Mňága a Žďorp

Vydáno 15.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

 


Skupina se začala formovat již v roce 1983 a kapelní složení se velice často obměňovalo. Kapela z Valašského meziříčí zpočátku vystupovala pod názvem Slepé střevo a členové Mňágy současně působili i v jiných projektech. Tyto kapely však postupně zanikaly a od roku 1987 se již formuje pouze kapela Mňága a Žďorp.

Do povědomí se skupina dostává díky hitu Hodinový hotel, který je zároveň první skladbou na debutové desce skupiny, která nese název Made in Valmez a pochází z roku 1991. Frontman skupiny Petr Fiala má navíc sólová alba Nečum a tleskej! z roku 1994 a Je čas z roku 2005.

Na jaře 1990 Mňága poprvé vystoupila v televizi v pořadu Lumírova garáž. Novým jevištním oblečením se staly námořnické oblečky.

O dva roky později, tedy roku 1992 v létě se Mňága a Žďorp definitivně zprofesionalizovala. Natočila svou druhou desku nazvanou Furt rovně a k nahrávání si přizvala řadu hostů, mezi kterými nechyběli například Mikoláš Chadima, Miroslav Wanek či členky skupiny Zuby Nehty. Na podzim téhož roku kapela velmi intenzivně koncertovala. Například pouze v říjnu odehrála neuvěřitelných 27 koncertů.

Skupina natočila přes 15 studiových alb, odehrála nespočet koncertů jak v České republice, tak v zahraničí (například v San Franciscu) a také vydala fiktivní dokument Mňága – Happy End. Za pomoci crowdfundingové kampaně na serveru Startovač vybrala skupina potřebné peníze od fanoušků na natočení alba Made in China, které se rozhodla natočit v Pekingu. Jednalo se do té doby o nejúspěšnější kampaň na Startovači.

 

Diskografie

Made in Valmez (1991)
Furt rovně (1992)
Radost až na kost (1993)
Valmez rock city (1994)
Ryzí zlato (1995)
Chceš mě? Chci Tě! (1999)
Nic složitýho (2000)
Web site story (2003)
Dutý, ale free (2006)
Na stanici polární (2008)
Takže dobrý (2010)
Dáreček (2012)
Dáreček 2 (2012)
Made in China (2014)
Třínohý pes (2017)

zavřít