Def Leppard

Vydáno 14.05.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Def Leppard je anglická rocková skupina založená v roce 1977 v Sheffieldu. Jejími členy jsou Joe Elliott (zpěv), Rick Savage (basová kytara, doprovodné vokály), Rick Allen (bicí, doprovodné vokály), Phil Collen (kytara, doprovodné vokály) a Vivian Campbell (kytara, doprovodné vokály). Proslavili se především v desetiletí mezi osmdesátými a devádesátými lety.

Původně kapelu zakládali Rick Savage, Tony Kenning a Pete Willis, kteří všichni pocházeli ze stejné školy. Tento první útvar nesl název Atomic Mass. Později se k uskupení přidal Joe Elliott, který nejprve hrál na kytaru a pak se zjistilo, že bude lepší, když bude stát za mikrofonem. Tento člověk pak také vymyslel název kapely "Deaf Leopard", což se později přeformovalo na Def Leppard. Postupem času našla parta inspiraci v britském hard rocku a heavy metalu a tyto styly také začala následovat. Brzy se stali lídry nové vlny britského heavy metalu a vyneslo jim to i lukrativní kontrakt s labelem. Debutové album On Through the Night vyšlo roku 1980, umístilo se v první patnáctce v albové hitparádě. Fanoušci však příliš spokojeni nebyli, podle nich album až moc okatě obdivovalo Ameriku a její kulturu. Kvůli pochlebování Spojeným státům je pak vypískávali fanoušci během živého vystupování. 

S další deskou High 'n' Dry (1981) Def Leppard pozměnili zvuk a ačkoli neměla komerční úspěch, video k singlu Bringin' On the Hearbreak se stalo jedním z prvních metalových klipů pouštěných na MTV. Obrovského úspěchu se pak skupina konečně dočkala s řadovkou Pyromania (1983), kde se ujal hlavně hit Photograph, známé jsou i songy Rock of Ages a Foolin'. V téže době ovšem také vyšel Thriller Michaela Jacksona, a tak na první místa DL bohužel dosáhnout nemohli. Skvěle se ale dařilo i další desce Hysteria (1987) s hity Animal, Love Bites, Armageddon It a především pak Pour Some Sugar On Me, který dokonce dobyl vrchol amerického žebříčku. 

S deskou Slang si DL trochu zaexperimentovali - byla o něco syrovější, s temnými texty a celý materiál byl nahrán najednou, ne po jednotlivých nástrojích. S albem X pak začali inklinovat k popové hudbě.

V roce 2015 parta vystoupila v pražské O2 areně, o čemž jsme psali tady.

Diskografie:
On Through the Night (1980)
High 'n' Dry (1981)
Pyromania (1983)
Hysteria (1987)
Adrenalize (1992)
Slang (1996)
Euphoria (1999)
X (2002)
Yeah! (2006)
Songs from the Sparkle Lounge (2008)
Def Leppard (2015)

Další články interpreta

Guns N' Roses - TOP 7 očekávaných songů pražského koncertu

Style

vydáno 02.07.2017

Letos uplyne 30 let od vydání alba Appetite For Destruction. Nic lepšího od té doby Guns N' Roses nevydali - oni toho obecně moc...

TOP 10 podzimních metalových koncertů: Tarja ohromí hlasem, Architects zavzpomínají na zesnulého kytaristu

Style

vydáno 04.10.2016

Podzimní listí se vybarvuje a kromě zelené brzy nabídne pestrou paletu dalších barev. Stejně rozmanitá je nabídka metalových koncertů...

Letní koncerty (II.): Druhou půlku prázdnin rozezvučí Damien Rice, The Neighbourhood i Disclosure

Style

vydáno 26.07.2016

Když se prázdniny přehoupnou do druhé poloviny, možná vás přepadne smutek. Na druhou stranu se můžete těšit na koncerty The...

TOP 5 videoklipů týdne (73.): Beyoncé v zatopeném New Orleans i Def Leppard jako roboti

Video

vydáno 09.02.2016

Jako každé úterý tu máme úrodu nových klipů. Primal Scream si libují v retru a Def Leppard zase ve sci-fi. Beyoncé provádí...

6 dekád se Scorpions: Němečtí veteráni pamatují jednoho z prvních Bondů i 6 týmů v NHL

Style

vydáno 17.01.2016

Hudba je úžasný obor. Zatímco v mnoha firmách jsou lidé (před)důchodového věku posíláni do penze, u řady muzikantů respekt a...

HITPARÁDY (20.): V Česku je nejposlouchanější Adele, rádia ji ale ignorují

Rock blog

vydáno 11.11.2015

Pohled do aktuálního vydání tuzemských hitparád říká o schopnosti českých rádií reflektovat vkus našich posluchačů vše: zatímco...

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Steve Clark (Def Leppard, 204.)

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 08.08.2015

Rok 1991 nezačal pro britské rockery Def Leppard právě šťastně - 8. ledna ve svém londýnském bytě ve věku pouhých 30 let...

VIDEO: Hit Taylor Swift zpívají Rolling Stones i Black Sabbath. Nebo ne?

Video

vydáno 09.07.2015

Vtipná coververze aktuálního hitu Bad Blood Taylor Swift se v těchto dnech šíří internetem. Písničku, jejíž video před...

zavřít