Bobby McFerrin a Animal Collective doplní program na Colours Of Ostrava

Vydáno 11.01.2012 | autor: redakce

Islandskou zpěvačku Björk doplní na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava další dvě velké hvězdy současné světové hudby – zpěvák Bobby McFerrin a přední skupina americké nezávislé scény Animal Collective.

Bobby McFerrin a Animal Collective doplní program na Colours Of Ostrava Bobby McFerrin a Animal Collective doplní program na Colours Of Ostrava


bobby_foto_mailU Bobbyho McFerrina, který je sice v České republice častým hostem, půjde o vůbec první open-air vystoupení. V rámci nového programu si s sebou navíc přiveze hosty – vokální trio WeBe3,“ uvádí Zlata Holušová, ředitelka festivalu. Jde o jednoho z největších vokálních inovátorů a improvizátorů všech dob s ohromující hlasovou technikou. „Při jeho naprosté nenapodobitelnosti, nadčasovosti a v tom, co dokáže, zůstává vlastně podružné, že desetkrát získal cenu Grammy, prodal miliony desek a složil a nazpíval nakažlivý hit Don't Worry, Be Happy,“ říká Zlata Holušová. Vládne rozsahem čtyř oktáv, vystačí si pouze s hlasem a specificky roztančeným tělem, které používá jako bicí i k modulaci vokálu. Umí nahradit celou kapelu, vzbudit zdání vícehlasů, zpívat nástrojové party Vivaldiho skladeb a přitom dirigovat orchestr. Na koncertech s odvážnou sázkou na nejistotu a otevřeným srdcem vtahuje lidi do hry, zbavuje je předsudků z vlastní nedokonalosti a představuje jim svůj neobyčejný hudební dům tím nejpřirozenějším způsobem: pozve je dovnitř na návštěvu.

Animal Collective
představují postmoderní hudební eklektiky s úžasným darem nepředvídatelnosti. „Spontánně přes sebe vrství podněty z experimentálního rocku, psychedelie, tradičního folku, avantgardního popu, minimalismu nebo spirituálního afrického tranzu,“ líčí Zlata Holušová. Ne nadarmo mezi své nejsilnější počáteční inspirace řadí také okouzlení z Kubrickova horroru Osvícení (The Shining) anikmalcol_460x300s úryvky skladeb Bély Bartóka nebo Krzysztofa Pendereckeho. Čtveřice schovaná pod přezdívkami Avey Tare (Dave Portner), Deakin (Josh Dibb), Panda Bear (Noah Lennox) a Geologist (Brian Weitz) se nepovažuje za běžnou skupinu, ale za volný, svobodně se rozhodující kolektiv. A pokud nám jejich hudba má něco evokovat, tak prý animistický extatický rituál, proto zvířecí název zdůrazněný v počátcích nošením bizarních masek. Za své zatím poslední album Merriweather Post Pavillion byli nominováni na Grammy.

K dalším nově potvrzeným kapelám, které doplní Björk, The Flamig Lips nebo Parov Stelar Band, patří malijští Tamikrest, kteří přivezou pouštní hudbu kočovných Tuaregů, geniální libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf nebo Euzen, dánská kapela zpěvačky Maria Franz, kterou znají diváci Colours z kapely Valravn.

zdroj: TZ, map

zavřít