Metallica se vrací do Prahy, představí "černé" album

Vydáno 23.01.2012 | autor: redakce

Metallica se po čtyřech letech vrací do Prahy a fanouškové se mají na co těšit, protože čtveřice 7. května v SynotTip Areně zahraje materiál ze svého bezejmenného titulu z roku 1991 na počest 20. výročí od vydání tohoto legendárního, často nazývaného černého, alba.

Metallica se vrací do Prahy, představí Metallica se vrací do Prahy, představí "černé" album


metallica_08_01_lrMetallica se během své více než pětadvacetileté existence stala pojmem, který vybočuje ze škatulek označených přívlastkem metal. Jednoduše nejlepší heavymetalová kapela ovlivnila nespočet dalších hudebníků po celém světě. Metallica svým vzhledem a vyjadřováním vypadala, jakoby pocházela z ulice, což nebylo pro rockové hvězdy osmdesátých let právě typické, a rozšířila tak možnosti žánru metal. Svými složitě strukturovanými skladbami se zapsala do povědomí téměř každému.

Metallica doposud vydala devět studiových alb, dvě živé alba, dvě EP, dvaadvacet videoklipů a třiačtyřicet singlů. Skupina vyhrála devět cen Grammy a jako jediné kapele v historii se jí podařilo bodovat v albovém žebříčku Billboard 200 na prvním místě s pěti po sobě následujícími alby.

Album Metallica (1991), nebo chcete-li černé album, kterého se v USA prodalo více než 15 miliónů kopií (22 mil. celosvětově), je 25. nejprodávanějším albem v USA. V období, kdy vyšlo jejich poslední album Death Magnetic, se celkový počet prodaných nahrávek odhadoval na více než 100 miliónů. K září 2008 byla Metallica pátým nejlépe se prodávajícím hudebním interpretem, a to od 25. května 1991, kdy začal informační systém SoundScan sledovat prodejnost nahrávek. Za sledované období prodala Metallica jenom v Spojených státech 50 111 000 alb.

V roce 2011 skupina nahrála nové album společně s Lou Reedem. Album obsahuje deset nových skladeb a jmenuje se Lulu. Současné složení kapely je: James Hetfi eld, Lars Ulrich, Kirk Hammett a Robert Trujillo.



zdroj: TZ, map

kopie 2 - metallica_08_03_lr
zavřít