Trutnov Open Air Festival: Korn doplní Yellowcard a dEUS

Vydáno 30.05.2012 | autor: redakce

Český Woodstock vybubnovává další kapely. Na Trutnov Open Air, který se koná 16. - 18. srpna, přijedou punkoví Yellowcard a alternativní dEUS. S americkou kapelou Korn tak doplňují tradičně různorodou podkrkonošskou dramaturgickou mozaiku.

Trutnov Open Air Festival: Korn doplní Yellowcard a dEUS Trutnov Open Air Festival: Korn doplní Yellowcard a dEUS


yc pic 1„K blížícímu se Dni dětí vybubnováváme, že k americkým Korn přibývají další kapely. V našem podhorském ležení zahrají punkoví Yellowcard a alternativní dEUS. Doplňují tak tradiční mozaiku plnou rozličností a různorodosti, jak to měl rád i náš náčelník," oznamují pořadatelé nejstarší nejen hudební přehlídky svého druhu u nás. Letošní pětadvacátý rok je In memoriam věnován náčelníkovi Václavu Havlovi a guruovi undergroundu Ivanu Martinu Jirousovi, kteří byli pravidelnými festivalovými návštěvníky.

 

Američtí Yellowcard vystoupili v Čechách pouze jednou, a to při svém turné vloni v Praze. Ačkoliv se jedná o kapelu, která vznikla již před patnácti lety, přijedou do Čech na své první festivalové vystoupení až nyní. Hoši z Yellowcard pocházejí z Jacksonville, nejlidnatějšího města na Floridě, a popularitu si získali po pěti letech od svého vzniku v roce 2003 albem Ocean Avenue. „Svojí punkovou hudbu obohacují elektrickými houslemi a jejich živá vystoupení bývají mnohem syrovější než studiové nahrávky. Jak to u některých kapel bývá, na deskách zní trochu vyměkleji, jejich koncerty jsou však tvrdé a energické. Věříme, že při jejich vystoupení nezůstane žádný mokasín v klidu a zdejší spiklenecké publikum jejich nasazení podpoří tancem i zpětným vracením energie," doplňuje k tomu Martin Věchet, zakladatel a duchovní otec festivalu. V těchto dnech právě vychází aktuální singl z připravované, v pořadí jíž osmé desky a Yellowcard sklízí úspěch a pochvaly od přátel, kritiků i fanoušků skupiny.

deusdEUS vznikli v Antverpách v roce 1992 na základech malé, ale živé alternativní hudební scény. V jejich hudbě se odrážejí různorodé vlivy umělců jako Tom Waits, Frank Zappa, Sonic Youth i Leonard Cohen či Smashing Pumpkins. Zdánlivě žánrově nesourodé prvky dEUS umějí bravurně skloubit a vytvořit z nich uhrančivou hudební mozaiku, kterou pochvalně kvitují hudební kritici a z níž jsou nadšeni alternativně i nealternativně smýšlející posluchači po celé Evropě. dEUS produkovali muziku, která se posunovala přes pole hudebních stylů a tónů a vytvářela oslnivý kaleidoskop. Jejich debut z roku 1994 Worst Case Scenario pozdravil nic netušící svět svým punkovým zvukem v Suds & Soda. Poté, v roce 1996, následovalo asi nejznámější album In A Bar Under The Sea.

V roce 2000 hlavní duše kapely Tom Barman pozastavil její fungování. Mělo jít jen o krátkou přestávku, aby se členové měli možnost věnovat i jiným aktivitám. Nakonec z toho byla čtyřletá pauza s několika ojedinělými koncerty. Před vánocemi 2004 jejich návrat nabral konkrétní podoby. „Byli jsme všichni zaneprázdněni, ty roky tak letěly," říká k tomu Barman. „Ale pak jsme si uvědomili, že v rockové hudbě je několik let jako věčnost. Reakce lidí, když jsme se vrátili, byla neuvěřitelná. Hráli jsme na mnoha místech před větším publikem. Bylo to víc, než jsme očekávali." Album Pocket Revolution z roku 2005 představuje přesvědčivý návrat. Zatím poslední album Keep You Close natočené s kanadským producentem Davidem Bottrillem (Muse, Placebo, Tool aj.) vydala kapela v září loňského roku.

zdroj: TZ, map {vypnoutlink:Air}
zavřít