LIVE: Larry Graham proměnil hit Moves Like Jagger ve funkovou smršť

Vydáno 28.03.2012 | autor: Daniel Maršalík

Jeden z nejslavnějších baskytaristů současnosti Larry Graham 27. března poprvé zahrál před českým publikem. V Lucerna Music Baru vystoupil se skupinou Graham Central Station a zavzpomínal i na svou někdejší kapelu Sly & the Family Stone.

LIVE: Larry Graham proměnil hit Moves Like Jagger ve funkovou smršť LIVE: Larry Graham proměnil hit Moves Like Jagger ve funkovou smršť

IMG_0827GRAHAM CENTRAL STATION
Lucerna Music Bar, Praha
27. 3. 2012


Jen krátce po deváté se na oválném pódiu v Lucerna Music Baru objevilo uskupení Graham Central Station. Celá kapela byla oděná ve sváteční purpurové, jen Larry měl na sobě typický bílý obleček, který působí jako něco mezi županem, pyžamem a společenským oblekem. Na hlavě měl klobouk s dlouhým bílým brkem. Stylizace by byla narušena, kdyby jeho baskytara měla jinou barvu než bílou. První skladba Entrow připravila posluchače na to, co se bude dít - že půjde o funk, kde hlavní slovo mají rytmické nástroje, tedy bicí a především basa. Larry je znám jako stvořitel slapu - techniky hry na basovou kytaru, kterou využívá celá řada dalších basáků, a svůj styl předváděl na jedničku s hvězdičkou i Pražanům. V několika coververzích dokázal, jak dokonale lze slap využít i v populární hudbě. Hit I Can´t Stand Rain od Ann Peebles, jenž byl následně proslavený Tinou Turner, sklidil v Lucerně velký úspěch. O něco chladnější byl začátek současného hitu Moves Like Jagger od Maroon 5 a Christiny Aguilery. Kapela asi čekala, že Praha se hned chytne a kolovrátkovou píseň odzpívá sama. Larry a spol. si ale neuvědomili, že k nám i v roce 2012 vše doléhá trochu později, a tak Češi zareagovali až o něco později. Vypadalo to, jako by píseň nebyla vůbec světovým megahitem, ale Larryho groove postupně každého převálcoval.

IMG_0832První polovinu Američané věnovali především tvorbě Graham Central Station. Sympatické bylo, že muzikanti se nedrželi pouze připraveného setlistu, ale zahráli i skladby, jejich jména bylo slyšet z hlediště. V půlce přišlo na řadu vzpomínání. Kapela dramatickým způsobem předvedla posun v čase - návrat do 60. let 20. století. Medley z hitů Sly & the Family Stone si užívalo i nejstarší publikum, které si svůj idol z mládí šlo poprvé prohlédnout naživo.

Larry Graham jakoby plnil to, co lidem na očích viděl. S diváky se zdravil, zval je na pódium, nechal je zpívat, hrát na nástroje, nebo k nim sešel a hrál mezi nimi. Prostě sympaťák. Když jsem si byl koupit desku, Larry se opět usmíval, třásl rukou, ovšem nezapomněl mi přibalit jehovistický leták se základními informacemi a kontaktem, kde se dozvím více. Takhle se získávají ovečky. Trochu vystřízlivění, ale nic to nemění na tom, že Larry je vynikajícím baskytaristou, který ví, jak hrábnout do strun a správně za ně zatahat.

text: Daniel Maršalík, foto: Jakub Viliš, archiv

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít