LIVE: The Brandt Brauer Frick Ensemble Praze předvedli techno v podání živé kapely

Vydáno 26.03.2012 | autor: redakce

„Akustiční Kraftwerk", jak jim bývá přezdíváno, zavítali první jarní pátek do pražského Paláce Akropolis ukázat svou desetičlennou sestavu. The Brandt Brauer Frick Ensemble zde vystoupili v rámci Red Bull Music Academy Prague Session a Conference.

LIVE: The Brandt Brauer Frick Ensemble Praze předvedli techno v podání živé kapely LIVE: The Brandt Brauer Frick Ensemble Praze předvedli techno v podání živé kapely

AIMG_5597THE BRANDT BRAUER FRICK ENSEMBLE
Palác Akropolis, Praha
24. 3. 2012

Dostat na klubové pódium dechy, smyčce, bicí, křídlo, tympány, vibrafon, perkuse, harfu a klasický analogový syntetizátor Moog asi nebylo nic snadného, ovšem to pro tento ansámbl nebyl poslední úkol tohoto večera. Naplnit očekávání posluchačů byl zajisté oříšek mnohem těžší.

Přes hůře vypoměrovaný zvuk vůči harfě a smyčcům byl koncert ojedinělým a silným zážitkem pro příjemně naplněnou Akropoli. Netroufnu si však posoudit jak moc závislý na předchozí posluchačovy znalosti konkrétních skladeb, či jeho vztahu ke kořenům elektronické hudby postrádající dynamiku současné popmusic.

Podívejte se na fotoreport z koncertu The Brandt Brauer Frick Ensemble.

Pro interprety klasické hudby zřejmě nejsou jednotlivé partitury velkým oříškem, ovšem jejich kompozice a uvedení v živočišně fungující celek už pravděpodobně tak snadné není. Bicí vedoucí celý ansámbl většinou čtyřčtvrťovými takty dávaly perkusivním a dle konkrétní skladby i některým melodickým nástrojům prostor pro vrstvení lehkých opakujících se motivů v různých rytmech a taktech. Vždy ale tak, aby navozovaly dojem dokonalé jednoduchosti a vzdušnosti.

AIMG_5680Melodické nástroje se často navzájem doplňovaly jako jednotlivé po sobě jdoucí tóny konkrétní melodie. Každý tón tak dosáhl unikátního zvukového zabarvení. V některých partech takto autoři vystavěli jednu melodii dokonce z celého hudebního seskupení.

Vystoupení si návštěvníci Paláce Akropolis dle odezvy náležitě užívali, škoda jen slabšího zvuku a faktu, že Němci skončili už dvacet minut před desátou hodinou.

The Brandt Brauer Frick Ensemble rozhodně nejsou kapela, kterou oslníte své přátele. Je to hudba na vyžádání. Není to techno a rozhodně to není klasická hudba. Heslem pro jejich vystoupení je minimal music na druhou. Zpěv, či refrén zde rozhodně nehledejte. Tahle hudba si vás nepodmaní, tentokrát je to pouze na Vás.

text: Tomáš Koula, foto: Jana Buňatická

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít