REPORT Z KONCERTU I AM X

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Chris Corner, pán temnot a hrabě X, tedy, pardon, hrabě I Am X, nedávno přijel Pražanům zpestřit jeden jarní nedělní večer v Lucerna Music Baru. Přečtěte si recenzi na výsost spokojeného Marka Prose.

REPORT Z KONCERTU I AM X REPORT Z KONCERTU I AM X

I AM X
29.4. Lucerna Music Bar,Praha

WHO ARE YOU? I AM X!

Chris Corner (ex-Sneaker Pimps) se při svém premiérovém vystoupení v Čechách uvedl vloni svérázným způsobem. Na táborském festivalu Love Planet rozbořil pódium. A to doslova. Roe-Deer, kteří kvůli tomu přišli o svůj set, by mohli vyprávět. Nyní se vrátil do Prahy, aby představil druhý studiový počin projektu I AM X The Alternative.

Corner je opravdu netypická postava. Jeho osobnost je prazvláštním střetem egocentrického narcismu, transsexuální zvrhlosti a ubrečeného vzdoru. A nejinak znějí i jeho písně. Melancholické štěstí plné slz, stesk nad vlastní existencí i radost z další kocoviny. A pak že deprese nemůže být cool! Název druhého alba má symbolizovat jakousi alternativu k debutu, nikoli k současné hudbě. I AM X totiž nepředstavují na scéně nic zásadního, skladby jsou více méně kopírkou zaběhnutých stylů od elektronických odkazů (Kraftwerk), přes „unhappy“ kytarovky (Radiohead), až k tanečním party setům (vzor Underworld).

Mnohem důležitější je nenapodobitelná poetika vlastních písní. Jako typicky ztracená postmoderní kapela s vizitkou zamlklých mesiášů si Corner & spol. prorážejí cestu hudebním vakuem a opájejí se každým uznalým tlesknutím rukou z řad hltajících fanoušků. Vystoupení pak kombinuje místy drastickou videoprojekci (detailní záběr lízání oka jazykem) se zvláštní performací samotných muzikantů. Na první pohled nic neříkající Cornerovy pohyby, gesta i držení mikrofonu přesně zapadají do nálady písní, a ty pak získávají na naléhavosti a vrstevnatosti, aby s společně s vizuální podporou pořádně vyšláply na všechny vaše smysly.

Minimalismus ve strnulém postoji kytaristy, excentrismus v rozdováděných tanečcích klávesistky – to jsou i tváře skladeb I AM X.. Dokáží roztancovat (Nigthlife) i rozesmutnět (President) a to je přesně ta poloha, která uvádí fanoušky do mdlob. Dvojnásobná porce přídavků, sborové zpívání refrénů s publikem (převážně tracků z debutu Kiss&Swallow) a rozmazlený fracek Cris Corner jako osoba z jiné planety. Pokud jste ten večer po dlouhéma nelehkém rozhodování zvolili místo Abatonu (kde řádili The Dresden Dolls) Lucerna Music Bar, rozhodně jste nechybovali.

MP

www.iamx.co.uk

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít