Laibach rozduní česká kina, jejich hudba zazní ve filmu

Vydáno 21.05.2012 | autor: redakce

Slovinští Laibach ovládnou v polovině července tuzemská kina. Stane se tak prostřednictvím sci-fi komedie Iron Sky, ke které složili hudbu.

Laibach rozduní česká kina, jejich hudba zazní ve filmu Laibach rozduní česká kina, jejich hudba zazní ve filmu


laibach - iron sky - smallTemná sci-fi komedie Iron Sky měla celosvětovou premiéru 11. února na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Často diskutovaný a vysoce hodnocený snímek z finsko-německo-australské koprodukce se pyšní nejen neotřelou a sofistikovanou zápletkou, ale také více než čtvrt milionem diváků, kteří film zhlédli během premiérového, velikonočního víkendu a vynesli ho tak na přední příčky návštěvnosti kin. Na česká plátna přijde Iron Sky přesně 12. července.

Invaze Čtvrté říše, kterou nacisté plánovali 70 let, ukryti na tajné základně na Měsíci (!), přichází od tvůrců sci-fi komedie Star Wreck: In the Pirkinning. V hlavních rolích se představí Julia Dietze, Udo Kier, Götz Otto, Christopher Kirby, Tilo Prückner či Stephanie Paul.

Hudbu k filmu složila slovinská stálice Laibach, kterou jsme měli možnost vidět začátkem dubna v Praze. V Paláci Akropolis předvedla v rámci We Come In Peace Tour právě hudbu ke zmiňovanému bijáku. Mimochodem, režiséra Iron Sky Tima Vuorensolu údajně inspirovalo album Laibach Volk (2006), obsahující radikální předělávky evropských národních hymen.

Iron Sky je netradičním filmem nejen svým příběhem, ale také svým „zrodem". Tvůrci se rozhodli zapojit do příprav snímku filmové fanoušky. Ve světě dnes již rozšířený způsob kolektivního financování neboli crowdfunding vyzývá občany, aby se zapojili do finanční podpory projektu. Tak vznikla sbírka na Iron Sky. Kdokoliv, kdo přispěl byť jen jediným eurem, se tak dostal k běžně nepřístupným informacím o filmu a měl např. možnost získat válečné dluhopisy.

zdroj: TZ, map
zavřít