RECENZE: The Mars Volta nabízejí psychedelicko-elektronické dobrodružství

Vydáno 01.06.2012 | autor: redakce

Přestože je šesté album vlasatých latinoameričanů The Mars Volta od první pecky The Whip Hand plné podivných zvuků, rozbitých melodií a zvláštních sól, jedná se k běžným posluchačům asi o jejich nejvstřícnější album. Relativně. Ale když se pořádně zaposloucháte do té směsice tónů, někde hluboko pod povrchem najdete i melodickou písničku. Také relativně.

RECENZE: The Mars Volta nabízejí psychedelicko-elektronické dobrodružství RECENZE: The Mars Volta nabízejí psychedelicko-elektronické dobrodružství

marsvoltaTHE MARS VOLTA
NOCTOURNIQUET

Warner Bros / Supraphon
13 trax

Pokud někoho baví škatulkovat muziku do různých žánrů, při poslechu nahrávky Noctourniquet toho nejspíš hodně rychle zanechá. Otázku, zda se jedná o alternativní rock, experimentální rockovou operu, zvláštní underground nebo jen psychedelické bezradné tápaní si bude muset položit hned na začátku albu po odeznění skladeb Aegis či Dyslexion. Ale proč si lámat hlavu, o co vlastně jde? Nejlepší je se nad tím moc nepozastavovat a nechat se vtáhnout do zvláštního světa expresivního zpěváka Cedrica Bixlera-Zavaly, kytaristy Omara Rodrigueze-Lopeze a dalších členů kapely, jejíž tvorba se asi nikdy nestane masovou záležitostí. A pokud ano, nebude něco v pořádku.

Těžko říct, kde hledat příčinu toho, že Mars Volta se tentokrát nebrání výraznějším melodiím a v případě Trinkets Pale Of Moon nebo Vedamalady je podíl rušivých zvuků a melodických kliček redukován na snesitelné minimum a skladby mají únosnou stopáž. Asi to nebude jen tím, že jde o první nahrávku bez účasti klávesáka Issiaha Owense a tradičního hosta Johna Fruscianteho. Bude nesmírně zajímavé pozorovat, kam se tahle původně punková parta posune dál. Pro příznivce jejich předchozí tvorby bude možná Noctourniquet těžko akceptovatelným úkrokem stranou, ale jeho určitá srozumitelnost může zajistit další zájemce o jejich pestrou sbírku bublavých a jinak divných a zdánlivě chaotických zvuků. The Mars Volta každopádně nenechají na své novince posluchače příliš vydechnout, což je pochopitelně plus. Někoho svou (opět jen relativní) přístupností možná zaskočí, ale co s kapelou, která neumí překvapit?!

BEST TRAX:
Dyslexion, The Malkin Jewel, Vedamalady
ZKUS TAKY: King Crimson The Power to Believe, The Mothers of Invention Ahead of Their Time, At the Drive-In Relationship of Command



text: Roman Jireš
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít