Circus Ponorka interview: Kapela jednoho muže, který si dělí mozek

Vydáno 04.06.2012 | autor: redakce

Honza Ponocný je na naší scéně unikátní personou. Nejenže bývá zdatným a vyhledávaným sparringspartnerem známých hudebníků, jako jsou Miro Žbirka nebo Ivan Kral, ale navíc má vlastní one man show Circus Ponorka, která dokonale imituje zvuk regulérní několikačlenné kapely. Zajímá vás, jak to dělá?

Circus Ponorka interview: Kapela jednoho muže, který si dělí mozek Circus Ponorka interview: Kapela jednoho muže, který si dělí mozek


cirkus ponorka by marek smejkalTvůj hudební život je velmi bohatý. Popsal bys nám, kde všude jsi zanechal otisky za poslední rok, dva?
Tak asi největší změna je to, že jsem si nechal postavit vlastní studio, takže můžu někde pořádně řezat do bicích a pověsit si Boba Marleyho na celou stěnu:-). Hrál jsem a produkoval pár CéDéček, třeba Vaška Koubka, dvě CD Karolíny Kamberské, kapelu Tibet i něco z popu, třeba Ledeckého, různé zpěvačky a zpěváci si vzaly moje písničky, hraju koncerty s Koubkem, s Mekym Žbirkou, s Ivanem Kralem, ale hlavně se svým jednočlenným orchestrem Circus Ponorka. Napsal jsem hudbu k pár filmům, píšu zrovna ke dvěma dalším, koupil si pár nových nástrojů, jako banjo, mandolínu a basu, takže na řadě je asi nějaká bluegrassová deska (haha).

Loni jsi vydal nové CD, což je de facto soundtrack k filmu, šlo to ztuha nebo lehce?
Je to cédéčko Perfect Days Ltd a šlo to lehce, na světě jsou jiné věci, které jdou těžce, hudba má jít lehce. Je to moje druhá řadová deska a jsou tam písničky, které se objevily v posledním filmu Alice Nellis Perfect Days.

Přečtěte si recenzi alba Perfect Days Ltd.

circusponorkaJak vypadá tvůj všední hudební den? 
Hlavně žádný hudební den není ,,všední'', je toho spousta, co bych se chtěl naučit a vyposlechnout, moc nechápu některé moje vrstevníky, i muzikanty, kteří tvrdí, že už nic nového neposlouchají, ale uznávám, že jsem trochu fanatik, takže si furt hraju, nebo točím.  "Každý den je to jinak", jak zpívá legendární Abraxas, že jo?

Koncert Circus Ponorka je "one man show". Přesto zní jako celá kapela. Jak to děláš, prozradil bys něco ze svého know how?
To, co lidi asi vždycky nejvíc zaujme, je fakt, jak je možné vytvořit zvuk celé kapely jedním člověkem. Přitom je to celkem jednoduché, nahrávám sám sebe v reálném čase do různých samplerů, ty pak nohama spouštím, do toho samozřejmě hraju, zpívám, poskakuju. Nic to není, stačí si rozdělit mozek na víc částí a je to hračka :-) Ale vážně, žijeme ve 21. století a já mám rád technologie, ale taky mám rád Beatles, takže nakonec stejně záleží hlavně na PÍSNIČCE, tu technologii beru jen jako další nástroj.

Slyšel jsi už o festivalu Eurotrialog v Mikulově? Připravuješ si něco extra?
Samozřejmě, že jsem hodně slyšel, každý rok sleduju jaké kapely tam budou hrát a říkám si: ,,Kéž by došlo i na mě.'' (haha). Takže si určitě něco extra připravím, třeba disco verzi nějaké skladby Už jsme doma, nebo něco podobného...

Chceš mikulovskému publiku něco vzkázat?
Ano, ano, ano, přijďte :-) V mikulovském amfiteátru bych měl hrát v pátek 24. srpna.

Na Eurotrialogu Mikulov 24. – 25. srpna dále vystoupí Jasná páka, Už jsme doma, Jiří Schmitzer, Neruda, Degenerate Art Ensamble (USA), Krásné nové stroje, Zrní a další.



Text Romek Hanzlík, redakce, foto archiv


circusponorka  kopie 2

 

zavřít