Vypsaná fixa

Vydáno 24.02.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Vypsaná fiXa je česká pop punková/rocková skupina z Pardubic založená v roce 1994. Jejími členy jsou Michal Mareda (Márdi; zpěv, kytara), Milan Kukulský (Mejla; kytara), Daniel Oravec (Mejn; baskytara), Petr Martínek (Pítrs; bicí).

První album Brutální všechno (2001) produkoval Petr Fiala z Mňága a Žďorp a kariéru pardubické partě nastartovalo poměrně dobře - na české scéně to tehdy bylo zjevení vskutku nebývalé. Už od počátku ale bylo jasné jedno: zpěvák Márdi je hodně specifický. Zpívá, jak mu pusa narostla, místy mu není rozumět, a i texty jsou občas až příliš těžké k porozumění nebo nějaké alespoň základní analýze, a jsou nabité všelijakými interními vtipy, jinotaji, literárními odkazy, historkami a tak dále. A jasná byla i další věc: skvělá živá vystoupení. Kvality potvrdili pánové i na dalších řadovkách Bestiálně šťastní (2003) a Krása nesmírná (2005). S čtvrtou deskou Fenomén přišla zásadní změna producenta: do producentského křesla usedl Dušan Neuwerth, který dodal zvuku FiXy větší detailnost, pestrost, všelijaké pazvuky a přidal do ní svůj charakteristický rukopis. Změnila se i nálada jejich hudby - Vypsaná fiXa začala být melancholičtější. Za tuto desku získala skupina svou první nominaci na cenu Anděl.

S další studiovkou Klenot zabředla kapela až na britské území, na němž materiál nahrávala. Netajila se tím, že byl proces nahrávání velmi náročný a nákladný; počin ale rozdělil fanoušky i kritiky na dva tábory, tak jako to žádná jiná deska předtím nedokázala, především jim pak byla vyčítáno málo inovace a opakování se. To další studiovka, Detaily, už dopadla podle recenzentů podstatně lépe, byla velmi pozoruhodná instrumentálně i textově (texty z tohoto alba vřele doporučujeme k prozkoumání - jedná se o skutečné básnické klenoty) a podle recenzí se jedná patrně o nejdospělejší desku FiXy na které potvrzuje, že má na to, aby se stala legendou české scény. 

V roce 2017 vydala Vypsaná fixa album Tady to někde je, které na iReportu obdrželo čtyři hvězdy z pěti.

Diskografie:
Brutální všechno (2001)
Bestiálně šťastní (2003)
Krása nesmírná (2005)
Fenomén (2007)
Klenot (2009) 
Detaily (2011)
Krásný smutný den (2014)
Tady to někde je (2017)

Další články interpreta

LIVE: Mňága a Žďorp završila své třicetiny parádní oslavou ve Foru Karlín. Gratulovali Tomáš Klus, Márdi nebo Vladimír Merta

Recenze

vydáno 13.12.2017

Letošní rok patří hudební stálici z Valmezu, která oslavila už třicet let svojí existence. Zkraje roku vydala Mňága a Žďorp...

Prosincové koncerty: Scorpions, HIM, Tarja Turunen nebo Royal Republic

Style

vydáno 01.12.2017

Také poslední týdny roku můžete strávit v doprovodu skvělé hudby. Čeká na vás spousta koncertů domácích hvězd, ale i zajímavé...

Nejočekávanější vánoční koncerty: Jelen, Miro Žbirka, Monkey Business a další

Style

vydáno 30.11.2017

Prosinec pomalu klepe na dveře, což mimo jiné znamená, že na nás opět čeká spousta vánočních koncertů. Letos si je pro fanoušky...

Márdi (Vypsaná fixa) interview: Nejlepší vtipy jsou ty vlastní

Rozhovory

vydáno 30.10.2017

Vypsaná Fixa zahájila podzimní část svého turné k nové desce Tady to někde je. Tu na koncertech hraje celou, což se prý už nikdy...

VIDEO: Vypsaná Fixa představila nový klip a zahájila turné, které vyvrcholí v Lucerně

Video

vydáno 28.10.2017

Při vydání aktuálního alba Tady to někde je slíbila Vypsaná fiXa svým příznivcům turné věnované tomuto albu. Kapela ho rozdělila...

Kdo jede na podzimní turné (IV.): Jelen, Miro Žbirka, Richard Müller, Tata Bojs nebo Aneta Langerová

Style

vydáno 22.10.2017

Také závěrečný díl našeho velkého přehledu podzimních turné je nabitý zajímavými jmény. Zejména v předvánočním období nebude...

ROCKBLOG: Dymytry vyrazili na Svijany Tour 2017. Na obou úvodních koncertech řádily nadpřirozené bytosti!

Rock blog

vydáno 17.10.2017

Že těch pět maskovaných vypadá tak trošku jako z jiného světa, na to už jsme si zvykli. Ale 13. října řádily v Pěnčíně na...

Kdo jede na podzimní turné (III.): David Koller, Rybičky 48, Vypsaná Fixa a další

Style

vydáno 16.10.2017

O tom, že nabídka podzimních turné je v podání domácích interpretů letos opravdu bohatá, se můžete přesvědčit i ve třetím díle...

zavřít