VÍKEND S PRIESSNITZ

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Nejdůležitější událost v historii PRIESSNITZ se odehraje poslední dubnový víkend v Jeseníku. V tamním Pentagonu dojde na křest nového aba Stereo a k natáčení DVD.

VÍKEND S PRIESSNITZ VÍKEND S PRIESSNITZ

VÍKEND S PRIESSNITZ
PRIESSNITZ LIVE AT PENTAGON
KŘEST ALBA STEREO a NATÁČENÍ DVD
special guest: selFbrush
29.4. Jeseník, sál Pentagon, od 20h

Nejdůležitější událost v historii jesenické skupiny Priessnitz se odehraje poslední dubnový víkend v Jeseníku. Víkend můžete strávit s PRIESSNITZ, selFbrush a Lu v jesenickém sále Pentagon a Blue-s klubu.



Po sedmi CD vydávají PRIESSNITZ na konci dubna novou, dlouho očekávanou, desku Stereo. Stereo je v sedmnáctileté historii kapely z temného Jeseníku přelomovou deskou. „Uděláme důstojnou tečku nebo předěl, který nás nastartuje. Doufám, že po téhle desce už nebude možné jít dolů,“ popisuje desku frontman skupiny Jaromír Švejdík. V duchu hinduistické cesty po spirále se PRIESSNITZ vracejí do rodného Jeseníku, aby zde odehrály přelomový koncert spojený s křestem CD.

Kritikou chválená kapela si od začátku své existence získala příznivce díky přímočaré hudbě Petra Kružíka a inteligentním, poetickým textům Jaromíra Švejdíka. „V mých textech cítím otisklou svou duši, která je tvarovaná touto krajinou,“ komentuje svou tvorbu Švejdík. Po prvních, „gotických“ deskách Freiwaldau a Nebel přijali PRIESSNITZ písničkovou tvář a vydali úspěšné desky Hexe a Seance. Po nich následovaly unplugged verze největších hitů kapely v podobě CD Potichu? a singl Zlatý déšť vydaný při příležitosti oslav 200 let narození vodního lékaře Vincenze Priessnitze. Následovala deska Zero a po ní unikátní projekt Playlist. Na ten si skladby prostřednictvím webu vybrali sami fanoušci.

Deska se natáčela na dvou zcela vyprodaných koncertech v pražské Akropoli a vzbudila zaslouženou pozornost. První ochutnávkou z nové desky Stereo je aktuální singl Střepy, který zahájil netradiční řadu singlů labelu Escape. Střepy bodovaly v hitparádě Rádia 1 a opět sklidily pochvalné kritiky…... B stranu singlu pak tvoří skladba Němý, kterou složil Petr Kružík k divadelnímu představení Alois Nebel. To vzniklo na motivy komiksové trilogie Alois Nebel, jejíž autory jsou Jaromír Švejdík a Jaroslav Rudiš.



Stereo produkoval Dušan Neuwerth (mj. Kryštof, Here, Tatabojs, EOST či Umakart ), který vtiskl kapele nový sound. „Dneska už dáme na rady a desku nám děláme s člověkem, kterému důvěřujeme,“ komentuje spolupráci s Neuwerthem Švejdík. Novou desku pokřtí skupina PRIESSNITZ v sobotu 29. dubna v rodném Jeseníku. Mimo křtu se z celého večera pořídí také DVD záznam, který by se měl na trhu objevit v příštím roce. „Jsme asi poslední kapela, která nemá DVD. Teď je ta příležitost, kdy se všechno správně spojilo. Na obale desky Stereo budou záběry prázdného sálu Pentagon a na DVD by pak měly být fotky sálu zaplněného. Takže se kruh uzavře…“ říká Švejdík.

Nabitý víkendový program neobnáší pouze křest nového CD v Pentagonu a natáčení DVD záznamu ale také další hudební akce. Mimo českého hudebního fenoménu PRIESSNITZ se v Pentagonu jako special guest vystoupí selFbrush.

Pod pseudonymem selFbrush se skrývá písničkář Václav Havelka. Ten v průběhu posledních čtyřech let již dostatečně zdomácněl na české alternativní scéně. Za tu dobu vydal x nahrávek vlastním nákladem a právě dokončuje druhé album selFbrush – Three Names, které natočil koncem minulého roku v italském Maximum Volume Studiu s producentem Massimem Sartorem a které by mělo vyjít na podzim letošního roku. Václavovi universální schopnosti mu bez problémů dovolují zvládat sólová kavárenská vystoupení s akustickou kytarou, fúzovat folk s elektronickými vlivy nebo být funkční součástí kapely v klasickém rockovém osazení.



Po sobotním vystoupení se můžete se členy PRIESSNITZ potkat na dalším koncertě v jesenickém Blue-s klubu. Na tom vystoupí také selFbrush a Lu. Lu bývají přirovnáváni například k Blond Redhead, Sonic Youth, Codein, Pinback a dalším, jisté však je, že jejich hudební výraz založený na proplétajících se kytarách a výrazném zpěvu je zcela osobitý. Hudební VÍKEND S PRIESSNITZ pak zakončí DJ Tall.

Novinkové album Priessnitz můžete ochutnat prostřednictvím titulní skladby Stereo na kompilaci Soundczech 11, kterou najdete u květnového REPORTU. Vychází 1.5.

zavřít