Scorpions

Vydáno 31.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Scorpions Scorpions

Scorpions je německá rocková kapela zformovaná v roce 1965 v Hanoveru Rudolfem Schenkerem. Zpočátku se hudba této kapely dala označovat spíše za hard rock, postupně se ovšem vykrystalizovala do heavy metalu. Nejúspěšnější sestava pak fungovala od roku 1978 do roku 1992, její forma byla následující: Klaus Meine (zpěv), Rudolf Schenker (doprovodná kytara), Matthias Jabs (sólová kytara), Francis Buchholz (basová kytara) a Herman Rarebell (bicí). V této době také skupina vydala svá nejslavnější alba jako třeba Animal Magnetism (1980), Blackout (1982), Love at First Sting (1984), World Wide Live (1985) či Savage Amusement (1988). Nejprodávanější deska Crazy World (1990) pak obsahovala největší hit (a také jeden z vůbec nejprodávanějších v historii hudby) Scorpions s názvem Wind of Change. Tato píseň se stala symbolem pádu berlínské zdi a politických změn ve východní Evropě. V současné době v kapele fungují první tři, novými členy jsou Pawel Maciwoda (basová kytara) a Mikkey Dee (bicí). Scorpions prodali celkově přes sto milionů alb, jejich diskografie obsahuje 18 studiových alb, 27 kompilačních alb a 74 singlů.

Historie kapely se začíná psát roku 1965, debutové album Lonesome Crow nicméně vyšlo až roku 1972. Pro kapelu bylo typické časté střídání členů, a to v průběhu celé jejich kariéry. Velkým průlomem pro ně byla již zmíněná deska Animal Magnetism, se kterou prorazily i do USA a postupně i do celého světa. Z kapely, kterou znalo dlouhou dobu jen Německo, se najednou stala formace světového formátu. Zajímavostí je, že Klaus Meine ztratil během nahrávání tohoto významného alba hlas a prodělal množství operací. Musel se v podstatě naučit opět zpívat. Tehdy mu byla obrovskou podporou celá kapela a Klaus se rychle postavil na nohy, lépe řečeno "postavil se opět k mikrofonu". Roku 1984 pak vychází další jejich úspěšné album Love at First Sting (1984), které obsahuje velehit Still Loving You, který čeští posluchači velmi dobře znají z místních rádií. Je to nejznámější balada od Scorpions vůbec.

Zhruba kolem roku 1995 ale pro kapelu začíná nepříznivé období, kdy se jí nedaří vydat silná alba a jejich sláva uvadá. Situace se zlepšila až s nástupem nového milénia, přesněji v roce 2004 s deskou Unbreakable. Nový vítr přinesl do kapely nový baskytarista Pawel Maciwoda a kapela najednou chytila druhý dech. Od té doby kapela velmi úspěšně potvrzuje, že patří mezi největší německé legendy - samozřejmě hned vedle Rammstein.

Diskografie:
Lonesome Crow (1972)
Fly to the Rainbow (1974)
In Trance (1975)
Virgin Killer (1976)
Taken by Force (1977)
Lovedrive (1979)
Animal Magnetism (1980)
Blackout (1982)
Love At First Sting (1984)
Savage Amusement (1988)
Crazy World (1990)
Face the Heat (1993)
Pure Instinct (1996)
Eye II Eye (1999)
Moment of Glory (2000)
Unbreakable (2004)
Humanity Hour 1 (2007)
Sting in the Tail (2010)
Comeblack (2011)
Return to Forever (2015)

zavřít