RECENZE: Rufus Wainwright jde naproti novým posluchačům

Vydáno 12.05.2012 | autor: redakce

Rufuse Wainwrighta většina lidí zná především díky filmu Shrek, ke kterému natočil předělávku Cohenovské klasiky Hallelujah. Wainwright nyní vydal album Out Of The Game ve spolupráci s nejžádanějším britským producentem Markem Ronsonem.

RECENZE: Rufus Wainwright jde naproti novým posluchačům RECENZE: Rufus Wainwright jde naproti novým posluchačům


rufikOut Of The Game je albem je Rufusovým jednoznačně nejpopovějším albem. Značný vliv na podobu zpěvákova sedmého studiového alba měl právě Mark Ronson, jehož osobitý styl je znát hlavně v písni Perfect Man.

Album, i když na Wainwrightovy poměry popové, se plně vybarví až na několikátý poslech. Některé písně mají až muzikálově-dramatický nádech, a připadá vám, že je Rufus zpívá u otevřeného okna za svitu měsíce.

K titulní skladbě Out Of The Game natočil skladatel videoklip s britskou herečkou Helenou Bonham Carter, která zde hraje frustrovanou knihovnici, odříkávající text písně. V klipu si zahrál i sám Rufus, a to dokonce tři rozdílné role.

Píseň Montauk je věnována Rufusově dceři. Tento song však vybočuje z řady patosových výtvorů muzikantů, kterak šišlají na své ratolesti. Rufus zde své dceři vysvětluje, že svého tatínka bude vídat s druhým tatínkem. Zde to začíná být trochu zmatené, ale dceru Rufus počal čistě z technických důvodů právě s dcerou Leonarda Cohena, jehož Hallelujah má na svém kontě i Wainwright. Z této zápletky by opravdu byl muzikál jedna báseň.

Out Of the game je sbírkou balad, kterými vás provede Rufusův jedinečný hlas. Jeho spolupráce s Markem Ronsonem vytváří ideální mix pro náročné posluchače i popové fanoušky a je tak  ideálním počinem pro naposlouchání skladatelova jinak náročnějšího repertoáru. Což vám přijde vhod, abyste si koncert Rufuse Wainwrighta mohli naplno vychutnat na letošních Colours Of Ostrava, kde vystoupí jako jedna z hlavních hvězd festivalu.

BEST TRAX: Out Of The Game, Montauk, Perfect Man
ZKUS TAKÉ: Mark Ronson & The Business Intl: Record Collection, Rufus Wainwright: Poses, Leonard Cohen: Various Positions



text: Tereza Vavroušková
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít