Support Lesbiens

Vydáno 11.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

Česká skupina s anglickým názvem vznikla roku 1992. Měla to štěstí, že se v soutěži Marlboro Rock-In dostala do semifinále a získala tak smlouvu u Sony Music. Rozpadla se roku 1996, o čtyři roky později se ale opět dala dohromady.

V roce 2001 skupině vyšlo album s názvem Regeneration?. Právě to si vysloužilo u posluchačů velký ohlas. Singl Bet My Soul se začal hrát ve většině tuzemských rádií. Na tuto úspěšnou deskou navázalo další album nazvané Tune Da Radio, které Support Lesbiens definitivně zařadilo mezi nejúspěšnější české uskupení.

Roku 2003 získala kapela ocenění Anděl a to hned dvakrát. První za nejlepší album roku a druhé za nejlepší skupinu roku. O rok později se díky singlu Cliché stali první českou skupinou s anglickými texty, jejíž singl se umístil na prvním místě oficiální rozhlasové hitparády IFPI.

V říjnu 2005 vyšla reedice dvou nejstarších alb skupiny - So What? a Medicine Man. Řadové CD vydala skupina 25. září 2006 pod názvem Euphony and Other Adventures. V roce 2007 vydali desku GREATEST HITS 1993 - 2007, která obsahuje nejúspěšnější písně z předchozích alb. V roce 2008 vyšlo studiové album Lick It s jedenácti novými skladbami, dvanáctou bonusovou skladbou je remix staršího hitu Sweet Little Something. Před nahráváním alba, se do kapely na krátkou dobu vrací jeden z původních členů kapely, bubeník Svatopluk Čech, avšak krátce po natočení alba a odjetém turné z kapely opět odchází.

Na konci roku 2012 od skupiny odchází zpěvák Kryštof Michal a další tři ze čtyř členů kapely Jan Daliba, René Rypar a Zbyněk Raušer, kteří založili novou hudební skupinu Portless. Důvodem pro jejich odchod byly vnitřní spory ve skupině, které vyvrcholily krádeží značky Support Lesbiens Hynkem Tomanem, spoluvlastníkem firmy Support Lesbiens s.r.o. Ten byl také v roce 2016 odvolacím soudem pravomocně uznán vinným za to, že na sebe převedl ochrannou známku se jménem bandu, přestože na to neměl právo.

 

Diskografie

So, What? (1993)
Medicine Man (1994)
Regeneration? (2001)
Tune Da Radio (2002)
Midlife (2004)
Euphony and Other Adventures (2006)
Greatest Hits 1993 - 2007 (2007)
Lick It (2008)
Soft Collection (2009)
Homobot (2011)
Changes (2013) – singl
Leave A Message (2013)
G2 Acoustic Stage (2015)
K.I.D. (2015)

zavřít