Monkey Business

Vydáno 11.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Vedle J.A.R. a Sexy Dancers jsou Monkey Business dalším projektem producenta a multiinstrumentalisty Romana Holého. Kapela mísí chytrý pop s funkem.

Skupina se zformovala na počátku roku 1999, kdy zpěvák Matěj Ruppert působil v kapele Leguar GR, Oldřich Krejčoves v Pan Pot, Pavel Mrázek s Martinem Houdkem přišli z Doroty B. B. a Tonya Graves přišla z elektro-tanečně zaměřených Liquid Harmony. Nicméně k Monkey Business se připojila až po vydání jejich prvního alba. To vyšlo roku 2000 s názvem Why Be In When You Could Be Out. Přineslo 11 z velké části anglicky zpívaných skladeb.

Kapela je známa také díky spolupráci s nejrůznějšími umělci. Za zmínku stojí jistě hostování předního světového pozounisti Freda Wesleye, který hrál například s B. B. Kingem či Tinou Turner nebo Davida Williamse, který nahrával kytarové party pro Michaela Jacksona či Madonnu.

Skupina je známa svou energickou a vizuální show, vtipnými oblečky na pódiu a showmanstvím především frontmana Matěje Rupperta. Za dobu svého působení vydali Monkey Business přibližně 10 studiových alb.

Zásadní změna v Monkey Business nastala, když odešla zpěvačka Tonya Graves. Matěj Ruppert se v jednom rozhovoru na toto téma nechal slyšet takto: "V první řadě to nebyla rána z čistého nebe, ale byl to proces, který trval dva až tři roky, kdy si Tonya několikrát posteskla, že má díky Monkey málo času na svoje vlastní hudební aktivity a svoji rodinu. To vyústilo v její definitivní ochod z kapely. A díky postupnému uvolňování jsme oslovili naši kamarádku Terezu Černochovou, která s námi začala postupně koncertovat. Takže personální změna byla naprosto logická. Fanoušci ji skvěle přijali. Nicméně v odchodu Tonyi není žádná osobní zášť. Sama říkala, že s námi prožila krásných 17 let a že nás má stále ráda. Pro nás bude vždy členkou kapely. Její odchod mě mrzí, ale život jede dál. Na větších akcích se může objevit jako host. Ale stále to budou ti staří dobří Monkey Business, jen s jiným typem ženského vokálu. Zrovna začínáme s přípravou nové desky, Roman už má pár demáčů."

 

Diskografie

Why Be In When You Could Be Out (2000)
Save the Robots (2001)
Resistance Is Futile (2003)
Kiss Me on My Ego (2005)
Objects of Desire and Other Complications (2007)
Twilight of Jesters? (2009)
Happiness of Postmodern Age (2013)
Sex and sport? Never! (2015)

zavřít