Tony Iommi z Black Sabbath: Pán temnot

Vydáno 17.02.2012 | autor: redakce

Třiašedesátiletý Tony Iommi si na svoje konto může připsat hned několik zásluh ve světě rocku. Vlivem zranění ruky kdysi jednou provždy změnil směr rockové hudby, založil jednu z nejzásadnějších kapel Black Sabbath a dokázal ji udržet při životě i po odchodu frontmana Ozzyho Osbournea. Nyní bojuje se zákeřnou rakovinou a celý svět mu drží palce, aby mohl vidět starouše Sabbathy opět pohromadě na plánovaném turné.

Tony Iommi z Black Sabbath: Pán temnot Tony Iommi z Black Sabbath: Pán temnot


600full-tony-iommiPEKELNÝ TONDA
Lze si vůbec hardrock představit bez Iommiho kytary? To ona vypustila do světa takové mračno bodavých a ponurých riffů, které obletěly zemi jako vichřice a jednou provždy vykovaly nesmrtelný erb Black Sabbath. U nás Tonyho akordy zněly stejně tak hustě na vesnických zábavách jako u táborových ohňů, a dodnes nepřestávají vzrušovat svou precizní jednoduchostí a famózní zapamatovatelností. „Zplozenci pekla“ Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Bill Ward a Geezer Butler se dodnes smějí, jak ke své temně pitoreskní image přišli jako slepí k houslím, hororový opar kolem svých koncertů a písní ovšem nikdy nijak zvlášť nerozfoukávali. Naopak. Pro následné přívaly celosvětové popularity tento satanův plamen často a rádi přiživovali. A jak se zrodil onen klasický hřmorný sound Black Sabbath? „Strašně nás zpočátku žralo, jak se publikum při našich koncertech mezi sebou hlasitě baví. Tak jsme otočili volume víc doprava, druhý den ještě víc, a bylo to,“ říká kytarista.

Vznikl heavy metal. Tony předtím hořel pro jazz a blues, zbožňoval Hanka Marvina a The Shadows. Lucifer mu však vyhradil jiné místo – na poli bezbožného a dekadentního hardrocku.

IommiSTRÁŽCE OHNĚ
Anthony Frank Iommi se narodil 19. února 1948 v anglickém ocelovém srdci Birminghamu, záhy přilnul ke kytaře a po škole začal pracovat v astonském music shopu jako skladník. Když si zde nešťastnou náhodou téměř uřízl články na prostředníku a prsteníku pravé ruky, nejenže se kytary nevzdal, ale paradoxně tím později změnil směr rockové hudby! Aby se mu s touto fyzickou indispozicí hrálo snáz, nasadil si na poraněné prsty speciální plastikové kloboučky a začal používat vhodnější, povolnější struny v mnohem hlubším ladění, než bylo obvyklé. Tak dosáhl svého později tolik typického hlubokého zvuku, až se tón jeho nástroje vrýval do mozku posluchače, hustě jako krev tekl jeho žilami a chřestil mu přímo v kostech. Z nouze ctnost par excellence. Black Sabbath vznikli na základě jeho zprvu jazzbluesových kapel (Polka Tulk, Earth aj.), do nichž přizval birminghamské spolužáky – basistu Terence „Geezera“ Butlera, bubeníka Billa Warda a zpěváka Ozzyho Osbournea. Název si vypůjčili stejnojmenného hororu s Borisem Karloffem v hlavní roli.

Zbytek, hlavně základní linie 1970-1978, s alby jako Paranoid, Master Of Reality a Sabbath Bloody Sabbath, je již dnes známou historií. Jen ignorant ovšem zatracuje pozdější období, kdy se Ozzy otočil ke kapele zády a Iommi ji udržoval neméně kvalitními alby i muzikanty při životě. Přesto však neustávající volání fanoušků po „jediných a pravých Black Sabbath“ došlo v polovině 90. let překvapivého vyústění v oživení monstra, které se několikrát představilo i u nás a další návštěvu, tentokrát opět s Ozzym v čele, očekáváme letos 6. června. Pokud Tonymu zdraví dovolí.

Black_Sabbath_004KONEC SABATU?
První právoplatný sólodisk vydal kytarista až v roce 2000, a to ve velkém stylu – k nazpívání svých skladeb, podepřených majestátní kytarovou prací, přizval hromadu hostů (namátkou Skin, Brian May, Henry Rollins, Dave Grohl, Billy Idol, Phil Anselmo, Ian Astbury, Billy Corgan aj.). O dva roky později nechyběl při buckinghamské celebraci královny Alžběty II. (zase jednou zněl Paranoid, tentokrát za doprovodu Ozzyho hlasu a bicích Phila Colinse!). Další autorskou desku natočil v intimním triu, zase jednou s Glenem Hughesem a ceněným session-drummerem Kennym Aronoffem. A v mezidobí stále hřmí v samém srdci stárnoucích Black Sabbath. 

Možná jsme už opravdu jako kapela na konci, snad ještě najdeme zbytky sil k natočení nového alba, po kterém fanoušci pořád volají,“ říkal „černý Tonda“. Nyní se po dlouhých letech blýská na lepší časy. Black Sabbath a Ozzy Osbourne to opět dali dohromady, je naplánováno turné, během něhož navštíví 6. června i Prahu. Jediný, kdo se od Black Sabbath po dlouhých jednáních trhnul, je bubeník Bill Ward, kterému se nelíbily nastolené podmínky.

Black Sabbath se rozhodli odjet turné bez něj, černý mrak nad jejich budoucností ale přece jen visí. Během plánovaní totiž Tony Iommi oznámil, že má rakovinu. Třiašedesátiletý Iommi se zprávu ohledně zhoubného nádoru mízních uzlin dozvěděl koncem loňského roku. Přestože stihl napsat dvě nové skladby na připravované album Black Sabbath, je jasné, že blížící se léčba teprve ukáže, jak na tom doopravdy je.

sabbath2011Ozzy Osbourne a ostatní členové Black Sabbath proto přiletěli do Anglie, aby Tonymu pomohli, co to jen půjde. „Zvládne to. Tenhle chlapík má takové odhodlání, že se z toho prostě dostane," věří Ozzy. „Když jsem se tu šílenou zprávu dozvěděl, okamžitě jsem přijel do Anglie. Bylo by hodně špatný, kdybych zůstal ve Státech. Má tak obrovskou podporu nejen od nás z kapely, ale i od fanoušků, je to fakt neuvěřitelné. On ale neumře, to vám povídám. A taky jsem mu to řekl: Jestli umřeš, tak tě zabiju," dodal Ozzy.


MOŽNÁ NEVÍTE, ŽE…
... Tony Iommi byl v prosinci 1968, ještě před vznikem Black Sabbath, čtrnáct dní právoplatným ČLENEM JETHRO TULL. Navíc se s nimi zúčastnil televizního programu Rock‘n’roll Circus, který zaštítili Rolling Stones a kromě JT pozvali třeba i Erica Claptona a Johna Lennona. Záznam happeningu vyšel jako CD a video až v roce 1996.

… v mezidobí  1979-1998, kdy v kapele CHYBĚL OZZY OSBOURNE, nahrával pod hlavičkou Black Sabbath. Se sinusoidními účastmi kolegů ze základní sestavy Billa Warda a Geezera Butlera a s plejádou najatých muzikantů a vokalistů (Ronnie James Dio, Vinni Appice, Bev Bevan, Eric Singer, Tony Martin, Neil Murray, Bobby Rondinelli aj.)

… nejpikantnějším albem Black Sabbath je BORN AGAIN (1983), kdy na postu zpěváka působil Ian Gillan, frontman stylových konkurentů Deep Purple. Soubor byl proto jízlivě nazýván Deep Sabbath nebo Black Purple.

… další člen Deep Purple, zpěvák a basák GLENN HUGHES, je jeho častým partnerem. Nahráli spolu desky Seventh Star (1986), Eighth Star (vyšlo teprve loni jako 1996 DEP Sessions) a Fused (červenec 2005).

… často si PODLADÍ KYTARU k notě D (namísto obvyklého pianového ladění v E), aby dosáhl typicky temného a hlubokého zvuku.

… patří mezi nejznámější LEVORUKÉ KYTARISTY – hned za Jimim Hendrixem a Paulem McCartneym.

… v 80. letech žil s americkou rockerkou Litou Ford, od roku 1999 je JEHO CHOTÍ MARIA SJÖHÖLM, zpěvačka stockholmského rockového kvarteta Drain S.T.H.

Další na seznamu Bubáků bude příští sobotu 25. února bývalý zpěvák Pantery Phil Anselmo.

text a foto: archiv, Sony Music 


top385016-tony-iommi

 

zavřít