maturit - desku však nikdo nevydal. V roce 1995 do kapely příchází důležitý člověk: Marek Doubrava. S ním Tata Bojs nabírají na obrátkách a vydávají Ladovo album. Vystupují úspěšně na festivalu v Trutnově a v klubu Roxy. Vychází také třicet dva minut dlouhý singl Jaro/Divnosti a následovala alba Ukončete nás (1997) a Nekonečná stanice (1998). Skutečného průlomu se skupina dočkala až u příležitosti podpisu nahrávací smlouvy s Warner - u této společnosti vyšlo první významné album Tata Bojs s názvem Futuretro, které bylo žánrově velmi pestré a odvážné. Později bylo album označeno z nejdůležitější desku prvního desetiletí 21. století.

Doubrava nakonec kapelu opouští, na jeho místo přichází nejprve Maťo Mišík (s jeho účasti vyšla deska Termixes) a poté Vladimír Bár, který působí v Tata Bojs dodnes. S ním bylo nahrán velice úspěšný počin Biorytmy. Album, kterým si Tata Bojs definitivně podmanili českou scénu, bylo ovšem Nanoalbum (2004). Nesmírně pestré a konceptuální album které bylo doprovázeno i knihou Nanobook, ve které Mardoša vysvětluje všechny zákonitosti Nanosvěta a jeho fungování. Za Nanoalbum obdrželi Tata Bojs čtyři ceny Anděl (skupin, album, videoklip, nahrávka). Kvalitativně navázat se podařilo i s další deskou Kluci kde ste? (2007) s ústředním velehitem Pěšáci, která byla nicméně v kontextu tvorby kapely až podezřele vážná. Když se to tak vezme, v podstatě žádná deska Tata Bojs není špatná. Dokázali to i zatím posledními dvěma alby Ležatá osmička (s vynikajícími muzikantskými postupy) a A/B (nejpopovější nahrávka v diskografii skupiny).

Diskografie:
Šagali Šagáli (1991)
Ladovo album (1995)
Jaro / Divnosti (1997)
Ukončete nás (1997)
Nekonečná stanice (1998)
Futuretro (2000)
Termixes (2001)
Biorytmy (2002)
Attention! (2002)
Šagalí léta 89–97 (2003; reedice prvních dvou alb)
Nanoalbum (2004)
Kluci kde ste? (2007)
smetana (s Ahn Triem; 2008; best of ve formě akustických předělávek)
Ležatá osmička (2011)
Hity a city (2013)
A/B (2015)
Tata Bojs & SOČR Live (2017, koncert Tata Bojs a Symfonického orchestru Českého rozhlasu)

zavřít