LUS3 interview: Naše zpěvačka je blonďatý UFO

Vydáno 20.04.2012 | autor: redakce

LUS3 se na české scéně pohybují v podstatě už 7 let. Zpěvačka Veronika Kratochvílová se k nim však přidala teprve před třemi roky a od té doby tak trochu kapela hledala sama sebe. Nyní se zřejmě našla na právě vycházející novince dot.coma, kterou pokřtí 23. dubna v Roxy na Free Mondays...

LUS3 interview: Naše zpěvačka je blonďatý UFO LUS3 interview: Naše zpěvačka je blonďatý UFO


viol 1Novinku dot.coma jste točili skoro rok. Proč tak dlouho?
Desku jsme dělali tak dlouho, jak bylo potřeba. Strávili jsme sice natáčením delší dobu, než jsme si představovali, ale vyplynulo to ze situace. Samozřejmě jsme na tom nestrávili rok čistého času a za tu dobu se odehrálo spousta věcí, například si za ten rok Amák (producent desky Amák Golden, pozn.red.)stihnul vybudovat vlastní studio. Když jsme spolupráci začínali, žádné studio ani jeho vidina neexistovaly. Měli jsme tak dost času na třídění a úpravu materiálu přesně podle našich představ. 

Co bylo na natáčení nejnáročnější?

Když se sečte všech těch milión věcí, které s natočením a vydáním desky souvisí, tak právě asi všechno dohromady. Nejtěžší vůbec bylo ale možná udržet komunikaci a vztahy v kapele na stejné úrovni jako před začátkem natáčení. Mnohokrát jsme si vzájemně přetřásali ego i nervy. A došlo i na větší než malé množství nadávek a třeba i na slzy. Ve studiu s Amákem trávili nejvíc času Jakub s Veronikou, a proto docházelo k ostrým výměnám názorů hlavně v rámci tohoto trojúhelníku. Situace byly vyhrocené hlavně po několika dnech nevyspání, kdy jsme ve studiu trávili nonstop noci i dny. A únava spolu s věčnými hádkami rozhodně nejsou balzám na nervy. Občas stačil na "usmíření" panák alkoholu, občas nestačila ani týdenní pauza. Pozitivní je, že jsme to všichni nakonec ve zdraví přežili a se smíchem na to vzpomínáme. 

lus3Jako producenta jste si vybrali Amáka Golden. Jste s jeho prací spokojení?

Určitě jsme spokojení. Mnohdy to sice bolelo a rozhodně to nebyla jen procházka růžovým sadem, ale výsledek stojí za to. Amák je hodně svébytná osobnost a občas to chce poměrně hodně sebezapření, aby vše prošlo v rámci nějakého rozumného kompromisu. Ve studiu vládla častokrát hodně vyhrocená atmosféra, zpětně vzato to ale vlastně bylo velmi tvůrčí a přínosné. To, že se Veronika během jedné session dokázala několikrát rozbrečet i rozesmát, svědčí o tom, že ve výsledku není nahrávka emočně plochá. Ať už je to na ní slyšet nebo ne, každá zpěvová linka má svůj vlastní příběh. Amák jako producent do toho investoval spoustu energie, a kdybychom spolupracovali s někým jiným, deska by určitě vypadala jinak. Nám se ale líbí právě tak, jak je.

lus6Kam vás Amák posunul?

Těžko říct, kam nás posunul, ale nejspíš prostě trochu jinam a jeho otisk je na desce určitě znát. V neposlední řadě je to člověk se zkušenostmi a snad jsme se něčemu přiučili. Dalo by se říct, že Amák se na ten rok stal integrální součástí LUS3, protože s námi řešil nejen desku, ale i živé hraní, celkový zvuk atd. 

Neodradila vás tak dlouhá doba natáčení od další práce?

Tak to určitě ne. Samozřejmě, že jsme zažili v průběhu natáčení opravdu perné chvilky, ale v zásadě je to činnost, která nás baví a která nám víc dává než bere. Vlastně pořád se rodí nějaké nové rify, zvuky, motivy, ze kterých vzniknou nové písničky. Na konci natáčení jsme si říkali, tak a od zítřka natáčíme další desku, ne? Bylo to myšlené jako vtip, ale vlastně jen částečně. To, co teď předkládáme na naší desce, je rok naší práce. A za ten rok člověk nasbírá víc vjemů, než by se vešlo na celou diskografii. Proto je deska dot.coma prvním viditelným mezníkem na naší cestě.

viol 2Jak byste svoji novinku definovali?

Tuhle otázku bychom nejraději položili my tobě… Jsme do toho vtaženi a nemáme už odstup. Takže ti můžeme říct spíš, jak by podle nás měla působit… Směs popu, electra, současný kytarovky, temná i veselá, agresivní i melancholická, černá i bílá – dot. coma.

LUS3 jsou na české hudební scéně už poměrně dlouho, se zpěvačkou Veronikou ale fungují teprve tři roky. Jak jste k sobě přišli?

Stáli jsme tehdy na rozcestí, co dál. Chyběl nám zpěvák nebo zpěvačka. S Veronikou jsme se dali dohromady vlastně náhodou, protože do té doby působila hlavně jako basistka. Byli jsme v kontaktu s klukem, který byl zpěvák v její kapele.

Veroniko, jsi jediná holka v kapele. Jak to funguje?

U nás už nějaké striktní genderové rozlišování vážně nefunguje. Došlo to dokonce tak daleko, že si sama umím zapojit mikrofon a smotat kabel (haha). A aby bylo vše v dokonalé rovnováze, samozřejmě se střídavě zbožňujeme i nenávidíme. Ale v zásadě bych bez nich asi už nemohla být.

lustataKluci a jak se vám funguje s Veronikou? Nenarušuje ženský element dění v kapele?

No, my se známe díky společně strávenému času ve zkušebně, v autě nebo ve studiu už tak dobře, že těžko. Ale jinak samozřejmě, Veronika je totiž blonďatej ufon.

Máte za sebou turné se Sunshine, několik koncertů s Tata Bojs, předskakování DIOYY apod. Na co nejraději vzpomínáte?

Dělat předkapelu někomu, koho máš v iPodu, je prostě skvělé. Všechno to byly zajímavé zkušenosti a příležitosti, jsme za ně vděční. Naposledy to byli CSS a užili jsme si to.



S kým byste si chtěli zahrát do budoucna?

Záleží na možnostech, co se vyskytne. Ale možná bychom znovu mohli zalovit v iPodu, to nám poslední dobou nosí štěstí (smích).

klip1 1Klip k prvnímu singlu vznikl na základě projektu Daily Portrait. Čí to byl nápad spolu projekty propojit?

S Martinem Pavlem, který za projektem Daily Portrait stojí, se známe již delší dobu. Dělal pro nás fotky, web i další věci. Takže spolupráce byla logická. Se spojením videoklipu k Awakening a Daily Portrait přišel asi právě Martin. Vlastně jsme si říkali, že lidé, se kterými spolupracujeme dělají nejen zajímavé věci, ale sami jsou tak moc originální a zajímaví, že jenom fakt, být s nimi v kontaktu, přináší nové nápady. A Martin mezi ně rozhodně patří.

Chystáte další klip? Jaký bude?

Přípravy na natáčení dalšího videoklipu právě vrcholí. Bude ho točit režisér Jiří Andrle a bude to rozhodně zvláštní a velké. Jelikož se práce na klipu ujali lidé, kteří jsou naprostí profesionálové, troufáme si tvrdit, že se máme nejen na co těšit, ale že se přímo nemůžeme dočkat! Víc prozrazovat nebudeme, ale příští rozhovor nejspíš bude právě o něm. 

luslmbKřest proběhne 23. dubna v Roxy. Co chystáte?

Křest dot.coma proběhne během koncertu, kde představíme všechny skladby z desky. Jako host vystoupí No Good Ok z Plzně a na afterparty QOTA DJs. Právě režisér avizovaného videoklipu a jeho tým nám dělá i speciální videoprojekce ke koncertu. Poprvé také bude možné koupit fyzické CD dot.coma a nový merch. Další zajímavostí je i to, že Veronika na křest oblékne novou módní kolekci, kterou speciálně pro ni připravila návrhářka Iva Odivi.

Jaké jsou další vaše plány po křtu? Bude nějaké turné, festivaly?

Hned po křtu se budeme naplno věnovat natáčení videoklipu. Jinak do léta máme ještě pár koncertů, pak festivaly. Koncerty v souvislosti s deskou v klubech plánujeme na podzim.



text: Marta Pušová, foto: Martin Pavel, archiv
zavřít