Mňága a Žďorp

Vydáno 15.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

 


Skupina se začala formovat již v roce 1983 a kapelní složení se velice často obměňovalo. Kapela z Valašského meziříčí zpočátku vystupovala pod názvem Slepé střevo a členové Mňágy současně působili i v jiných projektech. Tyto kapely však postupně zanikaly a od roku 1987 se již formuje pouze kapela Mňága a Žďorp.

Do povědomí se skupina dostává díky hitu Hodinový hotel, který je zároveň první skladbou na debutové desce skupiny, která nese název Made in Valmez a pochází z roku 1991. Frontman skupiny Petr Fiala má navíc sólová alba Nečum a tleskej! z roku 1994 a Je čas z roku 2005.

Na jaře 1990 Mňága poprvé vystoupila v televizi v pořadu Lumírova garáž. Novým jevištním oblečením se staly námořnické oblečky.

O dva roky později, tedy roku 1992 v létě se Mňága a Žďorp definitivně zprofesionalizovala. Natočila svou druhou desku nazvanou Furt rovně a k nahrávání si přizvala řadu hostů, mezi kterými nechyběli například Mikoláš Chadima, Miroslav Wanek či členky skupiny Zuby Nehty. Na podzim téhož roku kapela velmi intenzivně koncertovala. Například pouze v říjnu odehrála neuvěřitelných 27 koncertů.

Skupina natočila přes 15 studiových alb, odehrála nespočet koncertů jak v České republice, tak v zahraničí (například v San Franciscu) a také vydala fiktivní dokument Mňága – Happy End. Za pomoci crowdfundingové kampaně na serveru Startovač vybrala skupina potřebné peníze od fanoušků na natočení alba Made in China, které se rozhodla natočit v Pekingu. Jednalo se do té doby o nejúspěšnější kampaň na Startovači.

 

Diskografie

Made in Valmez (1991)
Furt rovně (1992)
Radost až na kost (1993)
Valmez rock city (1994)
Ryzí zlato (1995)
Chceš mě? Chci Tě! (1999)
Nic složitýho (2000)
Web site story (2003)
Dutý, ale free (2006)
Na stanici polární (2008)
Takže dobrý (2010)
Dáreček (2012)
Dáreček 2 (2012)
Made in China (2014)
Třínohý pes (2017)

Další články interpreta

LIVE: Mňága a Žďorp završila své třicetiny parádní oslavou ve Foru Karlín. Gratulovali Tomáš Klus, Márdi nebo Vladimír Merta

Recenze

vydáno 13.12.2017

Letošní rok patří hudební stálici z Valmezu, která oslavila už třicet let svojí existence. Zkraje roku vydala Mňága a Žďorp...

Prosincové koncerty: Scorpions, HIM, Tarja Turunen nebo Royal Republic

Style

vydáno 01.12.2017

Také poslední týdny roku můžete strávit v doprovodu skvělé hudby. Čeká na vás spousta koncertů domácích hvězd, ale i zajímavé...

Petr Fiala (Mňága a Žďorp) interview: Po návštěvě Černobylu si všeho vážíš víc

Rozhovory

vydáno 20.11.2017

Letošní rok má Mňága a Žďorp nabitý, slaví totiž 30 let na hudební scéně. Na jaře vydala desku Třínohý pes, kterou natočila ve...

TOP 7 nejoriginálnějších českých koncertů prvního pololetí 2017: Emma Smetana Mezi vlaky nebo Nebe v planetáriu

Style

vydáno 27.07.2017

Existují kapely, které několikrát do roka objedou křížem krážem celou republiku bez jakékoliv invence. Následující interpreti ale...

TOP 12 nejlepších domácích alb prvního pololetí 2017: Zrní, David Stypka, Vypsaná Fixa, Debbi, J.A.R. a další

Style

vydáno 12.07.2017

Jsme sice teprve v pololetí, ale už teď je jasné, že rok 2017 domácí hudební scéně přeje. Vyšlo u nás totiž tolik povedených alb,...

TOP 7 koncertů festivalu Mezi ploty: Tomáš Klus šplhal Do nebe, Lenka Dusilová slíbila novou desku

Recenze

vydáno 29.05.2017

Slunečné počasí, bohulibá myšlenka odstraňování bariér i silně poskládaný program přilákaly o víkendu do Bohnic davy lidí....

Michal Hrůza interview: Občas v životě nevíme, co chceme

Rozhovory

vydáno 19.05.2017

V období vzniku nové desky Michal Hrůza zjišťoval, jakým směrem byl se měl jeho další život ubírat. "Každý jdeme svojí vlastní...

VIDEO: Mňága a Žďorp a Mucha se znali sotva hodinu a už zakládali rodinu

Video

vydáno 04.05.2017

Mňága a Žďorp slaví třicet let na scéně a nedávno vydala velmi povedenou desku Třínohý pes , která opět potvrdila, že ani po...

zavřít