Nejlepší britské album všech dob? Iron Maiden porazili Pink Floyd i Beatles

Vydáno 02.06.2012 | autor: redakce

Iron Maiden strčili do kapsy Beatles, Pink Floyd, Oasis a Adele. Jejich deska The Number Of The Beast je podle fanoušků nejlepším britským albem uplynulých šedesáti let.

Nejlepší britské album všech dob? Iron Maiden porazili Pink Floyd i Beatles Nejlepší britské album všech dob? Iron Maiden porazili Pink Floyd i Beatles

ironmaiden-thenumberofthebeastAnketa pořádaná společností HMV se uskutečnila u příležitosti královnina diamantového výročí a zaměřila se na hudební alba a filmy natočené v době panování královny Alžběty II. Nejpopulárnější kapelou se stali Beatles, kteří v Top 10 zabodovali hned se čtyřmi deskami a se Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band obsadili třetí místo.

Pro The Number Of The Beast hlasovalo celkově 2754 respondentů, což je 9,18% z celkového počtu. Deska z roku 1982 byla prvním albem Iron Maiden, které se dostalo na nejvyšší příčku britského prodejního žebříčku. Nabídlo mimo jiné i singl Run To The Hills a dodnes se ho prodalo přes 14 milionů kopií. Zajímavé je, že na něm na postu zpěváka v kapele debutoval Bruce Dickinson, jenž nahradil na drogách a alkoholu závislého Paula Di'Anna.

Bruce Dickinson prvenství komentoval slovy: "Iron Maiden jsou hrdou britskou kapelou. Proto je pro nás vítěžství v takové anketě velmi speciální. Děkujeme našim báječným fanouškům, jsme uchváceni a velmi potěšeni!"

Za nejlejlepší film Britové zvolili Boyleův hit Trainspotting, který si můžete aktuálně opět připomenout i v českých kinech.

Žebříček hudebních alb:

1. Iron Maiden: The Number of the Beast (9.18%)
2. Depeche Mode: Violator (6.30%)
3. The Beatles: Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band (5.69)
4. The Beatles: Abbey Road (5.67%)
5. Pink Floyd: Dark Side of the Moon (5.23%)
6. The Beatles: Revolver (4.01%)
7. Queen: A Night at the Opera (3.98%)
8. Oasis: (What's the Story) Morning Glory? (3.91%)
9. Adele: 21 (3.07%)
10. The Beatles: White Album (2.60%)



TZ, mp

zavřít