Charlie Straight: Když jsme dobře naladěni, přesvědčíme i zoufalce

Vydáno 22.05.2012 | autor: redakce

Nedávno završili Someone With A Slow Heartbeat Tour, promující druhé album, vyprodaným koncertem v pražské Akropoli. Nejen na této štaci Charlie Straight to tak trochu vypadalo jako za dob beatlemánie – šílení fanynek i uznání mužské části publika dělá z třinecké kapely jedny z nejúspěšnějších 'developing artists' poslední doby. Odpovídal zpěvák Albert Černý a bubeník Pavel Pilch.

Charlie Straight: Když jsme dobře naladěni, přesvědčíme i zoufalce Charlie Straight: Když jsme dobře naladěni, přesvědčíme i zoufalce


Charlie Straight in USA 2Charlie Straight v USA Jak jste vlastně přišli na název Charlie Straight?
Albert:
Byla to přezdívka na x-chatu, kterou jsem používal v patnácti. Jde nám hlavně o to Straight, upřímnost.
Pavel: Jednoho dne jsme zkoušeli s kapelou na hudební škole v Třinci. Na zkoušku jsem přijel zaprášenou starou Mazdou 121. Po zkoušce jsem si všiml, že na bočních dveřích se mi objevil nápis Charlie Straight. A pachatelem byl... To je tajemství (smích).

Jaké vypadaly vaše společné muzikantské začátky?
Albert:
Všichni jsme se vlastně potkali ve škole.  První zkoušku jsme měli v hudebce v Třinci. 
Pavel: Ve 22 letech jsem začal učit ve zmiňované hudební škole. Jednoho dne za mnou přišel starší pán v černém saku – pan Černý - s mladým patnáctiletým klučinou, že by ho chtěl přihlásit na bicí. No a po čtyřech letech vykání to všechno začalo.

Hrajete spolu skoro šest let, nelezete si občas na nervy při takhle intenzivním fungování kapely? 
Albert:
Je to tak, hrajeme od srpna 2006 a ponorka je součástí každé kapely, ne? Otàzka je, jak jí čelit. Tím, že pořád potkávàme zajímavé lidi a bereme je na cesty s sebou, se to daří. 
Pavel: Ano, ponorková nemoc. To je snad přirozená věc. Člověk se tomu nevyhne. Představte si, že jste zavřeni např. 13 hodin v autě a to tři dny po sobě... Otázka zní:  jak to asi v tom autě vypadá? Co si tam říkáme? Víte co, zkuste si to (smích)...

Loni jste získali Anděly, letos jste se představili na Žebříku, jak vám pomohla tato a další ocenění?
Albert:
Andělé nám hodně pomohli, ale já mám spíš radost z ceny MTV. Je dobré, že díky tomu dostanou tvůrci klipů, o kterých fanoušci ani neví, prostor představit se světu.
Pavel: Tahle ocenění mohou kapele pomoct zviditelnit se. Hlavní jsou ale fanoušci, kteří s vámi cestují z místa na místo, a když už je někdo natolik vytrvalý, že je ochoten třikrát po sobě přijet na koncert, tak to je to nejkrásnější ocenění, jaké může být.

006  zebrikCharlie Straight na Žebříku 2011 005  zebrikAlbert Černý a Jan Ciencala


Nejde se nezmínit o albu Someone With A Slow Heartbeat, s nímž jste přišli v březnu a teď je představujete živě …
Albert:
Máme radost, že se mu daří. Právě točíme klip na titulní skladbu, bude hotov každou chvíli.
Pavel: Jsme spokojeni a moc. Jak už jistě víte, naše deska voní. Dokonce si ji i někteří věší v autě jakožto vonící stromeček... Možná by se hodila i na WC (smích).

Přečtete si recenzi na Someone With A Slow Heartbeat

Popište, jak vzniká vaše muzika? Kde nacházíte inspiraci?
Albert:
Já do zkušebny přinesu napsanou písničku a společně s klukama z ní uděláme něco, co se dá poslouchat.
Pavel: Autorem textu a, řekněme, akordů je Albert. Hudbu pak vytváříme společně. Přirovnal bych to k výrobě auta: motorem kapely je basa s bicími. Barvu a design vyrábí Michal, náš klávesák, společně s Albertem, který se ve finále musí naučit auto řídit. Akorát někteří z nás nerespektují značky (smích).

Albertovy texty jsou výhradně v angličtině, nechcete už zkusit nazpívat něco česky?
Albert:
Chceme hrát i v zahraničí, a tak se angličtiny budeme držet.
Pavel: Ne.



Kde se vám hraje nejlépe?
Albert:
Brno je super, proto jsme na Flédě v březnu křtili desku. Pražské koncerty bývají taky dobré, ale často nás překvapí malé festiválky nebo místa jako Vlachovice… Nedávno jsme hráli v Bratislavě a i tam to bylo super. Baví mě kluby, kde máme lidi na dosah ruky a můžeme líp komunikovat. Ale teď se těším na léto, na velká podia a festivaly.
Pavel: V podstatě kdekoliv. Je jen na nás, jakou atmosféru dokážeme vytvořit. Když je kapela pozitivně naladěna, dokáže přesvědčit i toho největšího zoufalce, haha. Máme rádi tu intimní atmosféru. A hlavně ty sexy holky v prvních řadách!

K vašim silným zbraním patří videoklipy, s kým je děláte?
Albert:
Díky za kompliment. School Beauty Queen z New Yorku dělal Yemi AD, Coco Tomáš Zilvar a český VICE. Teď děláme nový klip s Jirkou Marshalem z AD ROOMu a Vojtou Buchtou.

klipCharlie Straight při natáčení klipuZačátkem červnu hrajete na jednom z prvních fesťáků -  na Okoři se šťávou. Na co se mohou návštěvníci těšit? Máte pro v rukávu nějaké překvapení?
Albert:
Budeme hrát všechny písničky pozpátku (smích).
Pavel: Nedávno jsem hecoval Alberta, aby si svlékl tričko. Nevím sice, jestli by to bylo nějaké překvapení, ale Albert má opravdu sexy bradavky (smích)...

Jak relaxujete, kde dobíjíte baterky?
Albert:
Chodím do lesa a koukám doma do stropu.
Pavel: Část kapely sportuje, čte knížky no a někteří: kafíčko, cigárko, MF Dnes a hřebíček do rakve… No a naše přítelkyně nás dobíjí v tom dobrém slova smyslu.

Charlie Straight vystoupí 2. června na 14. ročníku festivalu Okoř se šťávou, pořádaném tradičně pod středočeským hradem Okoř. Kromě nich zahrají Mandrage, Sto zvířat, Václav Neckář, Wohnout, UDG, České srdce, Vltava, Vladimír Mišík & Ivan Hlas & ETC..., Imodium, O5 a Radeček, Hentai Corporation, Stay Subway aj.

text: Michal Šenbauer, Jarda Hudec, foto Petr Tibi, archiv


Kopie (2) - Charlie Straight in USA 2

 

zavřít