TONY & RONNIE

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Po čtrnácti letech se opět pod hlavičkou BLACK SABBATH sešli kytarista Tony Iommi (58) a zpěvák Ronnie James Dio (59), aby spolu napsali a nahráli několik nových skladeb pro připravovanou kompilaci. Na fotu z roku 1992 zleva Iommi, Geezer Butler, Vinnie Appice a Dio.

TONY & RONNIE TONY & RONNIE

Americký zpěvák RONNIE JAMES DIO (vl. jm. Ronald Padavona) nyní tráví kreativní dovolenou v londýnské rezidenci svého přítele a někdejšího kolegy z Black Sabbath, kytaristy Tonyho Iommiho. Dvojice opět bpo dlouhých letech píše nové skladby, kterými chce vyšperkovat nadcházející kompilaci Black Sabbath: The Dio Years, která retrospektivně shrne zpěvákovo působení v kapele v letech 1979-1983 a 1991-1993.

Jelikož se kmenový pěvec Sabbath Ozzy Osbourne příliš nehrne do nové studiové tvorby se svou domovskou kapelou, nabídl Iommi Diovi obnovení spolupráce, zatím pouze na bázi přípravy zmíněného sampleru. Dá se očekávat, že duo doplní baskytarista Geezer Butler, otazník zůstává nad účasti bubeníka Billa Warda. V případě jeho odmítnutí, je schopen ihned vypomoci Vinnie Appice, který v BS rovněž v minulosti působil.

Ronnie James Dio nahradil v Black Sabbath Ozzyho v roce 1979 a v následujícíh letech nazpíval dvě znamenitá studiová alba (Heaven And Hell, 1980 a Mob Rules, 1981) a živák Live Evil (1982). Poté se věnoval sólotvorbě s kapelou Dio, kterou vede dodnes. K Black Sabbath si pak odskočil ještě jednou, v roce 1992 s nimi zrealizoval desku Dehumanizer.
 
Zatím posledním albem jeho vlastní kapely je kolekce Master Of The Moon z roku 2004. V poslední době se objevil jako host na albu Queensryche - Operation: Mindcrime II a v letošním roce vydá desku Holy Diver Live, záznam z loňského londýnského vystoupení, kdy předvedl kompletní živou podobu úspěšného debutu z roku 1983.

Výpravný boxset Black Sabbath - The Dio Years, doplněný o několik nových skladeb, vyjde ve druhé polovině roku.
zavřít