SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Tupac Shakur (38.)

Vydáno 09.06.2012 | autor: redakce

Tupac Amaru Shakur neboli 2Pac. Miliony prodaných desek na straně jedné, nenávistný odpor k jeho jedovatým textům, ve kterých oslavoval násilí, drogy a ponižování žen, na straně druhé. Ať milován či nenáviděn, faktem zůstává, že se svou hudbou a filmy dotkl miliónů lidí, nejen černé barvy pleti. Jeho krátký divoký život a neobjasněná násilná smrt z něj učinily legendu gangsta rapu.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Tupac Shakur (38.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Tupac Shakur (38.)

Tupakův původ a dětství, v němž násilí, smrt a protest měly své pevné místo, předurčily jeho osud. Jak média, tak umělec samotný, se snažili co nejméně hovořit o tom, že tento talentovaný zpěvák, skladatel a herec byl právoplatným následníkem rodiny černých revolucionářů, z nichž většina skončila v 70. a 80. letech ve vězení, v exilu nebo mrtvých.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Pouta s rodinou Shakurových musela pro rappera znamenat značnou psychickou zátěž. Jednotliví členové rozvětveného klanu vzbuzovali mezi radikály v období působení černošského hnutí Černá moc (Black Power) téměř mýtickou úctu, obzvlášť v New Yorku. Hudební i sociální kritikové ve snaze nalézt v rozporuplném Tupakově životě smysl, se často zabývají tímto určujícím prvkem jeho minulosti. Tupac se přirozeně cítil se svými radikálními a nekompromisními příbuznými určitým způsobem svázán a není proto divu, že jej na každém kroku pronásleduje policie nebo znepřátelený gang.

Potomek Černých panterů

Narodil se v newyorském Brooklynu v roce 1971 jako Leane Parish Crooks. Krátce po narození ho matka přejmenovala na Tupac Shakur (podle revolučního jména Inků Tupac Amaru – Zářící had). Shakur znamená v arabštině "vděčný bohu". Tupakova matka, Afeni Shakur, členka organizace Black Panther, se během těhotenství s Tupakem ocitla ve vězení, obviněna z bombového spiknutí. Manhattanský státní zástupce se tehdy pokusil spojit část organizace panterů s údajným spiknutím, ale předložené důkazy porota rychle zamítla. Dnes se mnozí přiklánějí k tomu, že obvinění se stali obětmi pokusu FBI zdiskreditovat členy Černého pantera v celé zemi.

Afeni nikdy veřejně neodhalila totožnost Tupakova otce, nicméně připustila, že její manžel Lulumba Shakur, hlavní obviněný ve zmíněné kauze, otcem není. Lulumba, zdeptaný a rozzuřený procesem, se s manželčinou nevěrou nevyrovnal a po svém propuštění z vězení Afeni i jejího novorozeného syna opustil. Afeni neváhala a bleskově se přestěhovala k Lulumbově adoptivnímu bratrovi Mutulovi, který se stal Tupakovi nejen otčímem, ale i duchovním rádcem po zbytek jeho života.

Lidé, kteří rodinu znali, se o Mutulovi vyjadřují jako o nejvlivnější mužské postavě v Tupakově životě, jako o muži, který jej učil stát si za svými názorya nikdy neutíkat z boje. Nicméně Mutulu, později díky své znalosti akupunktury nazývaný Dr. Shakur dodnes popírá, že by měl s loupežným přepadením něco společného, přesto byl usvědčen a odpykává si šedesátiletý trest ve federální věznici v Lewisburgu. V té době se Afeni s Shakurem přestěhovali z Harlemu do Baltimoru. Rodinné trauma se ještě znásobilo, když byl Lulumba, který udržoval s rodinou přátelské styky, nalezen zabitý v Lousianě, několik dní před Mutulovým zatčením.

Vrah neznámý, válka nekončí

Tehdy bylo Tupakovi patnáct. V Baltimoru začal navštěvovat školu divadelních umění, kde studoval herectví a balet. Projevoval výrazný talent, ale okolnosti mu nedovolili ne výuce pokračovat. Rodina se opět stěhovala, tentokrát do Oaklandu v Kalifornii. A právě v té době vkročil mezi špatné, jak říkal. Jeho umělecký start byl raketový. Stal se tanečníkem v rapové kapele Digital Underground a zanedlouho díky hudebním stykům vydal úspěšný LP debut 2Pacalypse Now (1991) s hitovým singlem Brenda's Got A Baby. Rovněž získal roli ve filmu Juice. Druhé album Strictly For My N.I.G.G.A.Z. (1993) vyneslo Tupakovy písničky až na vrchol R&B žebříčků. Tento rok byl nominován na cenu Americam Music Award jako Objev rapu a hiphopu.

Vrcholem Tupakovy herecké kariéry se stal film Poetic Justice, ve kterém se objevil po boku Janet Jackson. Během natáčení dalšího snímku Above The Rim byl zadržen pro obvinění ze sexuálního zneužití, vznesené ženou, s níž se seznámil v nočním klubu. Byl propuštěn na kauci ve výši jednoho milionu dolarů. Několik hodin předtím, než byl uznán vinným, ho přepadli ozbrojení muži. Účel a důvod napadení nebyly dodnes objasněny.

Následoval nepodmíněný trest, během kterého Tupac vydal své třetí sólové, platinové album Me Against The World. V té době Tupac uvažoval o změně životního stylu: „Gangsterský život (Thug Life) je pro mě mrtvý. Jestli je skutečný, tak ať ho reprezentuje někdo jiný, protože mě už to unavuje." Po osmi měsících se dostal po odvolání na svobodu. Kauci za něj zaplatila šéfka nahrávací společnosti Death Row Records, jíž se Tupac upsal.

U Death Row Records vydává double album All Eyez On Me, kterého se prodalo více než pět miliónů. Jeho největším hitem byla California Love, jejímž základem jsou samply nahrávek funkové kapely Zapp. (Smutou skutečností je, že představitelé Zapp, Roger a Larry Troutmanové ukončili život společnou sebevraždou 25. dubna tohoto roku!) Na této desce najdeme i písničky vzniklé ve spolupráci s nejslavnějšími rappery (Snoop Doggy Dogg a Dr. Dre, spoluzakladatel Death Row Records). Tupac se brzy stal největší atrakcí a také mluvčím labelu. Death Row a Tupac měli společného nepřítele: newyorskou gramofirmu Bad Boy Entertainment. Tupac již dříve zapletl producenta společnosti Seana Combse (známého jako Puff Daddy) a její hvězdy jménem Notorious B.I.G. do přestřelky v roce 1994, v níž byl postřelen.

Navzdory posměškům a degradujícím výrokům, kterými Tupac napadal svoje konkurenty, si tupac uvědomoval, že m nebezpečí hrozí na každém kroku. Když pouhé tři dny před náhlou smrtí přijel do New Yorku na udílení cen Video Music Awards, obklopil se bodyguardy a během celého večera v ruce svíral vysílačku, aby mohl v případě nutnosti přivolat pomoc. Osudné mu bylo 13. září 1996. Tupac Shakur podlehl zraněním způsobeným střelnými ranami během jízdy v autě po Las Vegas. Dostal čtyři zásahy – do hrudi a do břicha. Bylo mu 25 let.

Rihanna má nové tetování, inspiroval ji mrtvý rapper 2Pac

Vražda dodnes nebyla objasněna. V tisku se objevují nejrůznější spekulace, které často spojují tuto násilnou smrt se jménem Notorious B.I.G. Tento obtloustlý Tupakův protivník (známý také jako Biggie Smalls, ovšem jeho pravé jméno je Christopher Wallace) byl zavražděn 8. března 1997, když odcházel z ceremoniálu hudebních cen Soul Train. Že to byla vendeta za předešlou vraždu, se však neprokázalo, neboť pachatel je (jak jinak) neznámý.

Tyto události ještě zostřily napětí mezi představiteli kalifornského a newyorského hiphopu. Zatím posledními obětmi se letos stali Freaky Tah (vlastním jménem Raymond Rogers) ze skupiny The Lost Boyz, který byl zabit v New Yorku, zatímco Gustavo ‚Duke' Gonzales (skupina Psycho Realm) byl od krku dolů paralyzován poté, co byl postřelen v LA. Tupakova válka nekončí.

text: Denisa Hudcová, foto: archiv

Témata: Tupac Amaru Shakur, 2Pac, hiphop, Černá moc

zavřít