Mike Skinner, The Whitest Boy Alive nebo Woodkid budou hvězdami Electronic Beats

Vydáno 15.03.2012 | autor: redakce

Mezinárodní hudební program Electronic Beats se 5. května vrací po loňské vyprodané akci do pražského Divadla Archa. Letos přivítá Mikea Skinnera z The Streets, The Whitest Boy Alive, Woodkid nebo Grimes.

Mike Skinner, The Whitest Boy Alive nebo Woodkid budou hvězdami Electronic Beats Mike Skinner, The Whitest Boy Alive nebo Woodkid budou hvězdami Electronic Beats

mikeskinner276Mike Skinner pochází z anglického Birminghamu a je známý především jako hlavní postava kapely The Streets. Dnes je téměř pětatřicetiletý hudebník a úspěšný producent ikonou ostrovní hiphopové scény a v Divadle Archa vystoupí v rámci DJského setu.

The Whitest Boy Alive začínali jako elektronický hudební projekt v roce 2003, pomalu se však rozvinuli v kapelu bez naprogramovaných prvků. Nezaměnitelný hlas Nora Erlenda Oye, který je známý také jako zpěvák slavného severského dua Kings of Convenience, zazněl i v písních severských Röyksop, když ho kapela pozvala ke spolupráci. Skupinu The Whitest Boy Alive založil Erlend Oy v Berlíně společně s respektovaným producentem Marcine Ozem, v současné době hrají jako čtyřčlenná kapela, jejíž hudební styl nyní reprezentuje to nejlepší ze současné indie rock/pop scény. Na pražském koncertě divákům představí především své poslední album Rules.

Někdy až velmi něžné polohy hlasu používá jako jednu ze svých hlavních zbraní mladá Kanaďanka vystupující pod názvem Grimes (Claire Boucher z Vancouveru), která se nebála svá první alba umístit volně ke stažení na internet. Stala se tak poměrně záhy hvězdou amerických hudebních blogů a to především po vydání alba Darkbloom, jež vydala společně s montrealským producentem a zpěvákem Dwightem d'Eonem. Grimes zní občas jako popová hvězda z jiné planety a neskrývá sympatie ke jménům, jako jsou Mariah Carey, Alicia Keys nebo Enya. Není divu, že se hned po Darkbloom upsala legendárnímu britskému labelu 4AD, kde vydala své poslední album Visions. Hudební kritici o ní píší jako o pozoruhodném výsledku spojujícím elektronickou hudbu, pop a klasicky znějící zpěv.

Francouzský hudební počin Woodkid zaujal svět nejen naprosto dokonalým zpracováním videa k singlu Iron, kterému se dostalo velkého uznání a vystupuje v něm britská top modelka Agyness Deyn. Woodkid je jedním z největších hudebních překvapení uplynulého roku. Yoann Lemoine a jeho EP deska Iron, přestože jen ochutnávka z chystaného alba The Golden Age, slibuje velkou naději do budoucna. Po spolupráci s řadou významných hudebníků se čeká na jeho samostatné album, které bude žánrově jen těžko zařaditelné. Iron je totiž písničkář s hypnotickým hlasem, který dokáže překvapit nejen hudbou, ale i zvukem a silnou vizuální stránkou.



zdroj: TZ, map

zavřít