RECENZE: Písničkový tuplák Alkeholu je průvodcem na dvacetiletém tahu

Vydáno 07.03.2012 | autor: redakce

Když pánové Ota Hereš a Petr "Kuna" Buneš, tehdy kytaristé thrashmetalového Kryptoru, na začátku 90. let vymysleli projekt Alkehol, žádná ze spřízněných alkoholických duší v kultovní restauraci Na Slamníku, ani oni sami, netušili, že se v relativním zdraví dožijí dvaceti let a patnácti alb. A že stejně jako skutečný alkohol budou milováni i nenáviděni, ale jen těžko přehlíženi.

RECENZE: Písničkový tuplák Alkeholu je průvodcem na dvacetiletém tahu RECENZE: Písničkový tuplák Alkeholu je průvodcem na dvacetiletém tahu


lalkeholALKEHOL
20 LET NA TAHU
EMI
34 trax

Na Alkeholu je sympatické, že jejich nijak komplikovanou filozofii charakterizují již názvy alb, z nichž jsou na této kompilaci chronologicky vybrané písně plus dvě novinky. Od kapely, která své nahrávky pojmenuje S úsměvem se pije líp, Na zdraví, Alkohol, to je moje milá, Planeta opic, Kocovina, Dvanáctka či Pojďme se napít nemuže posluchač očekávat hluboké myšlenky uspokojující příznivce vzletných a hlubokomyslných tezí o smyslu naší existence.

Pokud jste příznivci Alkeholu i alkoholu, což jde vcelku ruku v ruce, tak vás na tuplovaném CD potěší obě novinky. Jak přisprostle optimistická Není důvod, abychom se věšeli, tak rozverná Pirátská sice patří mezi obsahem slabší lihoviny, ale svou přímočarostí a po hudební stránce bigbítovou jednoduchostí jsou podobnou jistotou příjemného zážitku jako rum do kafe.

Výběr z dvou dekád kapely, která je blíže k zábavovému Brutusu než poetičnosti Tří sester, začíná ukázakami z eponymního debutu z roku 1992, na němž se ještě nepodíleli bubeník Melmus a basák Tonda Rauer, kteří doplnili stálou, do posledního alba Pojďme se napít z roku 2010 neměnící se sestavu kapely.

Ta už po dvacet let nabízí stále stejný jednoduchý přímočarý rock plný hospodského halekání a alkoholem všeho druhu prosáklých textů, které občas přizdobí ženy, kérky či tráva. Možná by neškodilo více ironického humoru a nadhledu jako v hitu Pivo dělá hezká těla a chytlavých melodických nápadů typu Hospodo nalejvej. Více (Buráky, Nonstop) či méně (Lejboj) jsou zábavné covery, překvapivě bez alkoholu je drsná a nečekaně závažnější pecka Rozlezem se v červy.

Pivní rock Alkeholu si přímo koleduje o to, aby se do něj trefovali intelektuální kritici, kteří dávají přednost debatám v kavárně před hospodskou zábavou. Vyznavači fotbalu a milovníci buřtů s cibulí však tuhle kompilaci s chutí vypijou na ex. A nejen oni, znáte to - Každý muž má oblíbenou značku koňaku, ale nazaškodí si občas dát panáka rumu.

BEST TRAX: Hospodo nalejvej, Rozlezem se v červy, Pivo dělá hezká těla

ZKUS TAKY: Tři sestry Na eXX, Brutus Alko alkohol - Pozdní sběr 1999, Kabát Po čertech velkej koncert

text: Roman Jireš
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít