E!E

Vydáno 07.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

Legendární příbramská kapela českého punku E!E působí na české hudební scéně od roku 1987. Většinu členů kapely spojovala společná práce ve firmě ZTR RD Příbram, kde se poznali. V Příbrami v té době působila i místní kapela Bon Pari, která se stala zdrojem inspirací pro vznik E!E. Jejich cílem bylo, jak už to v punku bývá, provokovat a pobuřovat své okolí. I název měl tedy znázorňovat něco nelibého (E!E = citoslovce znechucení).

V původní sestavě hrál Robert Kyselo na bicí, Vilda Řapek na baskytaru a vokály, Petr „Bakča“ Bakalerov na kytaru a vokály a Miroslav Bergerstein na akordeon a zpěv. Bubeník Robert Kyselo zároveň působil jako hlavní textař.

První koncert skupiny se datuje na léto roku 1988 a uskutečnil se v příbramské hospodě U Podařilů. Právě v této době vyšla skupině první kazeta, která nesla název Obyčejní poserové (parodie na desku Obyčejní hrdinové kapely HNF).  Ten samý rok musel Řapka s Bergersteinem na vojnu a skupinu doplnil Bořek Řehoř na baskytaru a zpěv. Místo však přenechal baskytaristovi Petru Mottlovi a v kapele se začal věnovat pouze zpěvu.

Následovali personální změny v kapele a poté již skupina jen rostla na popularitě. Mezi největší úspěchy skupiny patří jistě koncert před Sex Pistols v roce 1996 v pražské sportovní hale. To by se dalo označit za vrchol kariéry E!E.

 

Diskografie

Obyčejní poserové (1988)
0001 (1992)
Poslouchej (1993)
Mrtvák (1995)
Mrtvák (1995)
Deska (1996)
Děláme co můžem (1998)
Dvacet pe!ecek (2000)
Rock Kafe (2003)
Gambrinus Tour (2005)
Lepší už to nebude (2006)
Praha Vagon Live (2008)
Furt živjeE!E (2010)
2012 (2012)
E!E - Unplugged (2013)

Další články interpreta

Kýč, humor i hloubka: odkaz Karla Kryla v sedmi coververzích

Style

vydáno 03.03.2017

Na 3. března připadá výročí úmrtí jednoho z nejvýznamnějších českých písničkářů. Karel Kryl naposledy vydechl v roce 1994,...

Tým Rock Café interview: Stojíme si za tím, co děláme, u nás se budete cítit jako doma

Rozhovory

vydáno 04.08.2016

Sedli jsme si s týmem pražského Rock Café, šéfkou produkce Terezou Fišerovou a jejími kolegy Šimonem Blaschko a Veronikou Chaloupkovou,...

VIDEO: Kohout plaší smrt už 20 let. Singlem a klipem láká na nové EP

Video

vydáno 03.06.2016

Liberecká kapela Kohout plaší smrt letos oslaví 20 let na scéně a při té příležitosti vydá nové EP. Jako ochutnávku nyní...

Punker Petr "Bakča" Bakalerov z E!E: Indián, co nerad hulil sám

Smrt si říká rock 'n' roll

vydáno 14.05.2016

Petr "Bakča" Bakalerov, jeden z prvních českých punkových kytaristů a spoluzakladatel příbramské skupiny E!E , zemřel po těžké...

LIVE: Tři sestry v O2 areně, to je nářez!

Recenze

vydáno 23.12.2015

Tři sestry dle hesla "hlavně že je večírek" slaví vlastně neustále. Přesto bylo předchozích dvanáct měsíců něčím...

Na co se těšit v červenci: 12 tipů iREPORT.cz

Style

vydáno 01.07.2015

Příchod července dává jasně najevo, že sezóna festivalů a koncertů pod širým nebem je v plném proudu. A máme z čeho...

ROCKBLOG: Totální nasazení o turné v Turecku (I.)

Rock blog

vydáno 28.02.2015

Totální nasazení letos načalo svoji 25. koncertní sezónu velmi netradičně. Slánská trojice vyrazila se spřízněnými...

TOP 6 videoklipů týdne (15.)

Video

vydáno 29.12.2014

Bring Me The Horizon v novém klipu vzpomínají na uplynulý rok, Totální nasazení se naladilo na pohádkovou vlnu, Luno vzdalo čest...

zavřít