Buty

Vydáno 07.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

Buty jsou českou popovou kapelou, která si u českých posluchačů vysloužila slušné renomé. Kapela původem z Ostravy vznikla v roce 1986 z dvou uskupeních – U238 a B Komplex. Mezi zakládající členy se řadí duo Radek Pastrňák a Richard Kroczek. K nim se později přidali Ivan Myslikovjan, Vít Kučaj a Luděk Piaseczný.

I když se Buty řadí mezi popoulární skupiny, v její hudbě najdeme velké množstvích hudebních stylů a vlivů. Jmenujme například klasický rock, různorodý folklor, jazz, country, reggae a další styly. Mezi nejsilnější stránky kapely patří texty, které jsou již na první poslech chytlavé, nápadité, vtipné a originální. Zajímavostí je, že se kapela nedrží v zajetých kolejí, ale každé nové album se od toho předchozího výrazně odlišuje. Od komorního Pískej si pískej, k atmosférickému Ppoommaalluu, pozitivnímu Dřevu (toto album většina kritiků přirovnává k vrcholu tvorbě Buty), až po desku Votom, která vznikala pět let.

Název skupiny znamená v překladu „Boty“ a je odvozen z lašského nářečí, do kterého bylo toto slovo převzato z polštiny.

Skupina složila písně k filmu Jana Svěráka Jízda, za které obdržela Českého lva za nejlepší hudbu v roce 1994.

 

Diskografie

Pískej si, pískej (1992)
Ppoommaalluu (1994)
Dřevo (1995)
Rastakayakwanna (1997)
Kapradí (1999)
Normale (2001)
Votom (2006)
Duperele (2012)

zavřít