Přízrak jménem AIDS aneb hudební oběti zákeřné choroby

Vydáno 13.01.2012 | autor: redakce

Novodobá kletba, zákeřný mor konce 20. století AIDS (Získaný syndrom ztráty imunity, v drtivé většině vyvolaný virem HIV), začal žhnout svou bohatou úrodu přibližně začátkem 80. let. Nevyhnul se ani řadě talentovaných muzikantů.

Přízrak jménem AIDS aneb hudební oběti zákeřné choroby Přízrak jménem AIDS aneb hudební oběti zákeřné choroby

Kosa smrtky dopadá především na homosexuály, kteří jsou v tomto případě nejvíce ohroženou skupinou. Plíživost této nemoci, její často zrádně dlouhá inkubační doba a výsledný efekt, kdy nakažený může v důsledku naprosté ztráty imunity zemřít prakticky na cokoliv, znamená pro nevázaně žijící muzikanty tu nejhorší noční můru, kterou si lze představit. Přiblížíme vám některé známé hudební osobnosti, na jejichž úmrtním listu jsou v kolonce příčina smrti uvedena ona čtyři obávaná písmenka, hrůzostrašná zkratky pro stále ještě nevyléčitelnou chorobu - AIDS.

Freddie Mercury
Hlas z ráje

NAROZEN: 5.9.1946, Zanzibar, Tanzanie
ZEMŘEL: 24.11.1991, Kensington, Londýn, Velká Británie
Nejvěhlasnější obětí AIDS z řad rockerů je dodnes Freddie Mercury (vl. jm. Frederick Bulsara), charismatický zpěvák britských Queen, s nimiž dosáhl v letech 1974-1990 nebývalých úspěchů. Rodák z afrického ostrova Zanzibar vedl prostopášný, až hedonistický život hýčkané superhvězdy a partnery střídal jako na běžícím pásu. Na podzim roku 1991 pod tlakem sílících veřejných spekulací o jeho zdravotním stavu přiznal, že je nakažen smrtonosným virem. O necelých osmačtyřicet hodin později, 24. listopadu, skonal na zápal plic ve svém domě v Knightsbridge. Tryzna, která se za účasti mnohých muzikantských hvězd konala v dubnu 1992 na londýnském stadionu Wembley, připoutala k obrazovkám po celém světě rekordní počet diváků.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Freddie Mercury (1.)

Ray Gillen
Přerušený sabat

NAROZEN: 12.7.1961, Cliffseide Park, New Jersey, USA
ZEMŘEL: 3.12.1993, New York, USA
Necelých deset let trvala kariéra talentovaného hardrockového zpěváka, což však v podstatě stačilo, aby se Raymond A. Gillen zařadil mezi výrazné pěvecké osobnosti. Jako zcela neznámého mladíka si ho v polovině 80. let vytáhl do Black Sabbath Tony Iommi, aby tu vystřídal odcházejícího Glenna Hughese. Gillen nazpíval téměř celé studiové album Eternal Idol (1987), ale Iommi se nakonec rozhodl pro Tonyho Martina a Rayův vokál tak dodnes leží někde na studiovém pásu. Koncem 80. let je člen ambiciózního souboru Badlands spolu s někdejším kytaristou Ozzyho Osbournea Jakem E. Lee, s nímž nahrává dvě poměrně úspěšná alba (Badlands a Voodoo Highway), hostuje na různých deskách (např. kytaristy Dokken George Lynche) a zakládá vlastní soubor Sun Red Sun. V prosinci 1993 však umírá na AIDS doma v New Jersey.

Eazy-E
Gangstarosta fuck

NAROZEN: 14.4.1963, Compton, USA
ZEMŘEL: 26.3.1995, Los Angeles, USA
Rapper Eazy-E (vl. jm. Eric Wright) stál u zrodu a největších úspěchů gangstarapové kapely N.W.A. (zkratka pro Niggers With Attitude), která svého času patřila mezi absolutně nejofenzivnější představitele daného stylu. Kontroverzní čtveřice proslula koncem 80. let  skladbou Fuck The Police a albem Efil4zaggin´(1991) pronikla na samotnou špičku americké hitparády. V roce 1994 se kapela rozpadá a její členové (např. Dr Dre či Ice Cube) pokračují v sólové kariéře. Eazy-E umírá na ADIS v březnu 1995.

Richard Tee
Mr. Keyboard

NAROZEN: 23.11.1943, New York, USA
ZEMŘEL: 21.7.1993, New York, USA
Uznávaný studiový klávesista Richard Tee, který spolupracoval se všemi špičkami rhythm&bluesové, funkové, ale i soulové a rockové scény. Nahrával rovněž sólová alba, která byla vždy kritiky přijímána s nadšením. Zemřel v necelých 60 letech na AIDS v červenci 1993 doma v New Yorku.



Lonnie Pitchford
Struny na deltě

NAROZEN: 8.10.1955, Lexington, Mississippi, USA
ZEMŘEL: 8.11.1998, Lexington Mississippi, USA
Mississippsky bluesový kytarista Lonnie Lee Pitvhford vždy vycházel ze svých největších vzorů – Roberta Johnsona a Elmorea Jamese. Nezapomenutelné výkony předvedl např. na prestižních festivalech jako Delta Blues Museum nebo Chicago Blues Festival, koncertoval po celém světě. Zemřel na AIDS v listopadu 1998 doma v Lexingtonu, přesně měsíc po 43. narozeninách.


Sylvester James
Růžové prasátko

NAROZEN: 3.9.1944, Los Angeles, Kalifornie, USA
ZEMŘEL: 16.12.1988, San Francisco, Kkalifornie, USA
Na Sylvesterovu kariéru měla největší vliv jeho matka – vynikající bluesová zpěvačka Julia Morgan. Synek se ovšem vybarvil do růžova a po krátké epizodě v gospelovém sboru založil transvestitní soubor Cockettes, s nímž dosáhl velké popularity, převážně mezi sanfranciskou komunitou gayů a lesbiček. V kapele působily i zpěvačky kalibru Izory Rhodes, Jeanie Tracy či Marthy Walsh, které později založily úspěšné soubory Two Tons Of Fun a Weather Girls. Sylvester James umírá na AIDS týden před Vánocemi 1988 v San Francisku.


Ofra Haza
Zeď nářků

NAROZENA: 19.11.1959, Hatikam, Tel Aviv, Izrael
ZEMŘELA: 23.2.2000, Ramat Gan, Izrael
Známou obětí AIDS je i největší izraelská pop diva Ofra Haza. Dcera jemenských rodičů, kteří uprchli do Izraele z okovů muslimského režimu, vstoupila ve dvanácti letech do divadelního souboru Hatika a získala s nimi i cenu Grammy. Po dvou letech strávených v izraelské armádě natočila své debutové album a v příštích letech slavila úspěchy s hity jako Hi!, Paid In Full či Im Nin´alu, objevovala se na předních pozicích evropských žebříčků. Její stylové rozpětí sahalo od world music až po disco, folk a house, v roce 1992 se jako host objevila na singlu Sisters Of Mercy Temple Of Love. Na jejím následném sólovém albu Kirya hostoval například i Iggy Pop. Ofra Haza zpívala arabsky, hebrejsky, aramejsky, anglicky a  francouzsky, prodala po celém světě miliony desek. Zemřela v únoru 2000.


Tom Fogerty
V bratrově stínu

NAROZEN: 9.11.1941, Berkley, Kalifornie, USA
ZEMŘEL: 6.9.1990, Scottsade, Arizona, USA
Ačkoli prožil Tom Fogerty několik let v ceněné kapele Creedence Clearwater Revival, pohyboval se spíš ve stínu svého mladšího a talentovaného bratra Johna a jeho skladatelský vklad do skupiny čítá jednu jedinou skladbu. Po odchodu z kapely v roce 1971 až do své smrti nahrál devět sólových alb, ovšem bez valného úspěchu. CCR se dali dohromady na jediný koncert v rámci Tomovy svatby v roce 1980. O deset let později, v necelých 49 letech, umírá na AIDS. Jeho rodina je dodnes přesvědčena, že k nákaze došlo při transfúzi krve při operaci zad, kterou Tom několik let předtím prodělal.


Ricky Wilson
Sektor B-52

NAROZEN: 19.3.1953 Athens, Georgia, USA
ZEMŘEL: 12.10.1985, New York, USA
„Smíchejte dohromady rock'n'roll padesátých let s polyrytmickým Captainem Beefheartem a punkovou energií.“ Prohlásil druhdy Chris Blackwell, když doporučil Island Records americkou kapelu B-52's, která vylétla nahoru díky nečekanému úspěchu singlu Rock Lobster. Vedl ji někdejší autobusový průvodčí, kytarista a zpěvák Ricky Helton Wilson (ve skupině působila i jeho sestra Cindy) a dovedl až k téměř kultovnímu statutu. Když se ptali v roce 1980 samotného Johna Lennona na jeho nejoblíbenější kapelu roku, uvedl právě Wilsonovu partu. Ricky umírá na AIDS v říjnu 85. Jako oficiální příčina smrti je však uvedena rakovina, ve snaze uchránit pozůstalé před dotěrnou publicitou.


Fela Anikulapo Kuti
Vox publis
NAROZEN:
15.10.1938, Abeokuta, Nigérie
ZEMŘEL: 3.8.1997, Lagos, Nigérie
Patrně nejvlivnější představitel afro-beatu, urputný aktivista proti totalitnímu vojenskému režimu a panafrikanista tělem i duší, vedl kontroverzní a velmi nevyzpytatelný život. Ve dvaceti letech jej rodiče poslali do Londýna studovat medicínu, on však místo toho tíhl k hudbě. Na Trinity College Of Music vystudoval piano, kompozici a hudební teorii a záhy založil kapelu Koola Lobitos, s nímž výrazně přispěl ke vzmachu londýnské rhytm&bluesové scény začátku 60. let. Poté se vrátil do rodné Nigérie, kde se angažoval v lidských hnutích a protirežimních vystoupeních, nahrával úspěšná alba. V roce 1984 byl vězněn. Zemřel na srdeční zástavu po komplikacích způsobených AIDS v 58 letech. A že nevíte, co v domorodém jazyce znamená jeho nigerijské jméno? Je to jednoduché: Ten, z něhož vyřazuje velkolepost (Fela), dokáže ovládat smrt (Anikulapo), která nemůže být v jeho případě způsobena lidskou entitou (Kuti). Přesto byla.


Klaus Nomi
Po boku Bowieho
NAROZEN:
8.2.1944, Immenstadt, Německo
ZEMŘEL: 6.8.1983, New York, USA
Avangardní zpěvák Klaus Nomi (vl. Jm. Klaus Sperber) pracoval v mládí jako uvaděč v berlínské opeře a o volných chvílích bavil přátele svým geniálním pěveckým talentem, dokázal imitovat Elvise Presleyho stejně jako třeba Marii Callas či Edith Piaf. Do opery jej však nepřijali a proto odjel léčit své deprese do New Yorku. Zprvu pracoval, kde se dalo, poté sestavil doprovodnou kapelu a zpíval i v rockových klubech. Vyznamenání se mu dostalo, když jej pozval do své televizní show sám David Bowie. Klaus tak odzpíval doprovodné vokály v takových písních jako The Man Who Sold The World či Boys Keep Swinging a najednou o něj byl velký zájem. Slibně se rozjíždějící kariéru zastavila smrt v srpnu 1983. Nomi se tak stal jedním z úplně prvních hudebníků, kteří zemřeli na AIDS.

A další: polsko-italský pianista Wladziu Valentino Liberace, americký zpěvák a tanečník Jermaine Stewart, vokalista amerických soufunkových Cameo Wayne Cooper...

text a foto: archiv, EMI 

 Témata: AIDS, Freddie Mercury

zavřít