Hurra Torpedo se řítí do Prahy, zahrají na ledničky a sporáky

Vydáno 24.01.2012 | autor: redakce

Smršť domácích spotřebičů se valí na Prahu! Již ve čtvrtek 26. ledna vystoupí v pražském Paláci Akropolis tříčlenná norská parta Hurra Torpedo, která kašle na zavedené hudební nástroje a místo nich používá staré pračky či sporáky.

Hurra Torpedo se řítí do Prahy, zahrají na ledničky a sporáky Hurra Torpedo se řítí do Prahy, zahrají na ledničky a sporáky


hura-torpedoO tom, že hudba se dá hrát úplně na cokoliv, přesvědčili Hurra Torpedo vyprodaný sál Paláce Akropolis už minulý rok. A i letos předvedou v Praze nezapomenutelnou show na „hudební nástroje", které má každý z nás doma v kuchyni a koupelně.

Tři fousáči Egil Hegerberg, Kristopher Schau a Aslag Guttormsgaard spolu začali jako kapela fungovat od roku 1993. Kristopher bydlel v bytovce, kde měli na dvorku spoustu vyhozených domácích spotřebičů a tak se zrodil nápad přehrát na ně popové hity 80. let. Brzy se s novým hudebním arzenálem sžili natolik, že si vysloužili pozvání do televizní show Lille Lørdag (Malá sobota) a tehdy divákům předvedli předělávku Total Eclipse Of The Heart od zpěvačky Bonnie Tyler pro elektrickou kytaru, tři pračky a sporák. V Norsku začali být okamžitě vyhledávanou koncertní atrakcí.

Zbytek Evropy si musel počkat na éru YouTube, kdy se na internetu objevil záznam jejich televizního vystoupení. Tři fousáči v sepraných teplákových soupravách mučící s vážnou tváří na pódiu elektrické spotřebiče v rytmu osmdesátkového cajdáku, jehož slova zpěvák deklamuje s bizarním norským přízvukem – to je materiál, z něhož se rodí internetové fenomény.

Klip se začal po síti šířit jako lavina a brzy ho shlédl milion lidí. Hurra Torpedo skladbu promptně vydali na singlu, stali se součástí reklamní kampaně jedné automobilky a dokonce se mohli vypravit na americké turné, kde vznikl fiktivní dokument The Crushing Blow.

V roce 2006 natočili novou desku Kolossus Of Makedonia na níž se jejich brutálního kuchyňského remixu dočkal i hit Toxic of Britney Spears nebo klasika Pixies Where Is My Mind. Na albu je ale i několik jejich vlastních písní – hravých hříček, kterými dokazují, že máme tu čest se skutečnými muzikanty. Každý z nich hraje navíc ještě ve 3 až 4 kapelách a Kristopher je v Norsku velmi populární i díky několika vlastním televizním show podobným Jackass.

Pražská zastávka Hurra Torpedo není jediná, další vystoupení proběhnou 24. ledna na brněnské Flédě a 28. ledna v ostravském klubu Fabric.



zdroj: TZ, map
zavřít