Britští Lamb se vrací do Čech, tento týden vystoupí v Praze a Brně

Vydáno 31.01.2012 | autor: redakce

Lamb vyrostli ze skromného dua z města Manchester do koncertní senzace. V roce 2004 se Andy Barlow a jeho hudební partnerka Lou Rhodes rozešli. V roce 2009 oznámili návrat a loni vydali album Five, které právě přijíždí přestavit do Čech.

Britští Lamb se vrací do Čech, tento týden vystoupí v Praze a Brně Britští Lamb se vrací do Čech, tento týden vystoupí v Praze a Brně


lamb_vellkaV létě roku 2009 Andy Barlow a jeho dlouholetá kamarádka a hudební partnerka Lou Rhodes zreformovali Lamb. Kapelu, kterou založili před patnácti lety, aby odehráli set na pár festivalech včetně The Big Chill, Glastonbury a Festival Marés Vivas v Portugalsku. Říct jen, že tohle opětovné setkání bylo úspěchem, by bylo slabým vyjádřením reality. Do ledna 2010 Lamb odehráli 33 koncertů stovkám tisíc fanoušků v 29 různých zemích.

Lou o tom říká: “Andy mi jen řekl 'přišel ten správný čas - dej mi jediný důvod proč nenatočit další desku?' a mě žádný takový důvod nenapadl. Myslela jsem na to samé a nemohla jsem ze sebe dostat ani slovo. Po tak dlouhé pauze, kdy jsme se oba zabývali vlastními projekty, měl pravdu. Přišel ten správný čas."

"Na první desce to bylo takové čisté," pokračuje Lou. "Technologie, které jsme měli, byly k smíchu, ale svým způsobem nahrávkám dalo sílu a syrovost."

S větším využíváním zvukových možností se logicky dostavily těžkosti, které kulminovaly na jejich čtvrtém, předposledním albu. Bylo to tak frustrující, že se Andy vyhýbal práci ve studiu. Propast mezi ohromným zvukem kapely a akustickým intimním zvukem se zvětšovala. Lou se dostala do fáze, kdy se potřebovala věnovat folkovějším prvkům a Andy cítil, že je na téhle cestě už jen jako Lou a ne jako dvojice Lamb.

Lou Rhodes od té doby vydala tři sólová alba včetně alba Beloved, které bylo nominováno na prestižní Mercury Music Prize. Všechna tři alba - Beloved One, Bloom a One Good Thing ukázaly její nekomplikovanou, hudebně ořezanou emotivní & akustickou tvář.

Andy cestoval po světě, remixoval a spolupracoval s jimými umělci jako producent. Jeho sólový projekt nesl název LOWB.

Pak ovšem došlo k zmíněné nabídce a práce na albu 5 mohla začít. Andy říká: "Toho dne, když jsem dokončil své sólové album - a to trvalo pět let, jsme začali pracovat na nové desce Lamb - a to trvalo pět měsíců."

To, co kdysi byla pečlivá stavba zvuku a zvukových vrstev, se změnilo na soustředěnější přístup dle pravidla "méně je někdy více". Digitální mašinky ve studiu uvolnily místo vřelejším analogovým systémům. "Lamb byli vždycky o souhře čehosi "opravdového" a technologie kolem toho," říká AndyJon Thorne zahrál nádherně na kontrabas a Damien Rice přispěl svým hlasem v duetu Back To Beginning.

Lamb vystoupí 4. února v pražském KD Vltavská, o den později v Brně na Flédě. Jako předskokani zahrají písničkář Jay Leighton a kapela The Ramona Flowers.



Text: TZ, map

zavřít