RECENZE: Seal natočil album ne pro každý den, ale na celý život

Vydáno 01.02.2012 | autor: redakce

Jsou nahrávky, na jejichž poslech nemusíte mít náladu každý den, ale které byste v případě nutnosti vyhodili až mezi posledními nebo nejlépe vůbec. Mezi takové patří osmý studiový počin Seala, jenž přináší nádhernou cestu do jeho duše. Doprovodí vás recyklované, desítky let staré soulové kousky, v jejichž případě čas nehraje žádnou roli.

RECENZE: Seal natočil album ne pro každý den, ale na celý život RECENZE: Seal natočil album ne pro každý den, ale na celý život


sealsoulSEAL
SOUL 2
Reprise Records / Supraphon
11 trax

Pokud si v současné době do internetového vyhledavače zadáte heslo Seal, vypadne na vás hromada zpráv o tom, že sedmileté manželství Seala a německé topmodelky Heidi Klum končí. O mediálním stavu tohoto světa svědčí fakt, že mnohem více než o Sealově nové a velmi vydařené nahrávce se na serverech diskutuje o tom, kdo za rozchod může, co bude s jejich dětmi a jak si rozdělí nemalé jmění.

Hned první singl s převzatou peckou Let’s Stay Together ze stejnojmenné úspěšné desky gospelového a soulového borce Ala Greena z roku 1972 napovídá, že Seal spojením s producenty Trevorem Hornem a Davidem Fosterem neudělal chybu. Oba pánové, kteří se Sealem spolupracovali na většině jeho předchozích nahrávek, totiž jednoduše vsadili na to, co je jeho největší devízou - nenapodobitelný sametově zabarvený hlas, který tak kontrastuje se Sealovou vizáží veterána pouličních bitek.

Tohle opravdu není album jednoho hitu určené pro hitparády a krátkodobý úspěch. Už dlouho jsem neslyšel takhle vyrovnanou kolekci snímků z níž, navdory tomu, že si musím neustále broukat úvodní Wishing On A Star, nevyčuhuje žádná z jedenácti skladeb nad ostatní. Pokud tedy přijmete fakt, že se jedná "jen" o nadprůměrně dobře udělané covery, vpusťte do svého života bez obav Love T.K.O. od Teddyho Pendergrasse, soulovou klasiku Marvina Gayeho What's Going On, novou verzi evergreenu Billa Witherse Lean On Me nebo jakokoliv jinou píseň z této nevšední desky.

Album Soul 2 nahráli skvělí hudebníci, ale nikdo z nich se nedere do popředí. Všemu oprávněné vévodí Sealův jedinečný hlas, který tentokrát nedoprovází žádné smyčky a studiová kouzla, ale většinou poctivě zaranžovaná muzika. Místy sice nechybí smyčce nebo výraznější kytara, ale produkce chytře odsunula orchestrální část do pozadí.

Sealova novinka nepřináší nic převratného a nikam neposouvá hudební historii. Proč taky? Soul 2 berte jako starý dobrý film, který se obejde bez kýblů krve nebo knihu, která má na rozdíl od internetu svoji charakteristickou vůni a atmosféru. Ne, Seal s touhle deskou nebude dobývat hitparády, ale otevřená srdce.

BEST TRAX:
Wishing On A Star, Let’s Stay Together, What's Going On
ZKUS TAKY: Al Green Lay It Down Marvin Gaye Dream Of A Lifetime Usher Here I Stand



text: Roman Jireš
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít